”Grundkonceptet er at undgå engangsemballage. At undgå alt det affald vi laver, når vi køber varer, der er pakket ind,” fortæller Janne Wohlfeil, som har taget initiativ til pilotprojektet Rå Varer, der skal fungere som inspirationskilde til en bæredygtig hverdag med mindre spild af verdens dyrbare ressourcer.

 

Rå Varer er Aarhus’ første emballagefri butik. Her kan du købe 100% økologiske basis tørvarer uden engangsemballage, der sælges i løsvægt. Det foregår ganske simpelt for at undgå affaldet: Varerne sælges i de store papirsække, som de bliver leveret i. Sækkene er genanvendelige. Kunderne medbringer deres egne beholdere – det kan være glaskrukker, plastikbøtter eller stofposer, som kan købes i butikken – og fylder op efter ønske. Man betaler så efter vægten af beholderens indhold. Herved undgår man unødvendigt affald på fineste vis. Også madspild reduceres markant ved at handle på denne måde, hvor man kun køber den mængde, man har brug for. 

 

Rå Varer er at finde på Godsbanen i Grøn Vogn, som deles med Aarhus’ Økologiske Fødevarefællesskab, der sælger økologisk frugt og grønt. Butikkerne har begge åbent onsdage fra 16-18.30, så det er nemt at kombinere et besøg hos de to butikker.

 

13256165_1378543348839516_6249580689946749347_n
Sortimentetet består primært af basis tørvarer såsom pasta, linser, bønner og quinoa. Alle varer i den bæredygtige butik er naturligvis 100% økologiske. // Foto: Rå Varer 

 

Janne hiver det emballagefri koncept til Aarhus

Da jeg spørger ind til konceptet, fortæller Janne, at hun faktisk er blevet inspireret fra udlandet. Især i løbet af de seneste to år er emballagefrie butikker nemlig poppet op i diverse lande, og i Frankrig er der hele supermarkedskæder med konceptet, siger Janne. Janne startede bloggen Tag Skraldet! om at mindske affald og ”i løbet af det fandt jeg så først og fremmest ud af, at det var rigtig svært at købe mange ting, fordi man bare ikke kan få dem, men også, at der var rigtig stor interesse for det.” Det blev motivationen til at starte Rå Varer.

 

Da jeg spørger til, hvordan konceptet er blevet modtaget, svarer Janne med et stort smil: ”Helt overvældende godt. Jeg tror virkelig, det har været efterspurgt.” Det er en beslutning, et engagement, når man vælger at handle emballagefrit i Rå Varer, fortæller Janne: ”På den måde har jeg ret stor respekt for dem, der gør det. Jeg synes, det har været overvældende, hvor mange forskellige folk, der er kommet her.” I den måned, hvor Rå Varer har eksisteret, er butikken nemlig ikke kun blevet besøgt af hardcore, miljøbevidste hippier, men af forskellige typer i forskellige aldre.

 

13254415_1379342002092984_1645806579272137830_n
En fyldt Grøn Vogn. // Foto: Rebecca Ann Kaagh Nordbo

 

Vision: Inspiration til reduktion

Janne og jeg taler om formålet med den lille emballagefri butik. Det handler naturligvis om at skåne miljøet for engangsemballage og at reducere madspild, men:

 

”Jeg er da godt klar over, at så lille en butik ikke gør den store forskel, men hvis det kan inspirere. Det er ikke fordi det her er løsningen, og at jeg nødvendigvis siger, at det er sådan her fremtiden skal se ud, men det kan være med til at sætte fokus på problemet, og så kan der opstå andre bud på løsninger, så må vi jo se.” 

 

Janne lever efter Zero Waste principper. En livsstil, hvor man siger nej tak til affald og stiler mod en hverdag helt uden brug af skraldespande – eksempelvis ved aldrig at købe varer pakket i engangsemballage. I februar besøgte VINK Janne for at få indblik i denne affaldsafvisende måde at leve på. Nu har Janne så startet pilotprojektet Rå Varer, som tydeligt afspejler hendes livsstil, men hun lader ikke sin hardcore affaldsfrie livstil være centrum for butikken.

 

”Jeg tror da helt sikkert, at Zero Waste er noget, der ville interessere mange, men grunden til, at jeg ikke har sat fokus på det, er, at jeg ikke vil skræmme folk væk,” siger Janne. ”På den måde vil jeg ikke decideret sige, at denne her butik udelukkende er for folk, der går op i Zero Waste. Nogen synes, at det er ekstremt, og det vil jeg ikke skræmme folk væk med. Det skal være fra en positiv vinkel,” siger Janne og gør det tydeligt, at det ikke er et koncept, der skal omvende folk til at blive dedikerede Zero Wasters. Visionen er blot inspiration til reduktion.

 

Emballagefri indkøb er ikke spontane

”Jeg siger ikke, at det her er den ultimative løsning. Der er da helt sikkert også udfordringer ved det her,” siger Janne. Her nævner hun for eksempel det, at kunderne skal medbringe egne beholdere. ”Du har ikke altid lige tre glas i din rygsæk” understreger hun og forklarer, at der skal lidt planlægning til ved den her slags indkøb. ”Men jeg tror faktisk på, at man i fremtiden ville kunne lave en løsning i stil med et pantsystem med beholderne,” tilføjer Janne. Og indtil da – fortvivl ej, hvis du har glemt en beholder, Janne sælger selvfølgelig genbrugelige stofposer.

 

Generelt er det ikke de spontane indkøb, som pilotprojektet lægger op til. Rå Varer har indtil videre kun åbent én gang om ugen. ”Det tror jeg, kan være en hæmsko for mange, når man ikke bare kan handle her, lige når man har lyst og behov,” siger Janne og tilføjer: “Men selve konceptet er der rigtig mange, der er med på.” Mange efterspørger netop udvidelse af åbningstider, og det er helt sikkert også planen, forsikrer Janne.

 

13442247_1392916877402163_2519001344411417607_n
I butikken testes specialvarer, og Soja Granulat er netop blevet en del af sortimentet. Lækkert, økologisk og GMO-frit til dem, som ønsker at skære lidt ned på kødet. // Foto: Rå varer

 

Fremtidsplaner

Rå Varer handler om at inspirere, og Janne fortæller, at en af de fremtidige hensigter eksempelvis er at inspirere supermarkeder til at have afdelinger kun med emballagefrie varer.

 

Men Janne fortæller mig også, at det, at vi som forbrugere køber varer med engangsemballage, ikke er den største affaldssynder. Det er faktisk kun en femtedel af emballagen, vi møder som forbrugere, og der efterlades en masse affald under en landmands produktion af varer. Et andet mål med projektet er derfor at få producenterne til at tænke over affald. ”Papirsposerne, som vores varer sælges i, bliver genanvendt, men det fedeste ville jo være, hvis leverandørerne kunne levere varerne i genbrugelige beholdere.” Janne har talt med Løsmarkedet i København, som har samme koncept om starte et netværk af emballagefrie butikker, som i fremtiden ville kunne presse leverandørerne til at levere varerne i genbrugelige beholdere.

 

”Men,” tilføjer hun, ”det, vi køber, det er det, vi ser, så det er ligesom første skridt på vejen.” Og et klart og tydeligt mål med Rå Varer er først og fremmest at udvide pilotprojektet. Janne fastslår entusiastisk: ”Hvis det bliver en succes, så tænker jeg at udvide og lave Rå Varer til en reel købmandsbutik.” 

 

Du kan tjekke Rå Vares hjemmeside ud her, og hvis du er blevet nysgerrig på Jannes livsstil som Zero Waster, kan du undersøge hendes blog Tag Skraldet.