cropped-VINK-logo-sort.png

Lyden skifter i bogstaveligste forstand spor fra SPOT til SPOR-festival for nutidig lyd- og tonekunst. Så rens tinnitussen ud af ørerne og gør klar til en ny omgang lyd i weekenden. Der vil være lydinstallationer, koncerter og performances.

TORSDAG

Foto: Rhobinn
Foto: Rhobinn

A Three-Part Drama of Objects and Sounds
Kl. 22. Institut for X. Mønt: 100 kr. / 80 kr. studerende
Beskrivelsen i deres program er ildevarslende og dog som altid, når noget gør anti-reklame for sig selv, pisse pirrende! Ifølge beskrivelsen er det en art selvskade at udsætte sig selv for denne performance – dette lydmæssige trekantsdrama mellem en glasharpe, vinyl og elektronik.

FREDAG

Foto: Gabriela Ferreira
Foto: Gabriela Ferreira

Lydinstallationen Untitled V
Kl. 10-17 + lør.&søn. kl. 12-17. Aarhus Kunsthal. Mønt: Gratis
Ligeså svært som det vel har været at finde på en titel til dette værk, siden kunstnerne Pe Lang & Marianthi Papalexandri-Alexandri ikke er kommet længere end til V, er det at finde ud af, hvordan man skal forklare det, når man ikke er tekniknørd. I hvert fald bliver der skabt lyd mellem 200 højttalere, en nylontråd og en rotationsmekanisme.

Music Hackathon Aarhus
Kl. 10-18. Godsbanen, Remisen. Mønt: Gratis. Tilmelding dog nødvendig
I dag gælder det legethon med lyd, hvor lydforsøgene skal pege mod ny kunst. Der vil være fart på idéerne og deres oversættelse til lyd. Kom og vær med til at udvikle lydens univers i et åbent forum, hvor alle er velkomne. SPOR oplyser, at “formålet er at tilskynde de lokale kunst-, videnskab-, og iværksætter-miljøer til at samarbejde om at skabe nye ideer og projekter, der involverer lyd, musik og teknologi”.

Create! Compose! Combine!
Kl. 20. Godsbanen, Åbne Scene. Mønt: 100 kr. / 80 kr.
Hvert år udvælger SPOR en håndfuld musikalske værker mellem indsendte bud af lydkunstnere fra hele verdenen. I aften kan du opleve fire ud fem af juryens valg. Værkerne tæller Fields af David Bird, You say what to do af James Saunders, The Friedman Translations: Translation A & Translation B af James Andean og Heartful bird, vivid and great in style af Jessie Marino. Det bliver en række avantgarde lydværker, som næppe er noget, du har hørt før …

LØRDAG

Foto: Irene Pujolràs
Foto: Irene Pujolràs

L-shaped – lydinstallation
Kl. 13-17. Spanien 19B. Alle dagene. Mønt: Gratis
Oplev en lydinstallation, der summer med Brooklyn, New York City. Denne summen stammer fra interviews, foretaget i den kendte borough, og omhandler genkaldelsen af gamle værelser fra de interviewedes fortid. Optagelserne spiller oveni hinanden som en historiefortællende babusjka-newyorker fuld af lag og kroppe. De fortæller om et fristed i en synagoge, et soveværelse fra barndommen, stuen hjemme hos gamle venner, et kælderværelse og en lejelejlighed i Moskva …

Ord for Ord
Kl. 16-18.30 og søndag kl. 15-17.30. Ambassaden. Mønt: 100 kr. / 80 kr. studerende
En vis Niels Rønsholdt lægger selv – og kun han, sang til sin performance-opera, skrevet af ham selv også. Det er til at forstå, at de i beskrivelsen kalder forestillingen “hyperintim” … Dels kan man ikke undgå at komme tæt på Niels, og dels sidder man blandt en publikumsskare på kun 12 personer ad gangen. Derudover vendes det hele på hovedet, så hold fast på sko og strømper!

New York Girls
Kl. 20. Granhøj Dans. Mønt: 150 kr. / 120 kr. studerende
Gammelt og nyt koreografisk materiale blandes sammen til en collage af dansbare-stykker. De skriver: “NEW YORK GIRLS er en øvelse i ekstremerne og en fanfare for det spredte – falske forudsætninger, kontrolleret feedback, plagiat og præcist placeret ting. Det er en performance for objekter, stemmer, instrumenter og video, og værket er oprindelig skabt til Object Collections duo-forestillinger i Italien 2012”. You had me at “New York” …

Ma la Pert
Kl. 22. Granhøj Dans. Mønt: 100 kr. / 80 kr. studerende
“…med stemmer, violiner, bratsch, bas, autoharper, autotune, keyboard, skaller, knækket plastik, ord, dele af ord, historier, messen, skabeloner, skrig, råb, smadret trommeskind, klokker, grønne lodne outfits, brynjer, wire, et fuglekald og gamle damekjoler.” Dette danseshow må opleves! Tony Conrad og Jennifer Walsh aka. Ma la Pert fortæller en historie, der er mindst ligeså out-there som deres props … (Slutter lidt for ofte disse beskrivelser med prik prik prik … Det kan betyde, at man får lov til at opleve noget, der for alvor bryder med det, vi kender. Dét, sådan rent personligt, fucking tænder mig)

SØNDAG

Foto: ColeMarie
Foto: ColeMarie

The Host
Kl. 13-17. Spanien 19C. Alle dagene. Mønt: Gratis
Kunstneren bag dette lydværk hedder Vinyl Terror & Horror. Hvilken slags oplevelse venter dig i Spaniens C-sektion? Well, et rum fyldt med højtalere og “en 3D lytteoplevelse, hvor den dramatiske og gruopvækkende lyd konstant støder sammen med den skrøbelige skulpturelle virkelighed”, som de formulerer det i programmet. Hvor er det forfriskende, at man søger at tiltrække publikum ved at love dem gruopvækkende lyd. Jeg ser frem til, hvad helhedsindtrykket gør ved én.

Opaque Sounding
Kl. 14-17.30. Teater Refleksion. Mønt: 100 kr. / 80 kr. studerende
Denne forestilling vender også rundt på tingene og caster de tekniske værktøjer og teknologier, vi normalt bruger til at understøtte vores dramatiske fortællinger, som forestillingens store stjerne. Perspektivet viser, hvordan teknologi kan rumme dramatisk kraft ligesom mennesker, da den bl.a. kan gå istykker ligesom mennesker.

Video Works by Tony Conrad
Kl. 15. Øst for Paradis. Mønt: 80 kr. / 60 kr. studerende
Her kan du se nogle af Tony Conrads tidlige video-arbejder samt møde ham i egen person til en bagom-kunsten-snak. Tony Conrad er en amerikansk avantgarde video- og lydkunstner, som har lavet alt muligt vildt. Hans debutfilm Flicker fra 60’erne var et strukturalistisk eksperiment, som grundet billedernes flicker-effekt gjorde publikummer fysisk syge under visningerne dengang. Han er også newyorker-typen, som hang med The Velvet Underground og har lavet en masse støj. Alt i alt lyder han som et interessant møde både som mand og kunst.

Go’ SPOR-festival!

Hvad: SPOR-2014. Festival for lyd- og tonekunst. Se det fulde program her.
Hvornår: Tors-søn den 8-11 maj
Mønt: Partoutkort til alle dage: 450 kr. & 300 kr. for studerende