PORTRÆT: I sidste måned åbnede et nyt spillested i Mejlgade 53. TAPE er det nyeste skud på stammen i den aarhusianske musikkultur, og VINK har snakket med tre af kræfterne bag.

 

Jeppe Berg, Alexander Julin og Morten Ettrup, her på spillestedet TAPE. // Alle fotos: Dennis Kristensen. 
Jeppe Berg, Alexander Julin og Morten Ettrup, her på spillestedet TAPE. // Alle fotos: Dennis Kristensen.

 

Et frivilligt engagement i musikken

I sidste uge mødtes jeg med tre ud af de otte, der står bag det nye spillested, TAPE, i Mejlgade. Til dagligt laver folkene bag TAPE forskellige ting. Jeppe Berg er uddannet ved Aarhus universitet og arbejder som forretningsudvikler. Morten Ettrup arbejder som vikar og Alexander Julin studerer på Aarhus Universitet, skriver for den danske musikblog Passive/Aggressive og er aktiv i Flux Festival. Tilfælles har de alle det nyåbnede spillested, som er drevet frivilligt og af interessen for ny musik.

 

”Vi arbejder gratis og frivilligt, og det er noget vi gør, fordi vi har lyst. Den eneste som får løn, er lydmanden”, indleder Jeppe.

 

Udover engagementet i TAPE har de også fingrene i andre musikalske koncepter såsom Raum Eins og Flux Festival. Det er noget, som gavner det nye spillested i Mejlgade, da de kan trække på deres arbejde herfra og på den måde få musikere ind og spille.

 

”Dem tager vi også med ind i TAPE, og det er jo en måde at bygge stedet op på, som måske adskiller sig fra, hvordan man gør andre steder”, forklarer Jeppe. Med det mener han, at frem for at et spillested præsenterer nogle koncerter, så præsenterer forskellige musikmiljøer musik på TAPE – bl.a. Flux Festival, Raum Eins og andre aktører.

 

Flux blev afholdt som festival i Aarhus sidste år med 22 navne på programmet, men nu kan Flux altså ses mere jævnligt som en del af konceptet på TAPE.

 

DSC_7629
Snakken går ihærdigt om musik og spillesteder.

 

 

Begyndelsen til TAPE

Ideen til TAPE som spillested er opstået af mere logistiske grunde: ”Vi har lavet koncerter mange forskellige steder i Aarhus, og det er bøvlet, fordi vi så skal gøre alt på andres præmisser og f.eks. selv købe øl osv… Det er meget mere praktisk nu at have vores eget”, fortæller Morten.

 

Ideen til deres eget spillested opstod for ca. et år siden og har, udover praktiske grunde, også haft andre fordele såsom muligheden for at udvikle sig. ”Manglen på vores eget sted var en stopklods for ikke at lave mere”, forklarer Alexander.

 

Genremæssigt kan det være hvad som helst, der spiller på TAPE – så længe de alle otte kan stå inde for musikken. Kriteriet er, at det skal være genremæssigt interessant, og det kan variere både fra at være 80’er inspireret popmusik, jazz, den gængse musik, som eksempelvis Soundvenue skriver om, og musik som få kender til – altså er stilen bred.

 

”Der er ikke noget stramt fastlagt koncept. Det er noget, som også ændrer sig på sigt, når andre aktører vil booke sig ind – så længe der bare er kant”, forklarer Alexander.

 

Når man åbner et nyt spillested er publikum uundværligt, og hos TAPE håber man, at folk kommer til koncerter med en sund interesse og nysgerrighed for musikken.

 

”Det er vigtigt, at folk er inde i lokalet og hører musikken – frem for at de bare står udenfor og ryger…”, siger Morten.

 

Med arbejdet med Flux og Raum Eins føler de, at de har knækket koden til, hvordan man skal konfrontere publikum med noget nyt musik, så folk finder det interessant – og så handler det om at være bred i præsentationen af musikken.

 

 

Inden åbningen af TAPE blev der bl.a. slebet gammel maling af gulvet for at give  et nyt udtryk til stedet.
Inden åbningen af TAPE blev der bl.a. slebet gammel maling af gulvet for at give  et nyt udtryk til stedet.

 

At være i øjenhøjde med publikummet

TAPE åbnede i slutningen af januar med en udsolgt åbningsweekend og masser af travlhed. Der var dog ro på, og ingen havde nerverne siddende uden på tøjet op til den store åbning.

 

”Jeg var ikke vildt nervøs. Det var mere det med at få alt gjort klart og gøre spillestedet helt klar”, forklarer Jeppe.

 

Der er visse udfordringer ved at starte et nyt spillested op, og på TAPE er der ingen fuldtidsansatte, hvilket gør processen en del sværere. Men hos TAPE tror man på, at en drevet frivillighed og det at være initiativtager er vejen frem. På den måde bliver man mere involveret og engageret i sit projekt.

 

”Jeg tror på den frivillige ånd. Den kan man komme meget langt med”, siger Morten.

 

”Vi er også meget tættere på det publikum, vi skal appellere til, hvor eksempelvis et stort regionalt spillested mere bliver set som en stor organisation”, siger Jeppe. Dette er netop vigtigt for arrangørerne bag TAPE; at man kan sætte ansigt på dem, der kommer som publikum – at man så at sige er i øjenhøjde.

 

”Det skaber en særlig udstråling for spillestedet. Det bliver ikke så prætentiøst”, afslutter Jeppe.

 

Musikken i Aarhus

Publikummet mener TAPE også er til at finde I Aarhus. Der lader til at være en overordnet interesse blandt unge aarhusianere om at komme og se koncerter, hvor udvalget er bredt og nyt. For TAPE handler det om at holde denne interesse ved lige og hele tiden sørge for at brede sig ud stilmæssigt i valget af musik.

 

”Før arrangerede vi koncerter to gange om måneden. Nu arrangerer vi jo koncerter 10-12 gange om måneden, så når vi booker musik, skal vi hele tiden sørge for at brede os ud og måske booke noget, som vi ikke havde tænkt på før”, forklarer Morten.

 

 

DSC_7640

 

Når det kommer til at booke og finde nyt musik gør Aarhus som musikby det godt, og flere spændende bands udspringer fra øvelokalerne.

 

”Vi har mange gode Aarhus-bands lige nu, som viser en relevans”, fortæller Jeppe. Disse bands, som bl.a. tæller LISS og Yung, opnår for tiden både national og international opmærksomhed, og mange af disse bands bliver boende i Aarhus og starter deres karriere herfra. Det er en god udvikling ifølge TAPE og dermed en udvikling, de gerne vil benytte sig af på spillestedet.

 

”Før i tiden, når bands fik succes, så rykkede de til København. I den tid vi har været i gang, kan jeg ikke nævne en håndfuld bands, vi har været i kontakt med, som er rykket til København, så det er en positiv udvikling”, siger Morten.

 

Med denne udvikling håber de, at der bliver skabt en form for dominoeffekt, når bands fra Aarhus spiller i byen og forhåbentlig inspirerer nye musikere til at komme frem med deres musik. Det er noget, de håber på at kunne tage del i med åbningen af TAPE.

 

”Det kunne være fedt, hvis TAPE kunne være med til at generere ny musik i Aarhus. Det vil være den ultimative succes”, fortæller Morten.

 

”Vi skal bidrage med noget, som kan få folk ud over stepperne”, afslutter Alexander.

 

DSC_7642

 

 

Hermed en klar anbefaling fra VINK: Tag i den nærmeste fremtid ned og tjek spændnede musik ud på TAPE. Næste koncert er på torsdag, hvor du bl.a. kan høre The Hipocrites. Måske er du også heldig at møde nogle af disse par sko derinde!

 

Følg også TAPE på facebook eller på deres hjemmeside.

 

// Coverfoto: Dennis Kristensen