VINTERTONER #4 – CODY

VINTERTONER #4 – CODY

CODY er et band som stort set præsenterer sig selv. Med poetiske tekster, nordisk  country med et twist af melankoli og en fingerspids folkguitar emmer deres toner af vinterlige nuancer. Og med deres helt egen julesang It’s Christmas er det klart, at Cody har styr på deres vintertoner. Her er forsanger i CODY, Kaspar Kaaes, musikalske vinterguide.

CODY er klar med nyt album snart, og har allerede nu tabt nogle tidlige julegaver i form af et par nye sange. I forbindelse med det nye album er CODY også klar med en forårstour. Her vil de spille nye, såvel som gamle sange, når de blandt andet gæster Atlas i Aarhus den 15. april.

Man må sige, at Kasper Kaae er en mand, der kan fortælle en historie. Både i sit lyriske univers og på skrift. Han kan få en hvilken som helst historie til at lyde som et eventyr: Så tag med på eventyr, når vi sammen med Kaspar Kaae gæster Roskilde Festival i 2000, kører mellem sneklædte bjerge i 2001 og omfavner vinterens langsommelighed i 2019!

 

HVILKE SANGE FÅR DIG I VINTERSTEMNING?

Sigur Ros – “Starálfur”

Den sang, hvor jeg kommer mest i vinterstemning, hørte jeg faktisk en sommerdag i år 2000. Men betydningen voksede sig først rigtig stor i vinteren 2001. Jeg var ung og lige startet i 1.G på Bornholms Amts Gymnasium og var på min første Roskilde Festival nogensinde. Det var det år, som de fleste husker, da tragedien ramte under Pearl Jam-koncerten. Vi besluttede, at vi skulle bruge lørdag aften efter ulykken i København og så komme tilbage om søndagen.

Søndagen på Roskilde var meget særlig at vende tilbage til. Alt var stille og langsomt. På et tidspunkt bliver jeg væk fra min gruppe af venner og ender med at spankulere alene rundt på pladsen. Fra Hvid scene, som var den mindste, hører jeg nogle lyde, jeg aldrig i mit liv havde hørt før. Det var et sprog, jeg ikke forstod og en lyd, jeg ikke kunne definere, men jeg vidste, at jeg elskede den. Jeg sneg mig hen mod teltet, hvor det første jeg så var en strygekvartet. I midten af scenen stod en høj, korthåret mand og spillede på en Gibson Les Paul, mens han brugte en violinbue til at frembringe en klagende og langsom melankoli. Jeg var fuldstændig blæst bagover.

Det var en tid uden hverken mobiler eller internet, så jeg tillod mig selv at glemme mine venner og flyde ind i det her fantastiske univers. Senere fandt jeg mine venner, som grinede ad mig, da jeg ung, ihærdig og triumferende fortalte om guldet for enden af regnbuen, som jeg alene havde fundet. De kendte godt islandske Sigur Rós. Mindet hang ved, men der skulle gå adskillige måneder før, jeg atter hørte dem igen.

Til venstre ses Kaspar til Roskilde Festival i 2000. //Privat foto

Vinteren 2001. Jeg havde fået mig en gymnasiekæreste, Louise, og vi skulle på skiferie langt oppe i Sverige. Med på turen var en af drengene fra gruppen på Roskilde. Vi sidder i stationcar’en, som drøner nord på i snelandskabet. Den ældre dreng rækker mig sin discman og siger; ”Jeg har noget, du skal høre, og jeg tror, du vil kunne li’ det.” Jeg tager høretelefonerne på og trykker play.

Sverige er helt hvid nu, og ud af høretelefonerne starter albummet Ágæstis Byrjun. Jeg talte ikke med nogen resten af turen nord på, og jeg lyttede pladen igennem i hvert fald to gange. Det nummer, som gav mig trykken i brystet og fik mine øjne til at løbe i vand og til at føle mig helt lille var; Starálfur fra albummet Ágæstis Byrjun. Det nummer vil for altid være billedet af sneklædte landskaber, frostklare nætter og tågede vintermorgener.

 

HVAD SYNES DU ER ÅRETS VINTERSANG?

Kate Tempest – “People’s Faces”

Jeg er ikke altid så god til at være med på beatet med ny musik. Det dukker ligesom bare op hen ad vejen. Men et nummer jeg har lyttet meget til i 2019, og som stadig hænger meget fast her hen over vinteren, er People’s Faces af Kate Tempest. Det er der mange grunde til det. Men mest af alt er det en sang, som taler om mørket i mennesket, men som samtidig også taler om håbet og kærligheden og fremtiden.

Vinteren kan gøre mig mørk og langsom, og få mig til at tænke over alt det store i verden og alt det små i hverdagen – og det hele flyder bare sammen. Det her nummer er på en måde benzinen til den motor, som tændes, når november for alvor går i gang og fortsætter i en lang uendelighed. Det er her, at det her nummer får mig til at stoppe alt, hvad jeg foretager mig og bare lytte og mærke. Det er noget af det smukkeste, jeg har hørt i årevis.

 

 

HVILKEN SANG VIL DU  HØRE OM FREDAGEN FOR AT GLEMME DEN KOLDE VINTERPERIODE EN SMULE?

Aliotta Haynes Jeremiah – “Shore Drive”

Ja, vi skal så meget have noget, der minder os om noget andet end vinter – også selvom vinteren er helt fantastisk. Her er det faktisk ofte gamle musikstykker, jeg kaster min kærlighed på, og Gud, hvor er der mange. Et nummer, som jeg kan høre på repeat, om det så er fredag aften eller søndag morgen, er Lake Shore Drive af Aliotta Haynes Jeremiah. Hver gang, jeg hører det nummer, så bliver det bare lidt sommerligt omkring mig. For nogle uger siden hørte jeg det fire gange i streg, så højt jeg kunne. Det er afgjort det bedste nummer, jeg har hørt fra dem – så måske lidt et one hit wonder. Lyt!

 

 

HVILKEN SANG VIL DU HØRE PÅ EN KOLD VINTER-SØNDAG MED VARM KAKAO OG TYKKE SOKKER?

Serge Gainsburg – Melody Nelson

Jeg elsker at lytte til Serge Gainsburgs album ’Historie De Melody Nelson’ – og særligt på de dage, hvor jeg bare chiller rundt derhjemme. Det er ufarligt på en ekstrem farlig måde. Jeg tænker, at man bare skal tage pladen fra toppen og starte med nummeret ’Melody’. Det er fantastisk og har den her beherskede vilde energi.

 

 

HVAD ER DIN YNDLINGSJULESANG?

Sufjan Steven – “That Was The Worst Christmas Ever”

Jeg hører ikke rigtig julesange, men hvis vi nu skal have en, så falder jeg altid hen til That Was The Worst Christmas Ever af Sufjan Stevens. Jeg har ikke noget særligt forhold til julen, men jeg har et meget stærkt forhold til Sufhan Stevens som poet og sangskriver. Han har lavet en perfekt julesang, som også fortæller noget af det, som ikke kun er det gode ved julen.

 

 

Her kan man finde en playliste over alle de sange, som er med i VINTERTONER. Den vil løbende blive opdateret: VINTERTONER af VINK

Coverbillede: Ebbe Sidenius

Skriv en kommentar