Nu tænker du måske, at jeg vil opfordre dig til at ”ta’ en gammel sweater på” og vandre mod Risskov eller Marselisborg, men ak nej. Min agenda er meget mere doven. Det er noget med fantastisk mad, som fornøjer både maven, kloden og dyrene.

Madvaner er en privat sag. Eller er det? De nye kostråd sidste år anbefaler, at vi danskere sætter vores kødforbrug ned, fordi produktion af kød er meget omkostningsrigt både økonomisk og miljømæssigt – dertil er der et etisk aspekt i at spise kød. Det kan bare være hamrende svært at lægge sine kødvaner om i en så kødspisende kultur som den danske. Men fortvivl ikke! Det er slet ikke så svært, hvis man kender de grønne (spise)steder i Aarhus. Og dem er der heldigvis mange af – faktisk så mange, at den her guide til det grønne Aarhus blot er én af mange i den kommende tid.

 

Hjemmebagt i stedet for hjemmebragt

Restaurant Langhoff & Juul kan sylte, bage og hygge om gæsterne, som Frøken Jensen kunne det. Deres retter er altid sammensat så alle smagsløg mættes – de råsyltede friske græskarstrimler passer perfekt til den cremede bønnecreme, og det sprøde hjemmebagte brød findes ikke bedre end med en klat af deres hjemmerørte kryddermayo eller hummus. De holder åbent fra tidlig formiddag til sen aften, og hele dagen er der noget på menukortet (eller i kagedisken), som frister. Deres interiør er en blanding af brugt og nyt ligesom deres lækre mad, hvor de udvikler gammeldags dyder til nye velsmagende versioner.

Hvis man (eller ens kæreste) nu engang ikke kan undvære kød, så er Langhoff og Juul stedet at lade sig friste – deres kød er nemlig 100% økologisk, hvilket betyder, at dyrene blandt andet har fået økologisk foder, har levet længere og har nydt solen udenfor staldens mure. Det giver et mindre fed og langt mere velsmagende stykke kød.

vinkimgfileOIojntvIsFFbNyZuWiwU
Et mix af nyt og gammel hos Langhoff & Juul // Foto: Cecilie Buch Golczyk

 

Det autentiske måltid

Allerede ved trappen ned til kælder-cafeen Cafe Bamboo kommer din næse på en opgave. ”Den her duft er jeg ikke vant til, men jeg er vild med det,” fortæller den din hjerne. Den rejsevante besøgende vil vide, at det er røgen fra en røgelsespind, duften af citrongræs og curry-pasta, som blander sig og driller din lugtesans. ”Her dufter som i Thailand” siger min kompagnon. Men vigtigst af alt: så smager det lige som det dufter; eksotisk, krydret og komplet fantastisk.

Ancient Bamboo er navnet på det yoga-sted, som Cafe Bamboo ligger inde i. Derfor må man også efterlade sine sko udenfor døren. Herinde er tingene nede på jorden, og cafeen har Aarhus’ (måske Danmarks) mindste menukort; der er én enkelt karry-ret. For som Mike, ejer af stedet, skriver på sin hjemmeside, så er der så mange valg i livet, at det næsten er for meget. Det kunne der være noget om! Retten skifter til gengæld fra gang til gang, men indeholder altid en masse karry, indiske krydderier og lækre grøntsager.

 

Ikke hakuna, men Mikuna.

Der er et nyt sted under opsejling på Frederiks Allé; Aarhus’ første veganske spisested. Stedet kommer til at hedde Mikuna, og de tre ejere skriver på deres facebookside, at Mikuna betyder “måltid” eller “mad” på quichua, ét af de oprindelige sprog i Sydamerikas regnskove. Sigrid, Mette og Line, som i fremtiden skal stille aarhusianernes sult, mødte nemlig hinanden i Ecuadors regnskov, hvor de arbejdede som frivillige på et dyrerehabiliteringscenter. Og når de forlod middagsbordet sagde man altid: “aska pagrachu mikuna manda”, som betyder “mange tak for mad”.

På deres facebookside kan man følge udviklingen og opbygningen af det nye veganske spisested. Forhåbentlig lukker de snart dørene op!

vinkimgfilevdfieDtujQpgEFXZkiMi
Der arbejdes hårdt, så det nye veganske spisested Mikuna snart kan åbne // Foto: Mikunas facebookside

 

Den varme baggård

På Fredensgade, blot 30 meter fra det trafikerede område ved busterminalen, står der et hvidt skilt og lokker forbipasserende ind i gården bagved. Derinde ligger en stemningsfuld café, som egentlig kun er et sideprojekt til det egentlige foretagende; Frida Kahlo Huset. I Frida Kahlo Huset får marginaliserede kvinder hjælp til at leve deres liv, i stedet for at overleve det, og en del af den proces indebærer ofte, at kvinderne (som hverken har et arbejde eller en uddannelse) hjælper til med at servere for kunderne i cafe Frida. I cafeen sælges blandt andet hjemmebagte sandwichbrød med kikærtemos eller en vegetarisk tapastallerken, som kan fås mælkefri eller glutenfri. Der er ligeledes vegetarisk smørrebrød eller blot en hjemmebagt (glutenfri) bolle med smør.

vinkimgfileuAQUbbyNgSBBaIYnNFqT
Den hyggelige cafe Frida med fairtrade skåle og fade til salg // Foto: Cecilie Buch Golczyk

 

En (vegetar)hotter, tak

Da jeg for ét år siden skruppelløs kastede mig ud i den vegetariske livsstil (og stadig følger den), oplevede jeg, at lysten til hotdogs med ‘ramo, ketter og løg’ kom fra den ene dag til den anden. Men det er der heldigvis råd for i Aarhus. På midten af Trøjborg findes nemlig noget så usædvanligt og vidunderligt som en pølsevogn, Børnenes kontor, som vegetarer og veganere flokkes om. Herinde er der tofu-kødboller med hjemmelavet salat i pitabrød, en hotter med krydret veganer-pølle og hele pivtøjet og sidst men ikke mindst veganer-burger (som dog er udsolgt resten af februar).

vinkimgfileaFeHPnPXbFcrLQoxqDrp
Sådan ser en vegetarhotter fra Børnenes Kontor på Trøjborg ud // Foto: Maanebarnet.org

Fortsættelse følger …