Jeg satte mig til bords med den 73-årige forfatter, der har boet hele sit liv i og omkring Aarhus. Svend Åge kan lidt af hvert. Han har 50 år på bagen som udgivet forfatter og har altid nye idéer klar. Ofte er omdrejningspunktet i fortællingerne, byen, han kender så godt: Aarhus.

Svend, 1
// Alle fotos: Daniel Boysen Pedersen

 

Én gang Aarhus, altid Aarhus

Svend Åge har gjort, hvad mange i dag finder næsten umuligt. Han har levet hele sit liv i den samme by, dog har han været i f.eks. Algeriet og Indien, som han siger, men de fleste af hans romaner er blevet til i Aarhus. Han skriver om de områder af byen, han kender godt, men aldrig den realistiske version af dem.

 

Han siger dog, at ”nogle dele af byen er ved at vokse mig over hovedet. Jeg kender ikke alle bydelene så godt længere. Sådan var det engang.” Han forklarer videre, at idéerne ikke er blevet færre med årene. Faktisk har han så mange liggende, at han skal blive ca. 300 år gammel, hvis han skal nå at føre dem alle ud i livet.

 

Vi snakker videre om, at hans idéer faktisk bliver styrket af, at de kan få et konkret sted at foregå, f.eks. at en bestemt idé egner sig godt til at foregå nede ved fiskerihavnen. Så det har ikke været en begrænsning af hans virke, at han har levet hele sit liv i den samme by, tværtimod.

 

At skrive forskellige steder på forskellige tider af døgnet

Det interesserer mig, hvordan og hvornår Svend Åge skriver. Han forklarer, at det ikke nødvendigvis foregår et bestemt sted. En idé kan opstå, mens han går en tur ved stranden, i byen eller i skoven. Meget af skrivningen foregår måske derhjemme, men ikke nødvendigvis det hele. Men som han siger ”stranden har været min redning mange gange. Den giver nogle indtryk, der er så stærke, at man kommer væk fra alt det andet.”

 

Tidligere havde han en fast rytme, hvor han skrev fra f.eks. 22-05, men det gør han ikke længere. Men noget, der måske kendetegner alle forfattere, er, at man ofte får mange gode idéer, når man skal til at sove. Mange af idéerne udvikler sig gennem dagen, og de stopper ikke nødvendigvis, fordi man har besluttet sig for at gå i seng.

 

En kringlet hjerne og en sympatisk person

Jeg mødte en mand, der har mange sære idéer og skriver en legende litteratur. Men jeg mødte også en mand, der på trods af mange års succes og anderkendelse, stadig har bevaret noget meget vigtigt; både sympati og ydmyghed i sin gøren og laden. Svend Åge har haft pulsen på Aarhus i mange år, og jeg er ikke i tvivl om, at han vil have det mange år endnu.

 

Under det meste af vores samtale har Svend Åge pillet lidt ved puderne, ved sofaen og gestikuleret med sine arme. Tiden er fløjet gennem vores ord, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at jeg forstår ham, men stadig ikke kender den kringlede hjerne bag bøgerne. Sådan er det nok med forfattere; de kan være svære at komme helt tæt på. Derfor vælger jeg også at slutte artiklen med ord fra én af hans romaner, og ikke ord fra vores samtale.

 

De indledende ord fra Se dagens lys:

Tiden, den blodsuger, gør mine

dage flygtige som billeder, der

gled forbi mig.

 

Hvad: Forfatter
Hvem: Svend Åge Madsen
Hvor: I boghandlere, på biblioteker og til foredrag
Hvornår: Hans bøger kan nydes altid. Evt. med lidt mørk chokolade og vin
Hvorfor: Hvis du kan lide litteratur, der leger med det virkelige, sommetider driller læseren og tager udgangspunkt i Aarhus
Links: Bøger ved boghandleren