Et stenkast fra stempelkanden

Et stenkast fra stempelkanden

Der har meldt sig et nyt behov i mit liv. I hverdagen er der ikke altid plads eller råd, men ind i mellem og i løbet af ugen nyder jeg idéen om, at tage plads ved et cafébord – eller rent faktisk omsætte tanken og investere virkelighed.

Isterninger, der klirrer i iskaffen, perlende drikkevarer, der fniser af sit eget brus eller de varme af slagsen, hvis damp slænger sig sensuelt op fra koppen. Der er sgu heller ikke noget som en Club sandwich, eller de der cookies, som stadig er lidt bløde, når man deler dem i to.

Dengang jeg var teenager var cafébesøget nærmest et koncept i sig selv. Et hyppigt stævnemøde med veninderne, som fandt sted over smoothies og glasurpyntede muffins. Det var en vild energi at sidde der –  uden forældre, langs hovedgaden, fnise og føle sig som en form for voksen to-be.

Illustration // Anne-Louise Trebbien

En kaffe kun for mig

Da jeg forlod teenagetiden, og da årene gik, begyndte jeg at tage cafébesøgets charme for givet. Det kom til at dreje sig om økonomi, og at kaffen på kanden derhjemme da også ku’ noget (hvilket heller ikke er løgn). Men indenfor den seneste tid, har jeg lagt mærke til, at jeg har genforelsket mig i cafébesøget. Når tiden er til det, prioriterer jeg at besøge samtalebordene og de laminerede menukort. Jeg ser frem til de små stunder, jeg forærer mig selv, og nydelsen af at nippe til en cappuccino eller trække stykker af en smørbagt croissant.

Cafébesøget kan omfatte en fejring, en forening, et forsøg på selvforkælelse eller noget helt fjerde. Nydelsen er måske overflødig, og somme tider til overpris, men omvendt kan cafébesøget også danne ramme om en vigtig investering i et pusterum til sig selv. En tid til at kigge på mennesker, danne sig et overblik eller ende med at lave kruseduller i den notesbog, man havde tænkt sig at skrive noget poetisk i.

Et stenkast fra min egen stempelkande findes tre steder, som jeg nyder at aflægge et besøg. De er slet ikke fancy, men lokale – og det føles godt at støtte det, der ligger nært, når man bare er ude på at give sig selv en lille hverdagsgave. Kaffen er helt klart mere sofistikeret nede hos La Cabra, og nej: bylivet er ikke ligeså pulserende som i centrum. De her steder, dé har deres egen charme og summen.

Osteboller og kolde øl på Café Albert 

Ved siden af malerbutikken og skråt overfor Rema 1000 på Møllevangs Alle, ligger Café Albert. En café, der byder på det helt klassiske menukort, men derudover også specialøl i massevis! Både fra fustage og smukt linet op i køleskabet, der står og brummer lokkende lige dér, hvor man betaler.

Café Albert er indrettet med masser af farve og interiør, der stikker i mange retninger. Det er et sted, hvor du kan tage plads alene, uden at stå ud, for man blender ligesom ind blandt alle malerierne og de lavthængende lamper.

I formiddagstimerne kan du opleve mødregruppen parkere alle barnevognene udenfor, og i weekenden er det Spandex-mændene, der slår støttebenet ud, imens de nyder en bolle med ost.

Jeg besøger Café Albert, når min rastløshed har brug for at blive luftet. Så får jeg en cappuccino fra maskinen og slår ørene ud til den gode gamle menneskeradios fortællinger.

Illustration // Anne-Louise Trebbien

Sted: Møllevangs Allé 151, 8210 Aarhus V Facebook: Café Albert Menukort o.a.: her

Fortryllende Fikumdik

Det var min gode veninde, der viste mig denne lille caféperle. Café Fikumdik ligger nemlig lidt gemt væk, men omvendt føles det så også som om, at man har fundet noget helt specielt, når man træder indenfor.

Caféen er så dejligt indrettet med levende lys og hyggelige hjørner – ja lidt som en ‘cozy café’- søgning på pinterest, men en autentisk én af slagsen. Man har bare lyst til at sætte sig alle vegne og optage alle de hyggelige kroge. Fikumdik har nemlig formået at indrette sig efter en fed kombination af “noget hipt” og “noget hyggeligt”, og man bliver altid taget imod med et smil.

Kaffen er virkelig god, og det søde hertil er altid friskbagt og så godt, at man kan få lyst til at købe to.

Illustration // Anne-Louise Trebbien

Sted: Trindsøvej 4, 8000 Aarhus C Facebook: Fikumdik Kaffe Menukort o.a.: her

Do-it-yourself på UKH

Er pengene sluppet op, men har man alligevel brug for at se sig lidt omkring udenfor radiussen af sin egen filterkaffe, kan man tage på Ungdomskulturhuset. Her er der altid gratis kaffe på kanden, og ellers kan man bare lave det selv. Der er selvfølgelig også sørget for dem, der drikker te.

Ungdomskulturhuset summer af kreative sjæle og folk med projekter, så der er altid et eller andet i gang ovenpå eller ved nabobordet. Her er også flere, som sidder og fordyber sig i studier eller i noget, der ikke drejer sig om skole. Kort sagt; her er der plads til alle formål og former for væren.

Jeg synes, at Ungdomskulturhuset er sådan et sted, hvor man tænker, at det simpelthen ikke kan være rigtigt, at det er så nemt og tilgængeligt. Men det er det – og det er værd at støtte op om.

Illustration // Anne-Louise Trebbien

Sted: Tage-Hansens Gade 8B, 8000 Aarhus C Facebook: Ungdomskulturhuset – UKH Menukort o.a.: her

 

Så bor du i mit område, er du heldig, og ellers så er der ikke langt mellem cafébordene i Aarhus.

Der er meget dejligt, der venter udenfor din hoveddør, lige rundt om hjørnet eller ovre på den anden side. Så jeg håber inderligt, at du lader dig drage, opdage og overgive til den stille stund, som et cafébord kan invitere til.

God fornøjelse – og skål i kaffe!


Coverbillede // Anne-Louise Trebbien

Skriv en kommentar