Første dag i september er en søndag, der endnu ikke er blevet bevidst om efterårets indtræden. Solen er moden som en saftig blomme, og brisen er mild som en håndsæbe fra Neutral. Det kan mærkes på gader og stræder, at Aarhus Festuge er i kog – byen trækker vejret på en helt særlig måde. Den dufter af sensommer, øl og endorfiner.

Cluster Square, der over ni dage under festugen omdanner Klostertorvet til en kulturfestivalsplads, har denne søndag inviteret musikprojektet, MoonBee + The Astronauts, hvem den konservatoriestuderende, Gry Colding Ebbesen, er artisten bag. En kvinde besat af Stephen Hawking og universets kontraster.

Busstøj og summen fra den vanlige klan, der hænger ud på Klostertorvet, bliver med ét slået på lydløs, da Moonbee besætter scenen. I en månegul kjole og pyntet med mælkehvide perler, fanger hun straks mit og publikums blikke. Sammen med hendes astronauter, der er iklædt hvide spacesuits, tager hun os med på en rejse til det ydre rum, og drysser månestøv udover Aarhus, der forvandles til en fjern galakse for en stund. Toner af legesyg astropop tilsat elegante vokaler smører vores øregange med fluorescerende honning. Der er ikke sparet på de astronomiske metaforer, ej heller på 80’er synth og indlevelsesevne.

MoonBee i månegulkjole med hendes astronauter i spacesuits. // Foto: @moonbeegalaxy

Aarhus overrasker

Efter koncerten fanger jeg en rørt og taknemmeligt Gry, der er dybt overvældet over det århusianske publikum: ”De er utroligt dedikerede, søde og gode til at vende tilbage. Selvom MoonBee kun har eksisteret i et år, har vi mange som vender tilbage, hvilket jeg sætter enormt meget pris på – det er jo en kæmpe gave”.

Aarhus som samtaleemne er hermed røget i A-rotation. En formindsket storby, kalder Gry den. ”Her er ikke meget af det hele, men lidt af alt.” Trods hendes opvækst i det vestjyske, føler Gry et særligt tilhørsforhold til byen: ”Jeg følte, at jeg kom hjem, da jeg flyttede til Aarhus. Der var pludseligt et miljø omkring mig af musikere, kunstnere, kulturinteresserede og spillesteder, som kunne præsentere mig for andet end mainstreamkulturen, hvilket var en kæmpe gave for mig og min musikalitet.”

Karrieremæssigt har flytningen fra Tarm til Aarhus tilmed spillet en anseelig rolle: ”Jeg begyndte at søge mere ud end ind i mine tekster, og fandt en masse inspiration ved at gå til forskellige koncerter, ferniseringer, udstillinger og forestillinger. Derudover er musikmiljøet i Aarhus heller ikke større, end at man har et forhold til de fleste musikere. Jeg synes, at der er en rigtig god støttende energi blandt os, som jeg dagligt nyder godt af.”

Kulturelle perler

Samtalen svirrer nu omkring musikscenen i Aarhus, som Gry opfatter som utrolig divers og stærk indenfor alle tænkelige genrer: ”Jeg har uendeligt meget respekt for den seriøsitet, der bliver lagt i musikken her. I løbet af de 5 år, jeg har boet i Aarhus, synes jeg, at samtalen om kunst har ændret sig til det bedre. Der er mere på hjerte og flere kampe, der tages. Det tror jeg er sundt for musikken.”

Da jeg spørger ind til, hvor i byen Gry finder inspiration til MoonBee, lyder svaret prompte: ”ARoS. Uden tvivl. Det sted har givet mig så megen inspiration til sange. Jeg elsker, at vi har sådan en kulturel perle i hjertet af Aarhus, som tager sin rolle så seriøst. Jeg opfordrer alle unge til at købe sig et medlemskab. NU! Det er simpelthen så billigt, og en dejlig adspredelse i en hektisk hverdag.” Udover ARoS nævnes HeadQuarters og Radar som de steder i Aarhus, der har en særlig plads i månebiens hjerte. To spillesteder, der giver upcoming-scenen og undergrunden en gedigen chance, som er nødvendig for bredden af den kultur, vi bliver eksponeret for. Gry tilføjer: ”Havde vi ikke disse spillesteder, ville der ikke komme lige så meget frodig musik ud af Aarhus. Det er i hvert tilfælde min påstand.”

En kosmisk bidronning. // Foto: @moonbeegalaxy

En fjern galakse

Fascinationen af det ydre rum præger ikke kun kunstnernavnet og det dertilhørende univers, men danner også fundament for temaer i musikken. ”Det er både skræmmende og betagende at fundere over alle de kontraster, universet gemmer på. Det vedbliver at efterlade mig med en masse ubesvarede spørgsmål, som sætter gnister til min fantasi.” For Gry giver det mening at søge mening i noget, vi ved så lidt om: ”Det emmer som en slags ukendt magi, der står i kontrast til den fornuft, jeg ellers besidder i hobetal. En magisk eksistentialisme, hvor ingen kan fortælle mig, hvad der er rigtigt eller forkert.”

Inden jeg siger farvel, MÅ jeg vide, hvordan kunstnernavnet blev født. ”Jeg forelskede mig i ordet moonbeam. SÅ fint et ord på både dansk og engelsk, og så er det tilmed et betagende fænomen.” Ønsket om at skabe et alter-ego, der var et decideret (overnaturligt) væsen, fostrede prædikatet MoonBee.

I måneskin vandrer jeg hjem ad ø-gaderne med kuldegysninger i hjertet og med en følelse af, at være et mikroskopisk atom i et uendeligt univers. Aarhus er min planet, og musikken min mælkevej. Et evigt tak skal lyde til MoonBee for at minde mig om dette en højhellig søndag i september.

 

Psssst!… Du kan opleve MoonBee i hendes første musikvideo til det kalejdoskopiske nummer, Run Run Run, der er ude d. 4. oktober.

D. 10. oktober varmer hun op for Fallulah sammen med to af hendes astronauter på Atlas – kom og tag med på en forrygende rumekspedition!