Ind i vinteren med jazz // Tre toplækre jazz-steder i Aarhus

Ind i vinteren med jazz // Tre toplækre jazz-steder i Aarhus

Vi har nu bevæget os dybt ind i de kolde efterårsmåneder. Vinteren banker snart på døren. Heldigvis kan du i denne uge varme dig lidt på, at vi hos VINK fortsætter på vores skønne artikelserie “Ind i vinteren med Jazz.” Denne gang tager vi dig med i hånden, når vi går på jagt efter nogle af de mange fede spillesteder i Aarhus. Vi viser dig tre steder, hvor du kan komme helt tæt på jazzens mange udtryksformer. Tag et kig på artiklens anbefalinger, og find det næste spillested i Aarhus, du skal besøge, når du skal have stillet dit behov for en herlig omgang jazz i disse trange efterårstider!

 

Erlings Jazz- og Ølbar

Adresse: Nørreport 8, 8000 Aarhus C.

Prisklasse for jazzkoncert: 50-250 kr.

Man kan ikke nævne ordene jazz og Aarhus uden også at nævne denne aarhusianske ny-klassiker af et vaskeægte jazz-spillested. Med sit klare skær af rød neon i vinduet kommer ordet ‘Jazz’ til syne på facaden. Man er ikke i tvivl om, at man på dette sted brænder for jazzmusikken.

For lidt over to år siden åbnede Erlings Jazz- & Ølbar dørene for første gang. Aarhus fik hermed et nyt passioneret spillested, de kunne tilbyde det aarhusianske publikum. Siden er det blevet dét sted i Aarhus, hvor både øl- og jazzentusiaster drager hen for at slukke tørsten i lækre specialøl til tonerne af jazzens behagelige, musikalske briser. Ønsker du at stifte bekendtskab med forskellige stilarter indenfor jazzens verden, er dette sted en udsøgt mulighed. Her kan du støde på alt fra swing til impulsiv og nyskabende improvisationsjazz. Samtidig er der jævnlig mulighed for også at lære mere om den dansk-nordiske jazzscene. Erlings Jazz- & Ølbar er ikke kun et sted for den garvede jazz-kender. Det er også et sted for dig, som ønsker at lære mere om genrens brede musikalske omfang.

Selvom situationen lige nu under Corona ikke ligefrem begunstiger livemusikken, kan man heldigvis altid svinge forbi til en god aften. Du kan nyde en lækker special-øl, og hygge dig til tonerne af den ene fremragende jazzplade efter den anden. Erlings Jazz- & Ølbar skal helt klart med på din jazz-bucket-list!

De intime rammer på Erlings Jazz- & Ølbar skaber et dybfølt musikalsk nærvær. // Foto: Erlings Jazz- & Ølbar

Café Støj

Adresse: Jægergårdsgade 150, Sydhavnen 8000 Aarhus C.

Prisklasse for jazzkoncert: 150-250 kr.

Som navnet angiver, gør Café Støj en dyd ud af at køre i et højt musikalsk gear. Stedets hjerte banker i dén grad for livemusikken. Derfor har man også regelmæssigt besøg af forskellige kunstnere indenfor en bred vifte af musikalske stilarter. Tager man et kig på deres program, kan man ofte være heldig også at finde et par jazzkoncerter.

Koncerterne på Café Støj præges i høj grad af en intim atmosfære, hvor publikum møder musikerne i øjenhøjde. Samtidig har stedet også sin egen hus-trio, som hellere end gerne bidrager til koncerterne med deres omfattende musikalske evner. Alt dette skaber de perfekte rammer for dem, som særligt ønsker at fordybe sig i jazzens mere minimalistiske og eksperimenterende univers.

På Café Støj kan du være så heldig både at opleve ægte amerikansk jazz som taget ud fra New Yorks jazzklubber, samt stifte bekendtskab med nye eksperimentelle toner fra det danske jazz-landskab. Sidstnævnte får du allerede mulighed for at undersøge nærmere, når den danske duo Svaneborg-Kardyb svinger forbi Café Støj og giver koncert d.26. november.

Inden vi forlader Café Støj, vil jeg lige komme med et sidste lille tip. Næste gang du befinder dig på Café Støj, så ret dit blik op mod loftet, når du bevæger dig hen til caféens bar. Der vil du i loftslyset se, at ordet ‘Jazz’ træder frem. Du er ikke i tvivl om, at jazzmusikken lever i bedste velgående på Café Støj!

Café Støj: Masser af musik og højt til loftet

Det summer af behagelig jazzmusik på Café Støj. // Foto: Helle Arensbak

Gyngen feat. Jazzselskabet Aarhus

Adresse: Maritza Salen, Gyngen, Frederiksgade 78, 8000 Aarhus C.

Prisklasse for jazz-koncert: 50-130 kr.

Én af de absolut mest markante fakkelbærere for byens jazzliv er uden tvivl Jazzselskabet Aarhus. Med sine snart 50 års erfaring inden for jazzmusikken har foreningen i dén grad været med til at præge det aarhusianske jazzmiljø i flere årtier. Foreningen har et klart formål om at fremme interessen for jazz. Det er ligeledes også vores formål på VINK med denne artikelserie. Derfor skal Jazzselskabet Aarhus selvfølgelig indgå i vores fortælling om jazzmusikkens liv i Aarhus.

I samarbejde med spillestedet Gyngen arrangeres der med stor lidenskab adskillige jazzkoncerter året rundt. De er bestemt ikke bange for at springe ud i forskellige stilarter. Det giver dig adskillige muligheder for at dyrke jazzens mange udtryksformer. Kig blot på det kommende program for resten af november. Der finder du bl.a. progressiv free-jazz, eksperimenterende improvisation, og storslåede big bands. Samtidig finder du også et par talentfulde, lokale jazzgrupper på plakaten. Der er uendeligt mange muligheder for at finde lige netop dén stil, der særligt passer til din personlige musiksmag.

Hvis du brænder for at udforske jazzens mange fortolkninger, så er Gyngen i selskab med ekspertisen fra Jazzselskabet Aarhus klart et besøg værd!

Der er god plads for jazzmusikerne til at folde sig ud på Gyngen i Maritza Salen. // Foto: Jazzselskabet Aarhus

Spring ud i jazzens verden!

Inden jeg takker af for denne gang, vil jeg blot komme med en sidste opfordring til at tage springet ud i jazzens omfattende ocean. Det kan naturligvis føles uoverskueligt at skulle begive sig ud på et helt nyt musikalsk eventyr. Jeg indrømmer også gerne, at jeg stadig fra tid til anden bliver rundtosset, når jeg bevæger mig ind i jazzens verden. Heldigvis kan du fæstne din lid til, at disse tre anbefalinger vil lede dig på rette vej igennem den aarhusianske jazz-jungle.

Jeg ønsker dig fortsat god fornøjelse på din rejse ind i vinteren med jazzen som din ledsager!

Skriv en kommentar