Tomas Høffding debuterer med dansksproget musik på SPOT 2019

Tomas Høffding debuterer med dansksproget musik på SPOT 2019

Tomas Høffding kender du fra navne som WhoMadeWho og BonHomme. Men i år spiller han på Spot festivalen, helt i sit eget navn. Og på dansk. Det er nye og spændende toner, som vi kan glæde os til at høre fra den erfarne musiker og sanger.

 

Det hele starter med en stak demoer, som skal bruges til et nyt projekt. Tomas Høffding har en række sange på engelsk liggende, som først er tænkt til en ny plade sammen med en kollega. Det bliver dog ikke til noget, og med tid mellem hænderne og plads i kalenderen sætter han sig ned og tænker, at han må prøve at eksperimentere med musikken:

”Og en af de ting der sker er, at jeg helt klart skal prøve at oversætte nogle af de her sange til dansk”, forklarer han.

Han oversætter de engelske sange til dansk, og finder hurtigt ud af, og under demoindspildningen opdager han, at det at synge på dansk kan noget også. Tomas Høffding bliver grebet af de danske ord og beslutter der for, at det er nu. Nu skal han prøve at gøre karriere som dansksproget musiker.

Tomas Høffding har i WhoMadeWho altid været melodimanden og ikke den store sprogsmed. Derfor er det at skrive tekster også nyt og spændende farevand. En tidligere samtale med en ven plantede frøet om, at han nu også skulle prøve at begive sig ud i ordets kunst:

”Jeg synes det har været en sjov proces at skrive de her sange, fordi før har jeg altid har haft nemt ved at lave gode melodier. Og med teksterne der vil jeg gerne kreditere min gode ven Peter Helm, som er sådan klassisk avantgarde crazy komponist, som jeg drak mig fuld med, og som sagde: ’Tomas. Jeg forstår jo ikke hvordan du kan udlicitere noget så intimt, som ordene i dine sange?’”

 

At skrive på dansk

Tomas Høffding taler med stor spændthed i stemmen omkring sin kommende koncert på Spot festivalen. Bag sangene ligger der et kæmpe arbejde, og et stort fokus på at skrive sange, som betyder noget for ham selv, men som han også håber kan betyde noget for andre. Det er det, som de danske tekster kan, bliver vi enige om. Når de synges på modersmålet, så rammer det nogle andre tangenter hos publikum:

”Jeg er meget, meget spændt på at komme ud og synge for et publikum på dansk. Altså, jeg er ikke Leonard Cohen og jeg er ikke Peter Sommer, men jeg går op i tekster og føler jeg har fundet mit  eget sted på det danske landkort”, fortæller Tomas Høffding.

Efter de første sange, som han oversatte fra engelsk til dansk, er nye også blevet til. Han holder især af at sidde og dykke ned i tekster, bokse med ord på de mange lange flyveture han tager, når han turnerer med WhoMadeWho.

En af de ting han ligger vægt på, at er at finde sin tone og sit eget sprog. Flere musikere har det, Peter Sommer, CV Jørgensen osv. Men for Tomas Høffding er det vigtigt at finde sit eget rum, og sit eget univers. Og det er lykkedes godt, hvilket man kan glæde sig til at høre, når han spiller lørdag aften på Voxhall:

”Det er nyt for mig at skrive på dansk, og jeg ved at jeg skal ud og bedømmes på det. Så derfor har jeg selvfølgelig brugt enormt meget tid på at prøve at lave nogle sange, som jeg synes var autentiske for mig, som den person jeg er, og der hvor jeg er, og som forhåbentlig kan give noget til folk, og ramme noget i folk”, uddyber han.

 

Sofapladen

Når man hører de dansksprogede sange, så er der langt fra de energiske WhoMadeWho sange. Vi er helt ned i tempo, og melodierne er lowbeat og elektroniske.

”Jeg har længe har lyst til at lave sofapladen, eller ’drikke bajere i solen’- pladen. Det har jeg altid drømt om”, fortæller han.

Han elsker den festlige og rockede musik, som han også spiller og turnerer med. Men slår fast, at når han er hjemme, så holder han også af at lytte til rolige og rare plader på sit anlæg. Den slags musik kan også noget. Han er heller ikke den store fan af hele ”single-gamet”, som han kalder det. For ham ligger det magiske i, når en musiker viser et fuldendt udtryk på sin plade, hvilket også er noget som lykkes godt i hans egne nye sange. Man lytter med fra start til slut.

”Noget som jeg godt kan lide ved en plade, eller en artist, eller et album, det er, at man sætter vedkommende på – og så kommer man ind i et space, som er denne her artists lyd, stemning og univers. Og det går bare mere op for mig, hvor meget det egentlig betyder.” forklarer han.

 

”Treårs plade” – planen

På lørdag klokken 19.00 på Voxhall præsenterer Tomas Høffding sit nye dansksprogede musik. Tempoet bliver taget ned, og med smukke, dybe og roligt elektronisk musik bliver det en fornøjelse at lyttede til de gennemarbejdede, billedskabede og poetiske tekster. Tomas Høffdings koncert er første gang han præsenterer dem live, og det gør han sammen med et band blandt andet bestående af Aarhus musikeren, Klipo, og en musiker fra det tidligere band, Dúne. Tomas Høffdings kæmpe succes som musiker i blandt andet WhoMadeWho og som BonHomme fortæller historien om en meget målrettet mand. Treårsplade planen, kalder han det selv, han vil lave tre plader til han opnår succes.

Men med sin nye musik i eget navn viser han sig også som en eventyrlysten og nysgerrig musiker, som flere gange under vores interview understreger sin forventningens glæde til at komme ud og præsentere alt sit nye arbejde:

”Her er en mand som har lavet musik i mange år, men jeg føler mig helt klart ny og uprøvet i det. Ny og nysgerrig, frisk og lærende. Jeg er i gang med at lære noget nyt”, afslutter han.

 

Foto: Johan Lei Gellett

Skriv en kommentar