Denne weekendguide står i følelsernes og fordybelsens tegn. Vi skal helt ind i følelsernes vold, langt ned i gear, og sammen (tænke os) ud i den natur, som mange af os byboere sidder og savner i vores små, solopvarmede rum. Om du føler dig hamrende angst eller oplever en uventet ro i karantænetiden, så læs med her og spot en kulturanbefaling, der passer på dit humør!

Torsdag

Liveoptagelse af ‘Elektriciteten taler’ på Dokk1 // Foto: Anders Witt

Deltag i online fælleslæsning

Savner du nogle af de fællesskaber, som nedlukningen af landet pludselig har sat i bero? Så er Læseforeningens nylancerede initiativ – virtuelle læsegrupper – måske noget for dig! Her kan du mødes med andre omkring god litteratur og dele tanker, følelser og erfaringer. Det er ganske gratis og kræver ingen forberedelse. Til hver læsekreds er knyttet en læseguide, der læser et stykke skønlitteratur højt og skaber rum for fælles samtale. Alt hvad du skal bruge er en computer og internet – og at tilmelde dig senest kl. 15 dagen forinden!

Lydteater om elektriciteten, der løber gennem verden

I en tid, hvor du ikke har adgang til byens teatersale, vil jeg anbefale at lade teatret besøge dine øregange. Forfatter, billedkunstner, og nu også dramatiker, Amalie Smith, er netop udkommet med et stykke lyd-teater med titlen “Elektriciteten taler”. Lytteren indvies i et blik på elektricitet som et netværk af bevægelser, der binder byens liv sammen. Den løber gennem el-kogere, køleskabe, hårtørrere og fjernsyns- og computerskærme. Den bringer breaking news om verdenssituationen. Den er allestedsnærværende og gør byens liv muligt. Og i stykket her får du den at høre som stemme. Plug din enhed til, forbind dig og lyt med – det er godt og tankevækkende selskab!

Fredag

Stillbillede fra karantænefilm #10, ‘Ei blot en flue’, af Roberta Hilarius Reichhardt.

Med karantænen som benspænd for kunsten

Savner du følelsen af at gå i biografen og følge med i tidens nyudklækkede filmproduktioner? Så klik dig ind på denne facebookside og følg ‘Karantænefilmene’: et projekt, hvor en sammenslutning af 12 filmskabere fra hele rigsfællesskabet – under kampråbet “Dare to suck!” – bruger krisens begrænsninger som benspænd, når de forsøger at skabe værdi og mening for seere hjemme i stuerne. Hver film er udviklet og færdiggjort på 2 uger – og overholder myndighedernes karantæneregler. Læn dig tilbage i sofaen, denne fredag, og se krisen udtrykt som filmkunst!

Lignende tiltag ser man inden for scenekunsten, hvor et projekt som ‘Dido og Aeneas – en isolationsopera’ af kunstnerkollektivet, Venteværelset, er vokset frem af karantænetidens dogmer. Projektet skal ende ud i en forestilling, der vil blive spillet i danske baggårde – når det igen bliver muligt at samles. Men allerede nu kan du følge med i den eksperimenterende, kollaborative tilblivelsesproces på denne blog.

Ugentlige kulturanbefalinger med Lucia Odoom som Zoom-host

Søger du en kilde til løbende anbefalinger af pop-kultur – og samtidigt godt selskab? Så søg i din podcast-app efter Politikens Pop-tillæg, og lyt hver fredag til et nyt afsnit af ‘Pop-karantænen’, hvor vært, Lucia Odoom, agerer Zoom-host for et altid oplagt panel af kulturskribenter, forlagsredaktører, modeeksperter, musikere og alt-muligt-kulturpersoner, der diskuterer popkulturelle fænomener som astrologi, Tiger King, heksen som figur og popkultur til knuste hjerter.

Lørdag

Illustration til podcasten, Følelsernes Vold // Foto: Weekendavisens podcast-side

En lørdag i følelsernes vold

Lad os være ærlige: ind i mellem bliver verdenssituationen bare for meget at forholde sig til. For meget indeliv. For mange gule bjælker. For meget uvished. Så må man lade tårekanalerne få frit løb! Lad tårerne trille denne lørdag, imens du lytter til podcasten, Tårekanalen, af Rikke Collin. I hvert afsnit inviterer hun en gæst i studiet til en snak om et kulturfænomen, der har rørt dem til tårer. På Podimo udkommer der løbende nye afsnit, men der er også masser af afsnit at hente i den gode gamle podcast-app. Det er både hyggeligt og sjovt, bevæget og bevægende selskab.

Og har du lyst til at blive endnu klogere på dit følelsesregister og følelsernes kulturhistorie? Så giv journalist, Linea Maja Ernsts, podcastserie, Følelsernes vold, et lyt! Lad dig hidse op og rive med, og bliv samtidigt klogere på din forvirring, skam, vrede, forventning og ensomhed. Måske du selv døjer med rastløshed og hudsult i denne tid? Så lyt til det seneste afsnit i rækken og hør Lineas varme stemme fortælle dig om ensomhed som en hård følelse – men også enerummet som et sted og en tilstand, som hun selv opsøger og finder mening i.

Anbefalinger fra to af landets serieguruer

Har du egentlig mest af alt brug for at sætte pandemien og din egen følelsesfabrik på pause og synke ned i et fiktivt univers? Så søg råd hos to af Danmarks uudnævnte serieguruer, Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb. Følg deres podcast, Stream Team 2.0, der senest er udkommet med en ‘Lockdown-special’, hvor kendte danskere anbefaler deres yndlingsserier. Eller læs med, når de – under navnet Binge – løbende udgiver artikler for DR.DK, og bliv klogere på de serier, du allerede er hooked på, og dem du endnu ikke kender til!

Søndag

Skærmbillede af natur-temaer på DR.tv’s forside

(Medieret) natur for naturelskere

Er du ved at være træt af den samme gamle rute gennem byen, når du skal trække luft? Eller måske du er i hjemmekarantæne og savner skov og vand? Så scroll ned ad DR-tv’s forside og lade dig suge ind i én af de mange naturudsendelser, man lige nu har samlet under temaerne ‘Vores største naturserier med dansk tale’ og ‘Natur for naturelskere’.

Er byen også natur?

Og har du en nørdet side (eller en nyfunden fordybelses-muskel, der styrkes under isolationen), kan jeg anbefale dette videointerview, hvor filosof, Hans Fink, stiller spørgsmålstegn ved, hvad vi overhovedet skal forstå ved begrebet ‘natur’. Er naturen fx lig med det, der er uberørt af mennesker? Eller med planter, træer og fuglekvidder? Hvad med bakteriekulturerne i mit køleskab, og ja, coronavirussen, der holder os inden døre? Er naturen faktisk ‘det hele’? Hør Hans Fink tegne hele SEKS forskellige naturforståelser op på få minutter!

Hav nu en rigtig god, følsom og melankolsk weekend! Og pas godt på hinanden!