Bag havnefortaellinger.dk gemmer der sig en række studerende, der mødtes over et eksamensprojekt og blev enige om, at det skulle realiseres i virkeligheden, så at sige. Jeg har snakket med Sophia Corydon Smith, som er én af initiativtagerne.

 

DSC_0024
Lystbådhavnen er et refleksionsparadis og er første stop på Audiowalken // foto: Daniel Boysen

 

Kort om konceptet

”Havnefortællinger er en audiowalk med fire fortællinger skrevet til specifikke steder på Aarhus Ø. Vi har fået hjælp af dygtige og engagerede forfattere, der har skrevet stemningsfulde og spændende fortællinger, der forhåbentlig giver dig muligheden for at se Aarhus med nye briller.” står der på havnefortaellinger.dk.

 

Hvem står bag?

Jeg er naturligvis interesseret i at høre lidt om, hvem der står bag: ”Bag projektet står en flok studerende af broget herkomst – hhv. Æstetik og kultur, Kunsthistorie, Religion, Arkæologi og Nordisk. Audiowalken startede som et tværfagligt eksamensprojekt i kulturformidling, og vi blev så glade for resultatet, at vi måtte have det ud i den virkelige verden,” siger Sophia.

 

Fortællinger knytter mennesker til bydele

Jeg spørger mere ind til, om hun vil forklare lidt om baggrunden for selve projektet: ”Tanken bag at lave en audiowalk til lige netop det nye havneområde er, at der endnu på mange måder er lidt nybyggersterilt og fortællingsløst. Det er ikke et sted, man nødvendigvis lige kommer forbi (selvom det selvfølgelig er langt mere oplagt nu i sommervarmen, end da vi optog i december), så audiowalken giver en anledning til at gå på opdagelse.”

 

En interessant vinkling fra deres side er, at fortællingerne er skønlitterære. Jeg spørger ind til, hvorfor man har valgt netop den type fortællinger: ”Vi valgte at bruge skønlitterære fortællinger frem for mere faktabaseret formidling for at sætte lytternes fantasi i gang og få dem til at knytte stedet sammen med billeder og sanseindtryk.”

 

Hvordan får man fat i fortællingerne? ”Hvis du vil på audiowalk, skal du bruge en smartphone eller en anden mp3-afspiller og et kort over ruten. Du kan enten streame lydsporene på din smartphone direkte fra denne side eller downloade dem her. Kortet  kan du også se på din smartphone, eller du kan printe det ud.”

 

Vi snakker videre om, at mange har fortællingerne som noget helt centralt, når det kommer til forskellige steder – om det er barndomshjemmet eller de forskellige gader, man har boet i både i Aarhus og andre steder. Men den nye bydel, Aarhus Ø, har den udfordring, at den er en helt ny bydel, der stadig er undervejs. Og summa summarum på projektet er altså at hjælpe fortællingerne på vej og give lytterne mulighed for at knytte sig til havnebydelen på en ny og spændende måde.

 

DSC_00321
Der er noget sært over Isbjerget // foto: Daniel Boysen

 

Ingen projekter er uden udfordringer

Sophia snakker om, at det i starten handlede meget om ”at finde ud af, hvad man kunne bruge hinanden til,” for som hun også selv påpeger, arbejder man oftest sammen med folk fra sit eget studie. Men det var dog noget, de lærte efterhånden.

 

Hun snakker videre om, at de nok også havde undervurderet, hvor svært det var at finde forfatterbidrag: ”Skrivere er travle, og det at skulle skrive noget tilpasset til et specifikt sted og med det for øje, at teksten skal fungere oplæst, er meget at bede om. Heldigvis fik vi til slut nogle virkelig fine fortællinger! Men en anden gang skulle man nok gøre forventningerne klarere og evt. indgå samarbejde med en skriveskole, holde en workshop eller noget andet mere forpligtende.” Derudover siger hun også, at det desværre ikke lykkedes dem at finde midler til at ”belønne” forfatterne i denne omgang.

 

Men som hun fortæller mig til sidst, lærer man af disse ting, og slutresultatet blev godt på trods af de udfordringer, de mødte undervejs.

 

Fremtidsperspektiver i havnefortællinger

”Der er ikke umiddelbart nye projekter i støbeskeen, men jeg kunne godt forestille mig at opdatere Havnefortællinger i takt med, at stilladser og gravkøer fortrækker sig. Eller man kunne lave en audiowalk til børn? Jeg kan godt lide at arbejde med audiowalkformatet – men det er jo også rasende moderne at lave, så hvis man vil gøre det, må man have noget rigtig interessant at byde på, synes jeg. Det synes jeg i al aarhusiansk beskedenhed, at vi har.”

 

DSC_0026
Men havnen er stadig ikke færdig … og flere fortællinger venter // foto: Daniel Boysen

 

Til sidst også et tak

Sophia nævner også, at hun gerne vil sige tak til de deltagende: ”Dygtige, unge forfattere med base i Aarhus – Daniel Boysen, Randi Rehmeier og Julie Lykke Storm – har skrevet rutens fire stedspecifikke fortællinger, og Daniel Boysen + Mathias Myrhtue Justesen har lagt stemmer til. Som uvurderlig hjælp har Lasse Wingreen stillet studie og audiodesignegenskaber til rådighed, og Lasse Mogensen har skudt os nogle fine billeder.” 

 

Hvad: Audiowalk

Hvor: Aarhus Ø

Hvornår: Så snart du har tid og lyst

Hvorfor: Fordi den nye bydel stadig er under opbygning, og det er vigtigt at knytte fortællinger og liv til nye steder.

Mønt: Gratis, medmindre du skal printe kortet.

Web: havnefortaellinger.dk