Fra idag af kan du møde Storm P. og StineStregen på Kvindemuseet. To udstillinger, som fletter tid og køn sammen i bedste tegneseriestil. VINK kiggede forbi under opbygningen af Storm P.-udstillingen.

 

Opbygning af Stom P. udstilling på Kvindemuseet // Foto: David Júarez
Opbygning af Stom P. udstilling på Kvindemuseet // Foto: David Júarez

 

 

Kvindemuseet & Storm P.

Ved siden af Domkirken ligger Kvindemuseet. Et kulturhistorisk museum, hvis rødder løber tilbage til 70’ernes ligestillingskamp. Husets fortællinger går til tider længere tilbage, ligesom det også favner nuet. Et fint eksempel herpå er de to nyeste udstillinger med Storm P. og StineStregen.

 

Udstillingen Storm P. og kvinderne er blevet til i et samarbejde mellem museumsinspektør Regitze Lindø Westergaard og Kvindemuseet. Regitze arbejder til daglig på Storm P. museet i København, men tilbage i 2009 var hun tilknyttet Kvindemuseet. Så ideen til udstillingen har haft tid til at vokse.

 

Museumsinspektør Regitze Lindø Westergaard pakker værker ud // Foto: David Júarez
Museumsinspektør Regitze Lindø Westergaard pakker værker ud // Foto: David Júarez

 

 

For 100 år siden

“Storm P. havde en hæftighed over sig, som man ikke ser ved særlig mange mennesker,” udtaler Regitze Lindø Westergaard. Han var en autodidakt multi-kunstner, som bl.a. nåede at lave over 50.000 tegninger og et par hundrede malerier. Storm P. (1882-1947) var Danmarks første rigtige tegneserietegner, og han var også den første til at lave tegnefilm i Danmark. De fleste kender ham for satiretegningerne med bl.a. vagabonden, De tre små mænd og Peter & Ping. Men på kvindemuseet er det kunstnerens kantede kvindeskildringer, som er omdrejningspunktet.

 

“Storm P. var faktisk ikke god til at tegne kvinder,” udtaler Regitze smilende. Derfor tegnede han dem ofte af fra blade. Engang imellem klippede han endda billeder ud og klistrede dem ind i sine egne skrildringer.

 

Kvinderne i Storm P.’s værker er ofte stærke og handlekraftige kvinder eller forførende, farlige kvinder. Ikke kvindeidealer alle nødvendigvis forbinder med tiden omkring år 1900-1910, som er den periode, hvor de fleste af de udstillede værker blev til i. Det var dog netop på dette tidspunkt, at de danske kvinders ligestilingskampe for alvor tog fat. Danske Kvinder fik valgret i 1915, hvilket tog årtier at opnå. Det fejrer vi 100 året for næste år, så udstillingen må siges at være ekstra relevant netop nu.

 

Et udvalg af Storm P.'s værker klar til ophængning  // Foto: David Juárez
Et udvalg af Storm P.’s værker klar til ophængning  // Foto: David Juárez

 

 

En kærlighedserklæring til den stærke kvinde

Mange af Storm P.’s kvindeskildringer er af stærke, fyldige kvinder. Det skyldes måske, at det netop var sådanne kvinder, kunstneren kastede sin egen kærlighed på privat, forklarer Regitze Lindø Westergaard.

 

Som 19-årig forelskede Storm P. sig i den tyve år ældre Lydia Clementine Sørensen. En gift kvinde med børn, hvilket følgeligt vagte en del forargelse i tiden. Mads (som var Storm P.’s kærenavn for Lydia) arbejdede i en slagterbutik, hvilket kunstneren også havde gjort i sin opvækst. De to skrev et utal af kærlighedsbreve til hinanden og endte slutteligt med at blive gifte. Efter Mads’ død i 1924 giftede han sig med endnu en stærk og fyldig kvinde ved navn Ellen Margrethe Jacobsen. Ellen overlevede Storm P. og var med til at stifte Storm Petersens Museumsfond. En fond, som delvist gjorde det muligt at åbne Storm P. museet i 1977. Mads og Ellen var begge stærke kvinder, som på hver deres måde fik stor betydning for Storm P.’s liv og kunstneriske udvikling.

 

Storm P.'s værker pakkes skånsomt ud af Kvindemuseets ansatte // Foto: David Juárez
Storm P.’s værker pakkes skånsomt ud af Kvindemuseets ansatte // Foto: David Juárez

 

 

De svages stemme

Storm P. var næsten altid “på de svages side” ifølge Regitze Lindø Westergaard. Han forsøgte at skildre de svages barske virkelighed via satiren og ironien. Så ud over den stærke kvinde kaster udstillingen Storm P. og kvinderne også lys på svagere stillede skæbner i samfundet. Ligesom de mere velhavende og magtfulde i høj grad udsættes for Storm P.’s kritiske blik. Mange af de personskildringer, der gengives i kunstnerens værker, er ifølge museumsinspektør Regitse fortsat aktuelle idag. “Det er typer vi stadig møder,” tilføjer hun.

 

Udstillingen Storm P. og kvinderne viser i alt 88 værker af kunstneren, mest akvareller og tusch, men også enkelte malerier.  Udstillingen vises på Kvindemuseet fra den 11. april til den 16. november.

 

Opbygning af Storm P. udstilling på Kvindemuseet // Foto: David Juárez
Opbygning af Storm P. udstilling på Kvindemuseet // Foto: David Juárez

 

 

Sideløbende med Storm P. udstillingen, kan du også se udstillingen StineStregen & mændene. En udstilling som spiller fint op af Storm P. udstillingen med 100 år til forskel. I denne samtidige udstilling får du mulighed for at nærstudere StineStregens tegninger.”Skildringer af mændende i hendes liv”,  ifølge museums assistent Helle Pedersen, som er udstillingsansvarlig for StineStregen & mændende. Du får ydermere muligheden for selv, at kaste dig aktivt over tegneseriens og satiretegningens kreative univers.

 

Kvindemuseets nyeste udstillinger hylder satiretegningen, kvinderne og mændene og kreativitetens mange muligheder. Så besøg Kvindemuseet og lad dig inspirere. For som Storm P. engang sagde: “Kunst er det, man ikke kan. Hvis man kunne var det jo ingen kunst.” Så vig ikke tilbage, hvis tegnelysten melder sig.

 

Hvad: Storm P. og kvinderne //  StineStregen og mændene

Hvor: Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, Aarhus C

Hvornår: 11. april – 16. november 2014

Hvorfor: Hvis du er vild med satiriske tegninger (og måske selv elsker at tegne) eller bare elsker StineStregen og Storm P.

Mønt: 45 kr / 35 for studerende

 

Link til Kvindemuseets hjemmeside

Link til Storm P. Museet

Link til StineStregens site