VINTERTONER #5 – HJALTE ROSS

VINTERTONER #5 – HJALTE ROSS

Hjalte Ross leverede et forrygende debutalbum, Embody, i 2018, og til marts begynder han sin forårstour, hvor han vil spille nyt materiale. Her er VINKs sidste vinterguide, hvor vi byder foråret velkommen med åbne arme. 

I første udgave af VINTERTONER skrev jeg, at den mest søndagsagtige vintersang, jeg kunne komme i tanker om, er Hjalte Ross’ Embody og generelt bare hele hans debutalbum med samme titel fra 2018. For mig sætter det album en stemning af mørke, kulde og melankoli, men med en varm guitarlyd og stemme kommer der en form for håbefuldhed – karakteristika som jeg forbinder med vinter – mørkt, koldt, trist, men med længsel og håb.

Det giver et naturligt og kronologisk forløb: Hvis vi startede med aalborgensiske Hjalte Ross, så skal vi også slutte med ham, så det gør vi. Her er Hjalte Ross og også den sidste vinterguide.

 

Hvad synes du, er årets vintersang? 

Big Thief – “Not”

Jeg har lyttet meget til lige præcis dette nummer denne her vinter. Mest bare fordi jeg synes, det er et fantastisk flot nummer og en af mine yndlingssange fra vinteren.

Hvis jeg kunne vælge et album, så ville jeg vælge Efterklangs nye album ‘Altid Sammen’. Jeg synes det er et smukt album, og der er noget coolness i det som passer til vinteren. Jeg så for nyligt Efterklang fremføre sange fra deres nye album på Northern Winter Beat festival, en fantastisk festival, der finder sted i Aalborg i januar måned. De leverede en smuk koncert med en virkelig dejlig stemning, som varmede på en ellers kold vinterdag.

 

Hvilken sang vil du høre om fredagen for at komme lidt ud af den kolde vinterperiode?

Gene Clark – “No Other”

For mig er det her lyden af fredag og weekend. Ikke kun denne sang men hele albummet af samme titel. Hvis jeg hører den sang, skal jeg nok komme op og i gang.

Albumlytning

Der tegner sig et tydeligt billede af en, der ikke kun lytter til sange, men mere til album fra start til slut, og dette er også sandt. Hjalte siger selv, at et gennemført album kan så meget mere som værk end en single, og at der er mange sange, som bliver gennemarbejdet for at passe ind i en masse bokse, i stedet for at passe ind i den større kontekst, sangen kommer fra.

 

“Jeg vil ikke sige, hvad der er rigtigt og forkert, og jeg forstår også kampen om at lave ‘hitsangen’, især den økonomiske del af det, men jeg vil ikke gå på kompromis med albummets helhed. De to ting kan også sagtens gå hånd i hånd, og hvem ved, måske en sang fra mit næste album bliver et kæmpe hit. Jeg vil intet have imod det, især ikke hvis det giver nogle lyst til at lytte til hele albummet så, som jeg ser som hele historien” siger Hjalte.

Det er ikke mystisk, at Hjalte Ross og Nick Drake har samme lyd. John Wood har nemlig været producer ved dem begge. // PR-foto

 

Forårskoncert
Til marts tager Hjalte Ross på tour, hvor der vil blive spillet et par nye numre. Han gæster blandt andet Smilets by, Aarhus, den 1. april på TAPE. Så selvom foråret (forhåbentligt) er godt i gang, så kan man godt svinge forbi TAPE og komme lidt tilbage til vinterlige aftner og kolde søndag morgener. Det er en koncert, hvor jeg stensikkert kommer til at stå og svinge en smule med.

Hvilken sang vil du høre på en kold vinter-søndag med varm kakao og tykke sokker?

Songs: Ohia – “An Ace Unable To Change”

På en vintersøndag kunne jeg finde på at sætte Songs: Ohias album Impala. Songs: Ohia er et soloprojekt af Jason Molina, som desværre døde alt for tidligt. Det er et fantastisk smukt album, som tager sig god tid, ligesom man selv gør på en søndag. Intronummeret til albummet ‘An Ace Unable To Change’ er et fantastisk nummer, som gør sig helt perfekt som intro.

Derudover kan jeg til kedelige søndage anbefale Martin Scorseses Bob Dylan-dokumentar om ‘Rolling Thunder Revue’ touren. Selv tager jeg på Danmarkstourné til foråret, hvor jeg også glæder mig til at præsentere nogle af mine nye sange.

 

 

Hvad er dit forhold til Aarhus?

Jeg elsker Aarhus og de aarhusianske spillesteder – især spillestedet TAPE, som jeg har gæstet mange gange, både som artist og gæst. Det er også der, jeg spiller den 1. april, hvilket jeg glæder mig enormt meget til. Aarhus har også Spot Festival, hvor jeg selv følte, at jeg spillede en af mine bedste koncerter sidste år.

 

Nu hvor vinteren er ved at være forbi og foråret begynder, hvad er så din yndlings forårssang? 

Bob Dylan – “Tangled up in blue”

Et godt sted at starte, som jeg synes giver en forårsstemning, er, ifølge mig, Bob Dylans bedste album ‘Blood On The Tracks’ som også fyldte 45 år denne januar. Helt fantastisk album som giver mig en følelse af lyst til forandring og nystart. Det skyldes nok at det var et album, Dylan selv lavede imens han gik igennem store forandringer med et ægteskab der faldt fra hinanden. Hvis jeg skulle vælge en sang, så ville jeg vælge Tangled up in blue. Jeg så selv Dylan for første gang sidste år på Roskilde Festival. Det var en rigtig fin koncert, som jeg var glad for at opleve!

 

 

Det her var sidste afsnit af VINTERTONER. Her kan man finde en playliste over alle de sange, som er med i VINTERTONER: VINTERTONER af VINK

 

Coverbillede af Ebbe Sidenius 

Skriv en kommentar