I dag d. 3. oktober er ikke bare en almindelig søndag. Det er også dagen, hvor 19 europæiske lande sætter fokus på depression med den årlige European Depression Day. I dén forbindelse har det Aarhusbaserede band, Sylfide, netop udgivet deres nye single “Det vender”. Singlen kaster lys over psykisk sårbarhed hos unge i en unik blanding af gammel, nordisk folkemusik og moderne popmusik.

Sylfide er en ny tilføjelse til den danske folkscene – men med yderst rutinerede medlemmer der tæller flere DMA-nominerede musikere. Vokalisten bag kunstnernavnet, der i øvrigt kommer fra en mytologisk luftånd, er den 27-årige Helene Tungelund. Midt under studiet på musikkonservatoriet, blev hun selv ramt af en dyb depression, som fik hende til at miste lysten til musikken og alt andet, hun plejede at elske.

Genforeningen med sin musikalske glæde fandt hun i folkemusikken, og hun har nu skabt sig sin egen unikke lyd, der forener træk fra pop og indie med de gamle, nordiske melodier og dansetraditioner. I den nye single bliver lytteren trukket med ind i dette på den ene side velkendte men samtidig nye univers.

Et kig bag lukkede døre

“Det vender” er en rejse ind i depressionens rum, hvor trætte, sjæleløse øjne hviler bag lukkede døre. Med singlen giver Sylfide stemme til de mange unge, der årligt kæmper med psykisk sårbarhed, og som oplever, hvor svært det er at finde sit ståsted, når alt inde i én føles som om, det falder fra hinanden. Helene Tungelund uddyber: “Når relationer til både familie, venner, kærester og kolleger pludselig farves af en depression, er det rigtig svært for dén identitetsdannelse, man er i gang med. Her er det bare så vigtigt, at man lærer at tale om det og bede om hjælp”.

// Pressefoto: Nikolaj Frømsdorf Bache Schou

Folkemusik og fællesskab

I Helene Tungelunds eget møde med depressionen opdagede hun også, at hun længe havde følt sig ensom i musikken. Men forbindelsen til sin nordiske kulturarv har givet hende et nyt perspektiv på musik som noget, der også kan vokse ud af et fællesskab. Folkemusikken har givet hende et par solide skuldre at stå på, og så føles ensomheden pludselig knap så stor.

Et lys midt i mørket

Selvom “Det vender” sætter fokus på et svært, og på mange måder tabubelagt, emne, er der også et forsigtigt håb at spore. Singlen kan bedst beskrives som en blid, lyrisk omfavnelse skabt af den akustiske lyd fra violin og harpe. Den tunge bas-linje med rødder i indie-stilen og den drømmende lyd fra klaveret skaber et melankolsk, men alligevel let lydbillede, der bliver bundet sammen af Helenes blide stemme.

I sin helhed kalder singlen på et budskab om, ligesom sangens titel indikerer, at det nok skal vende og blive godt igen – selv i depressionens rum står en dør på klem og kaster en stribe af lys ind i mørket.

“Det vender” er ude i dag, og du kan lytte til sangen lige her.

// Coverbillede: Franseska Mortensen