På Vestergade hænger butikskilte i stribevis langs de orange, røde og blå husfronte. Det kreative miljø viser sig i udstillingsvinduerne. Men mellem skilte, bindingsværk og vinduer åbner portene sig op og viser livet i Vestergades baggårde.

Går man ned ad Vestergade en almindelig tirsdag, kan man møde mennesker med trommestikker i lommen og en ghettoblaster over skulderen. Men Vestergade er mere end det, og det viser sig bag facaden. Inde i baggårdene.

 

Vestergade 29: Kunsten i baggården

Bygningerne på hjørnet af Vestergade og Grønnegade huser i dag Aarhus Kunstakademi. Før det lå J.E. Schmalfeldts Tobaksfabrik på adressen. Det sætter historiske spor i kunstoasen på Vestergade. Lige inden for porten finder man det, der plejede at være stedet for fabrikkens tobaksudsalg.

Alle fotos: Nanna Jakobsgaard Nielsen
Alle fotos: Nanna Jakobsgaard Nielsen

 

Den rene, hvide facade i front står i kontrast til en rustik fabriksbaggård, hvor bindingsværk eksisterer side om side med gulbrune mursten, der er gjort mørkere af tiden.

”Det her er bare det bedste sted på Jorden,” siger Gitte om sin keramikuddannelse på akademiet. Hun guider gennem baggårdens kroge. Forbi børneværkstedet, ned til skulpturhjørnet og tilbage til malerafdelingen på første sal. Her afslører neon-gule og pink malerrester, at der er liv for enden af jerntrappen. Det samme gør de cigaretskod, der ligger i askebægeret i gårdens skjulte hjørne med stumper af hvid keramik ved siden af. Det hele skal ses, når man er med en kunstner på tur.

”Vi  gør nogle helt unikke, fede ting ved baggården. Vi bruger den til at lave kunst i”, fortæller Gitte. Måske bliver der hængt reklamer op fra den gamle tobaksfabrik, eller måske får hvert et blad på et af gårdens træer et strejf selvlysende maling, så det lyser op i natten.

 

Vestergade 43: Sundhed i baggården

 På vej ind til Filosofisk Center, som udgøres af Café Gaya og Filosofisk Boghandel, bliver man mødt af en tændt lanterne på en rød bænk. De ved, gæsterne dukker op.

vinkimgfileroxMYebUXDxMZVUOAuml

 

En krydret madduft fra den økologiske, vegetariske og overvejende veganske café kræver opmærksomhed allerede et skridt inden for porten. På den orange væg i caféen hænger et maleri af en grønhåret kvinde, der omfavner jordkloden. Det er essensen af Café Gaya: Sundhed for dig, mig og Jorden. Fra højtalerne i caféen fyldes øret med afslappet lounge-musik.

I baggården står et staffeli. Det er placeret der af Juan, som ejer Café Gaya. Staffeliet har fulgt ham i mange år, og det er nu kommet til Vestergade for at inspirere kreative mennesker til at gribe penslen. 

 

Vestergade 49: Kontorhotel og kaffe på taget

 Et skilt foran Vestergade 49 afslører, at denne baggård gemmer på noget. Det er dog svært at tro, at der bag rod og en slidt opgang findes en pulserende arbejdslomme. Men det er, hvad man finder på tredje etage. Her arbejder både LYNfabrikkens lejere og andre, der har lyst.

LYNfabrikken er kontorhotel for små selvstændige, kreative virksomheder. Derudover udlejer fabrikken mødelokaler i den gamle lynfabriksbygning i baggården. Og så afholder de foredrag kaldet LYNtalks, hvor både danske og internationale designere, arkitekter eller kunstnere  fortæller deres historier. Udvendigt ligner det en fabrikskube, men bagved tænker de ud af boksen. På en helt almindelig tirsdag forføres kreativiteten af urbant flowmusik, borde og stole i forskellige former og farvede ledninger, der hænger ned fra loftet. Man føler sig velkommen – når stedet altså først er fundet.

”Det er i et bestemt miljø, man kender LYNfabrikken. Jeg har nogle veninder, som ikke anede, at det fandtes,” siger Ida, der arbejder i kaffebaren på toppen af kreativitetshuset.

vinkimgfilePDViJLSdnwBGxGxZExyk

Vestergade rummer liv

 Et udsnit af Vestergades baggårde viser, at der på Vestergade er grobund for kreativt liv.  Mange af tiltagene i gårdene blomstrer allerede, og andre er lige begyndt at spire. Menneskene tripper rundt på brostenene bag Vestergades facade og sætter sine spor i krogene af de historiske købmandsbaggårde.

Tilbage på gaden slingrer endnu en gut afsted, og han prædiker højt og amerikansk: ”And God said”.

På gaden og bag facaden: Vestergade lever. Amen.