Udstyret med pagaj og skørt som skærm for vandet drager de tilmeldte af sted. 16 mænd og kvinder på jagt efter den gode oplevelse. Location: Sculpture by the Sea. Skulpturerne skal ses fra et andet perspektiv – med kajakøjne fra vandsiden.

 

Kajakker i varme farver blander sig med det mørke vand ved Tangkrogen i Aarhus en tidlig onsdag aften i juni. Kajakkerne vugger over bølgetoppene. Skulpturerne vinker til os fra bredden. Løse salsahofter, der følger vandet, gør, at ingen, hverken instruktører eller nyere roere, vender i vandet.

Pagajerne kører mekanisk rundt som vindmøller med to arme. Roligt og ubesværet for de fleste. Lyden af liv fra strandbredden og løvebrøl fra en af lyd-skulpturerne i skoven blander sig med bølgeskvulpene.

 

vinkimgfilebhVNzNgEgxulnzWVELYn
Foto: Thomas Rørby Petersen

 

Kajakturen er arrangeret i samarbejde med DGI Østjylland, Rodsskov Kajakklub og Aarhus Kano- og Kajakklub, som frivilligt tilbyder udstyr og instruktører. Det giver mulighed for at se skulpturer med sved på panden.

”Ideen er at give den gode oplevelse. Jeg ved ikke, hvor meget man får kigget på kunst, men man får da en oplevelse af at have set Sculture by the Sea på en anden måde”, siger Klaus Wessmann, erfaren kajakroer og friluftsvejleder ved DGI Østjylland.

Der har været stor opbakning til de gratis kunstkajakture, og der er god, venskabelig stemning på dette onsdagshold. Klaus Wessmann glæder sig over det fællesskab, der opstår på turene.

”Man møder mennesker. En del af kajaksporten er også at være sammen,” siger Klaus Wessmann.

 

Næste stop: Flaskeposten

Én af de fem instruktører på dagens udflugt, Stine Jørgensen, sejler i front. Hun guider tropperne og lærer forlæns styretag og andre teknikker fra sig.

”Næste stop: Flaskeposten. Okay, det har jeg aldrig sagt før,” siger Stine Jørgensen. Hun har været kajakinstruktør for DGI Østjylland i fire år, og indikerer, at kunstkajakturen på trods af erfaringen også er en alternativ udflugt for instruktørerne.

Fra kajakperspektiv kan man komme særligt tæt på den store flaskepost og den funktionelle sauna på vandet. Man skal dog passe på ikke at komme for tæt på flaskeposten i sin iver efter at afsløre flaskens hemmelighed. Faren for at blive angrebet af skulpturen, der bevæger sig vildt i bølgerne, er stor. Det erfarede jeg, men glæder mig over at have opleve at flygte i kajak væk fra en ustyrlig flaskepost.

 

vinkimgfileTeNQBFTrVnqNAniDGHnn
Foto: Thomas Rørby Petersen

 

Kunst via/versus kajak

Scultpture by the Sea stammer fra Australien, men ifølge Klaus Wessmann er idéen om at blande kunst- og kajakoplevelser dansk, og lytter man til den kajakglade Stine Jørgensen er enhver kajakoplevelse helt unik, fordi alle naturlige elementer falder sammen.

”I en kajak er man tæt på vandet. Tæt på naturen. Og så kan man se på kunst eller en sæl, hvis man er heldig. Man er midt i det hele, og oplevelsen er aldrig den samme, fordi naturen skifter,” siger hun.

Onsdagens kajakroere var da også begejstrerede. Der blev spurgt ind til de forskellige kajakklubber i nærheden og interessen og lysten til at udforske sportsgrenen var stor. Det resulterede i mere kajak- end kunstsnak.

Der blev også tid til udøve kajakkunst på havet. Eksempelvist dannede vi flåde af kajakker ved at lægge de spidse både side om side, og modige sjæle fik lov at spankulere hen over kajakkerne og bytte skib midt på havet, mens skulpturerne måtte passe sig selv. Instruktørerne viste også de berømte grønlændervendinger og fik hovedet under vand.

 

vinkimgfileYXfrhrGTuTrzLWsiEgXJ
Foto: Thomas Rørby Petersen

 

Da kajakkerne igen blev flyttet fra vand til vogne efter en vellykket kunstekspedition, var de nu lidt mere garvede kajakkere enige:

”Tak for oplevelsen,” lød det i kor fra gruppen.

 

 

Hvad: Sculpture by the Sea

Hvor: Fra Tangkrogen til Ballehage

Hvornår: Den 1.-30. juni. Det er snart sidste chance for at se udendørsudstillingen. Der er prisuddeling torsdag d. 27. juni fra kl. 14-15.

Hvorfor: Fordi det er en alternativ kunstoplevelse.

Mønt: Gratis.

Links:

Læs mere om Sculpture by the Sea: her

Læs VINK’s tidligere indlæg om Sculpture by the Sea: her