Efter hvad der for en musikentusiast føles som flere års længselsfuld venten, er livemusik og fysiske koncerter igen ved at vinde indpas. Der er noget særligt ved at træde ind i musikkens rum og kunne mærke bassen forplante sig i kroppen. At stå side om side med ligesindede, der også forsøger at suge stemningen ind, indtil man føler sig let beruset. Måske hjulpet på vej af en øl eller to, bevares. 

 

En ny festival fødes

 

Zoom-koncerten er officielt gårsdagens kapitel – og dog, for i weekenden ligger en særlig online-festival. Og den vil jeg gerne stå et slag for midt i en tid, hvor genåbningens porte aldrig har stået mere åbne. Aarhus Vocal Festival, AAVF, er en festival, jeg vil vove at påstå, ikke mange kender til, da den måske synes at henvende sig en bestemt kreds: korelskerne.

Normalt danner AAVF  base for flere internationalt anerkendte kor- og vokalgrupper, og i år skulle festivalen efter planen igen være løbet af stablen. Der er bare det lille aber dabei, at corona har sat en kæp i hjulet for alt, der bare lugter lidt af festival. Festivitassen er derfor blevet rykket til 2022, hvor fremtiden for tætpakkede festivalkoncerter ser lidt lysere ud.

Men pandemi eller ej, så kan kormusikkens ild ikke slukkes. Derfor har folkene bag AAVF nytænkt konceptet og lader nu festivalen føde i en ny online form. Den 21. og 22. maj kan du således opleve eAAVF, en online-festival med temaet “Reaching out.”

 

Vokalmusikkens magi

 

Nu sidder du måske lettere skeptisk og tænker “Online-festival. Mener hun det? Hvorfor skulle jeg sidde i min stue og lytte til vokalmusik, når jeg kunne kunne svinge coronapasset til en ægte koncert?” Jo, det skal jeg sige dig.

Kormusikken lider under et lidt tvivlsomt ry. De fleste associationer vil nok gå til kirkekor eller aftenkor med kiksede, farvede halsklude, mens der klappes på 2 og 4.

Det ry vil jeg gerne mange til jorden med det samme! Kormusik i dag er et alsidigt univers og sprænger konstant rammerne for stemmens mange muligheder. Der er alt fra loop-station arrangementer og beat box-rytmer over til skandinaviske hymner og genfortolkninger af tidens mest aktuelle sange inden  for pop, jazz, folk etc.

Kormusik er en kunstart, og det kræver både finesse og kontrol at få en gruppe af stemmer til at mødes i en harmonisk konvergens.

 

Et bredtfavnende program

 

Programmet for AAVF spænder over dagsworkshops med kendte korledere til et aftenprogram med over 1o koncerter.  Måske du ikke sidder med den store interesse for det tekniske arbejde i kormusik. Det er også okay, hvis det bliver lidt for nichepræget. Men er du nysgerrig på at udvide din musikhorisont, vil jeg anbefale dig at tage til nogle af aftenenes koncerter og opleve det fantastiske instrument, stemmen er.

På fredagens program kan du blandt andet opleve The Swingles. Gruppen har eksisteret i næsten 60 år og søger konstant at rykke grænserne for vokalmusik. Med fem Grammy Awards holder gruppens nuværende 7 medlemmer fanen højt og fortsætter med at bygge på det innovative univers, der har defineret The Swingles i årtier. De arbejder med en blanding af genrer, og på deres seneste albums Snapshots vol. I og II vil man således finde numre, der trækker tråde til både jazz, swing, pop og klassisk musik.

Lørdagens program byder på vokalmusik fra både Europa, Afrika og USA. Hør blandt andet vokalbandet ONAIR fra Berlin, hvis ry inden for vokalmusikken kun er vokset siden de blev dannet tilbage i 2013. Deres fortolkninger af sange fra pop- og rockikoner som Led Zeppelin, Prince og Queen er eksempler på, hvordan kun fantasien sætter grænser for vokalmusikkens muligheder.

Ndlovu Youth Choir har eksisteret siden 2009 og er vokset til at blive et af verdens mest elskede kor. Med deres afrikanske rødder bringer de unikke, musikalske arrangementer kombineret med kraftfulde stemmer og harmonier. Deres repertoire er et mix mellem traditionelle, Sydafrikanske genrer og pop, rock, jazz og EDM. Intentionen er at skabe en ny og original lyd, der kan bringe internationalt, kendte sange ind i en ny lydverden.

Whalesine er et nyt samarbejde mellem Bram Baumstein og Spencer Camacho. De to begyndte at skrive sange i begyndelsen af corona og er nu i fuld gang med at forberede og udgive deres første kollektion af original musik. Deres optræden til AAVF er derfor en forsmag på, hvad der venter.

 

En søgen efter en anderledes musikoplevelse

 

Vokalmusikken har de senere år gennemgået en renæssance. Måske har du hørt om vokalgruppen Pentatonix? Eller måske var Pitch Perfect engang din guilty pleasure? Kormusikken er dog mere end det, vi finder i populærkulturen.

Verden er  fyldt med fantastiske kor og vokalgrupper, der formår at indskrive sig i tidens elektroniske univers. Samtidig mestrer de at fjerne de musikalske filtre, vi er vant til at høre.

AAVF er ingen undtagelse og fortjener derfor et lyt, hvis du bare føler den mindste interesse.

 

Festivalen er gratis, men for at få adgang til linket, skal der bestilles billet inden torsdag. Link til billet kan findes her.