Robert Snider er ægte aarhusianer. Han er født i Aarhus, har gået sine første skridt, sagt sine første ord, gået i skole, forelsket sig og mødt sine venner her. Og det er også her i Aarhus, at 36-årige Robert finder inspiration til sin musik. Den musik han har lavet i snart 20 år, den musik som er en stor del af hans identitet, og den musik han håber på at kunne leve af engang.

En søvnig og solfattig september eftermiddag møder jeg Robert i hans hjemmestudie til en snak om hans kommende single Bedre, om hans passion for at lave musik, og hvordan det hele startede.

Det bliver meget hurtigt tydeligt, at det er et emne, han kan snakke længe om – musik. For når Robert snakker om musik, får han et særligt lys i øjnene, som bekræfter for dem omkring ham, at han har valgt den rigtige vej i livet.

Men hvordan fandt han den vej?

De første toner

Robert har lavet musik lige så længe han kan huske. Det hele startede med, at han fik guitarundervisning af sin far og netop guitarspillet blev han for alvor bidt af, da han kom på efterskole. Med sine nye kammerater begyndte han også at udforske rap-genren. Men på ét punkt skilte Robert sig ud fra sine efterskolevenner. Han havde fundet en stor interesse i at lave sin egen musik.

“Jeg havde nogle kammerater, som var rigtig gode til at synge, men de var ikke så klar på originalmusikken som mig, og jeg har altid haft en stor skabertrang, så jeg besluttede mig for, at jeg ville gøre det selv. Og det har så ført mig til der, hvor jeg er i dag.”

Robert fortsatte med at udforske sit talent inden for sangskrivning, og senere begyndte han at producere sin egen musik. I dag laver han det hele selv og har fundet sin egen lyd.

En kreativ ventil

For Robert er musikken et vigtigt redskab til at udtrykke følelser og bearbejde det der sker i hans liv.

“Jeg laver musik for at have en ventil. Det er min kreative ventil til mine følelser og tanker, og det jeg enten går og tumler med eller glædes over. Det er min store passion og jeg ved ikke rigtig, hvordan jeg skulle undvære musikken.”

Og netop musikken som en ventil har hjulpet Robert igennem både de gode og svære stunder i hans liv. Faktisk har musikken så stor en betydning for ham, at han ikke kan undvære den i sit liv. Netop derfor vil han gerne gøre det til sin levevej at skabe musik.

“Jeg laver musik for at udtrykke mig selv. Jeg laver musik, fordi jeg ikke kan lade være. Det er min passion, det er vejen ind til mit indre, som jeg kan udtrykke i det ydre, og det her er min kanal.”  

I 2016 udkom Roberts første single ”Little Things”, som kom sammen med hans EP af samme navn. På EP’en var der 4 sange i alt. Derudover har han udgivet 4 dansksprogede singler, og snart kommer hans nyeste single Bedre.

At jokke i spinaten

Tankerne bag Bedre er mange, og for Robert har sangen stor personlig betydning.

“Bedre handler for mig om, når man virkelig har jokket i spinaten, man har gjort nogen kede af det, måske endda knust et hjerte. Den handler om at turde indrømme, at man har begået fejl. Jeg synes der er rigtig meget mod i at lægge sig fladt ned og sige ”den her, den er på mig, jeg er en kæmpe stor idiot” og så komme og undskylde.”

Bedre bliver Roberts 9. single og han har set frem til udgivelsen længe.
Til singlen har han fundet inspiration i lyden fra nogle af de danske kunstnere, han beundrer, som f.eks. Tobias Rahim og Ida Laurberg.

// Foto: Robert Snider

Fra Le Coq til Sydhavnen

Fra sin lille, hyggelige altan kan Robert se over i Botanisk Have, og det er netop et af de steder, han tager hen, når han skal lade sine mentale batterier op og finde inspiration til ny musik.

Et andet sted hvor han også lader sig inspirere er Sydhavnen i Aarhus, hvor der ifølge Robert er et blomstrende musikmiljø. Generelt kan han godt lide at befinde sig steder, hvor der er musik, da netop dét inspirerer ham i processen med at skabe sin egen musik. Derfor tager Robert også til mange koncerter rundt omkring i byen.

“Jeg finder inspiration til min musik ved at bruge meget tid i naturen. Det er meget opladende for mig og jeg mærker mine egne følelser, og det er så det der er grobund for nogle af de gode sange. Og sidst men ikke mindst, så hører jeg selvfølgelig også en del musik, som inspirerer mig. Jeg kender det der med at tage til en koncert og synes, at det er vildt fedt det, jeg hører, og så kribler det nærmest i fingrene for at få lov at komme hjem og spille guitar, og skabe noget selv.”

Da jeg spørger ham, hvor han ellers finder inspiration til sin musik svarer han prompte ”Le Coq” og bryder ud i latter. Han er dog hurtigt tilbage til at snakke seriøst om sin store passion. En passion der blandt andet har udmøntet sig i iværksætteri. I sommeren 2018 grundlagde Robert nemlig foreningen Musikhavnen, ud fra et ønske om at skabe bedre vilkår for alle aktørerne i musikbranchen. Én af foreningens mærkesager er fair løn for de optrædende musikere.

For Robert er drømmen om at leve af musik ikke bare hans personlige drøm, men en drøm han gerne vil hjælpe andre musikere med at indfri.

 

Robert Sniders nye single Bedre udkommer på de fleste streamingtjenester natten til fredag den 21. oktober.
Singlen kan blandt andet høres på Roberts egen Spotify-kanal, som kan findes her.

 

// Coverbillede: Morten Rygaard