Cunts Collective spørger: Hvad er hjem?

Cunts Collective spørger: Hvad er hjem?

Det nystartede Cunts Collective viser deres forestilling MY CUNTRY i forbindelse med The Genderhouse Festival i Aarhus. Det internationale kunsteriske kollektiv udforsker identitetsnære spørgsmål omkring begreber som hjem, køn og seksualitet. VINK møder medstifter Tone Haldrup Lorenzen til en snak om den kreative proces.

 

Det er højsommer 2018, og en gruppe unge kunstnere fra hele verden finder vej til Fjaltring i Vestjylland. Det hele sker lidt hurtigt. På 24 timer har de lejet en minibus og en gymnastiksal på den lokale friskole, der i udkantsbyen, hvor vinden blæser fra Vesterhavet. Her skal de øve sammen og træne op til deres forestilling MY CUNTRY. 

Cunts Collective er et nyt internationalt kunsterkollektiv og performance-kompagni med en bred palette af evner og færdigheder. De er skuespillere, musikere, dansere og selvlærte initiativtagere fra England, Norge, Frankrig, Danmark og Brasilien. På kryds og tværs, igennem møder og fælles venner, er det nu slået sammen i kunstens tegn. De har et budskab med deres nye forestilling MY CUNTRY, som de nu præsenterer for den brede offentlighed. Og det sker lige her i Aarhus. 

I starten af 2018 mødes de første medlemmer, af det der senere bliver til kompagniet. Det forgår i Silkeborg, hvorefter et par af medlemmerne flytter sammen til Aarhus. Her øver de i studiet, og som Tone Haldrup Lorenzen, performancekunstner og medstifer af Cunts Collective, beskriver det, leger de rundt og føler en kæmpe kærlighed og kunstnerisk bølgelængde. 

“Og så pludselig blev det til, at vi sagde: ‘Skal vi ikke lave det? Skal vi ikke gøre det rigtigt?’ Og så blev vi bare enige om, at nu søger vi penge og så laver en forestilling ud af det,” fortæller Tone. 

 

Et spørgsmål om hjem

Tone sidder ved et bord foran Drudenfuss. Det er omkring middag, og solen rammer ind på Studsgade, hvor vi sidder. Hun ruller en cigaret og drikker sin espresso, mens hun fortæller, hvilke emner de sætter på dagsordenen i deres forestilling: 

MY CUNTRY handler om at finde et hjem eller stille spørgsmålet: Hvad er hjem? Det var en reaktion af at flytte tilbage til Danmark og have det pisse svært, og før det svor jeg, at jeg aldrig nogensinde vil sætte mine ben i Aarhus igen. And suddenly you find yourself here! Men det er jo livet. Det kan du ikke styre. Du får jobs – og så er du her,” fortæller hun. 

Livet førte i en tidligere alder Tone til udlandet, nærmere præcist Los Angeles. Tilværelsen var rodløs, men Tone husker tilbage på at gøre op med sig selv, at selvom man rejser rundt i verden – så følger man jo med. Derfor handler det om at finde ud af, hvad hjem er i form af sin egen identitet, at finde ro og hvile i den man er. Spørgsmålet om identitet er derfor også en kerne i MY CUNTRY. 

I kompagniet har kunstnerne meget forskellige historier, men fælles er, at alle har kæmpet med det samme – med at finde sin identitet. I deres arbejde arbejder de meget omkring temaet “minder og hjem”. Alle har samme erfaring med at tage væk – men også at tage tilbage til sig selv. Istedet for at flygte. 

“I processen har vi gået tilbage til de her steder. Og det har været forskelligt for folk. Men det har tit omhandlet at gå tilbage til barndomsminder”. 

 

Queer og simplicity

“Cunts Collective er meget: simplicity, simplicity, simplicity. Det er meget omkring vibrationer og stilhed,” forklarer Tone. 

Tone lægger vægt på, at man kan forvente at se, at forestillingen tager udgangspunkt i stilheden og det indtryk, publikum får. 

Cunts Collective er med MY CUNRTY, hvad man kan kalde for et kompagni, som vil gøre queer-kunstscenen mere synlig i Aarhus. 

“Det handler også om, hvordan man forstår queer. Jeg vil bare sige: We want to do it our own way. Og i den forbindelse så tror jeg ikke, de emner, jeg taler om her, er nyt for solen. Men vi prøver at skabe en ny stilart, som håndterer de her emner på nye måder,” uddyber Tone. 

Køn og seksualitet bliver også emner, som bliver udforsket i forestillingen. Men for Tone og resten af Cunts Collective handler det blot om at skabe noget, hvor man lader sig selv blive set, og hvor andre ser en. Det handler om at skabe rum, hvor mennesker mødes.

“Cunts Collective er en kunstnerisk platform for dygtige folk, fede tænkere og kreative tænkere. Det er en platform for dem til at stille de spørgsmål, som skal stilles, og som så kan deles med den her verden. Og det er også derfor, vi hedder et kollektiv – det skal connecte. Det er ikke singular,” afslutter Tone. 

 

Du kan opleve MY CUNRTY d. 26. og 27. september i forbindelse med The Genderhouse Festival. Det hele foregår på Åben Scene på Godsbanen. Enjoy. 

Skriv en kommentar