Kunsten Kortlagt er en artikelserie, der skal etablere en oversigt over de kunstneriske kræfter, der findes i byen. Kunstlivet i Aarhus er meget mere end en ikonisk regnbue og store, dyre særudstillinger. Det er bredt og mangfoldigt. Men hvem består den aarhusianske kunstscene af? Det vil Kunsten Kortlagt forsøge at synliggøre. Denne serie er et legende koncept fri fra institutionel forstokkethed, som vil introducere en bred palette af kunstneriske kræfter. Idag præsenterer vi kunstneren Anne-Sofie Overgaard.

Dagens kunster, Anne-Sofie Overgaard, kommer fra Herning men bor og arbejder i Aarhus. Hun er en del af Corporum, atelierfællesskabet for nyuddannede kunstnere, som holder til på Godsbanen. Anne-Sofie Overgaards værker forener og sammenvæver traditionelle kvindelige “sysler” og digitale processer – fortiden og fremtiden.

Hvordan vil du beskrive din kunst?

“Stoflige mikrokosmer.”

Hvordan vil du beskrive din kunstneriske praksis?

“Generelt arbejder jeg med tekstile udtryk – ofte i form af vævning, installation og digital grafik. Jeg udforsker spændingsfeltet mellem samtidskunst og tekstilhåndværk i en vekselvirkning mellem fysisk materialitet og mere immaterielle digitale processer som programmering og 3D-modellering. Jeg arbejder med at omforme og gentænke forskellige materialer og æstetiske greb og trækker på viden fra forskellige tiders traditioner inden for billedkunst og tekstilhåndværk. Hvor vævning traditionelt er blevet set som et kvindehåndværk, bruger jeg det som et kunstnerisk medie.”

Har du et favoritmateriale?

“Det ved jeg ikke helt, om jeg kan sige, da jeg arbejder og har arbejdet med mange forskellige materialer. Dog er jeg for tiden meget glad for at væve med neonfarvede garner.”

Hvad eller hvem inspirerer dig?

“Jeg er for tiden interesseret i kunstneren Ragna Braase. Hun arbejdede meget med tekstile udtryk og skabte stoflige skulpturer og installationer. Inden for de seneste år har hendes værker været med på en del udstillinger. Men ligesom mange andre kvindelige kunstnere opnåede hun i sin egen tid aldrig den bredere anerkendelse. Lige nu er der en udstilling med hende på Statens Museum for Kunst, som heldigvis er blevet forlænget til oktober på grund af corona, og den vil jeg meget gerne se.”

Hvad gør du, når du går i stå?

“Når jeg går i stå, arbejder jeg som regel bare videre. Det er ikke altid det smarteste, men hvis der er noget, som driller mig, har jeg svært ved at lægge det fra mig. Jeg ved godt, at det bedste ville være at gå en tur og få noget frisk luft og få tankerne blæst igennem, men jeg har ofte meget svært ved at slippe det.”

Selvportræt af Anne-Sofie Overgaard. Skabt til Kunsten Kortlagt.

Hvad laver du for tiden?

“Lige nu har jeg meget travlt med at færdiggøre et værk til en gruppeudstilling på Huset for Kunst og Design i Holstebro. Værket skal bestå af en stor vævning, som jeg er ved at væve på min nyindkøbte skaftevæv. Det har været lidt af en mundfuld, fordi det er første gang, jeg har samlet og opsat en så stor væv fra bunden af.”

Hvad er kunst?

“Sat på spidsen og meget forenklet, så er noget kunst, hvis det er lavet med den hensigt, at det skal være kunst. Jeg synes egentlig ikke, at det er specielt interessant at diskutere, om noget er kunst eller ej. Det er meget mere spændende at snakke om, hvad kunsten tricker ved en.”

Hvad kan kunst?

“Kunst beriger vores verden og har været med til at skabe og ændre samfund og kulturer. Jeg kan ikke forestille mig en verden uden kunst.”

Hvor er dit yndlings kunstspot i byen? 

“Det lyder måske meget indadvendt og navlepillende, men mit yndlings kunstspot er nok mit eget værksted, hvor jeg kan fordybe mig i mine projekter. Jeg er en del af Corporum, som er et værkstedsfællesskab for nyuddannede billedkunstnere på Godsbanen. Det er fedt, at det, med støtte fra Aarhus Kommune, har været muligt at skabe et sted, hvor unge kunstnere, der er uddannet fra danske og udenlandske kunstakademier, kan starte deres professionelle karrierer. Det har der virkelig manglet tidligere.”

Coverbillede // Et udsnit af Anne-Sofie Overgaards selvportræt.