Lørdag d. 29. oktober slog sanseapparatet klik, da der udfoldede sig en duft af suppe, jazz og is. Jazz & Venner og Mad & Venner har slået sig sammen om at skabe en skøn atmosfære på Sydhavnen. Skal du med næste gang? Senere mødtes jeg med idémagerne til en snak om tankerne bag konceptet. Læs med om både jazzaftenen og idemagersnakken her.

 

Det er koldt udenfor, og mørket sænker sig. Efteråret har gjort sit indtog. Klokken er 18:00, da jeg går hen over gården i retning mod stearinlysene foran bygningen. De gamle togskinner stikker frem fra asfalten, og der er planter og blomster i gamle potter på en rå jerntrappe. Udenfor ryger Mads Hagbard Kristensen og Michael Yates Jakobsen en cigaret. De to herrer er arrangørerne af aftenens event. Efter et sprødt ”velkommen til” og et varmt håndtryk kan jeg allerede mærke, hvilken hyggelig ramme der er skabt om aftenens jazz-injection.

Det er syvende gang, at Jazz & Venner og Mad & Venner går sammen om at få byens jazz-katte til at spinde på Sydhavnen. Der følger et event igen i november og et i december. Konceptet er enkelt: gratis indgang, gratis mad og billig bar, der støtter eventet – alt sammen krydret med en jazzkoncert og senere jam for alle jazzentusiaster.

 

b_img_5949
I stearinlysets skær. Metaltønder er sat frem som borde, der er fyldt med lysetager og friske blomster. // Alle fotos: Amanda Louise Gladbjerg.

 

Inden for døren er omgivelserne svøbt i lys fra farverige lamper. Baren gløder i rødt lys, og der dufter af efterår og suppe. I næste rum er væggene badet i lilla og blåt lys, og instrumenterne står klar til at indhylle aftenen i udsøgt jazz. Der er placeret levende lys på to jerntrapper i hver ende af rummet samt på bjælkerne højt oppe over vores hoveder. Jeg falder i snak med en gruppe venlige unge mænd, som viser sig at være de musikere, der skal spille jazz-koncert. Jeg mærker tydeligt, at der er højt til loftet denne aften.

Lidt senere er de små rum fyldt med glade mennesker. Kokken serverer en cremet suppe strøget med intet mindre end trippleristet bacon og frisk persille. Der langes vin, øl, drinks og saft over disken.

 

DARTH VADER PÅ 1. SAL

Selvom aftenens underholdning står i jazz-musikkens tegn, så leder den ene metaltrappe op til en gang old school entertainment. I det lille rum på 1. sal står mindst tre flippermaskiner. Jeg tager imod udfordringen, da Star Wars-flippermaskinen blinker til mig med et forførende ’push start’. Det går egentlig meget godt, men efter at Darth Vader og co. har flashet et flabet ’game over’ for tredje gang, må jeg se mig slået. Jeg glider ned ad trappen til jazz og vin.

Der er en fantastisk stemning, da musikerne starter koncerten. Det er en blandet skare af jazzkatte, som er her i aften. Unge som gamle fylder rummet ud, flere nyder musikken med et glas vin eller en øl i hånden. De fleste står op, nogle sidder på metaltrappen, andre har taget plads nede på gulvet foran musikerne. Jeg lægger mærke til en hånd, som rækker op bag ved en metaltønde. Hånden griber en håndfuld chilinødder fra en af de skåle med snacks, der står rundt omkring på metaltønderne.

 

a_img_5954
Aftenens jazzkoncert er badet i stemningsfyldt lys. Kristoffer Gori Verdoner (til højre på guitar) med kvartet spiller jazz på Sydhavnen.

 

Jeg fortaber mig i tonerne fra saxofonen, da jeg får stukket en lille dessert i min hånd. Friske æbletern vendt i en æblekompot, som er toppet med vaniljeis. Desserten smager skønt, og jeg synes egentlig, at jeg står og har det ret lækkert.

Aftenen fuldendes, da jeg igen falder i snak med Mads og Michael. Vi aftaler at mødes snart, så I kære VINK-læsere kan få et indblik i konceptet. Hvilke tanker ligger bag den forførende jazz og skønne mad på Sydhavnen?

 

HJERTERNE BAG JAZZ PÅ SYDHAVNEN

Det er en tirsdag aften, og vi har aftalt at mødes på Le Coq. Jeg finder Mads og Michael. Sammen med en gruppe venner har de indtaget et langbord, og før jeg kan nå at lægge notesbogen på bordet, bliver jeg budt velkommen med en øl.

Mads og Michael er drivkræfterne bag jazz-eventene på Sydhavnen. Du kender måske allerede Mads, som står bag Mad & Venner. Faktisk har alle dem, jeg møder rundt om bordet på Le Coq, haft en finger med i processen. De tæller alt fra musikere, kokke, arkitekter, entreprenører og kunstnere.

De sanselige aftenudfoldelser på Sydhavnen handler om at bringe musik, mad og mennesker sammen. Grundstenen er den gode oplevelse. Det handler om en god aften med venner eller med nye venner. For Mads og Michael er det drømmen om at lade mennesker mødes i uformelle rammer samt at udbrede jazzmusikken i Aarhus, der er gået i opfyldelse. Og der er meget under opsejling. Efter mange år i restaurationsbranchen er det tid at lade erfaring og de gode idéer slå gnister. Begge kan skrive tjener, kok og eventmager på cv’et. Michael fortæller:

”Det er skabt af lysten til at skabe noget selv, prøve at stå for noget selv ud fra vores værdier. Vi vil samle alt det, som vi har omgået med i så mange år.”

 

LAD FORVENTNINGER BLIVE DERHJEMME

Musik, mad og hygge på Sydhavnen. Og det er oven i købet gratis. Mads og Michael forklarer, at det gratis aspekt er vigtigere end som så. Er noget gratis, så fjernes forventningerne. Det eneste du skal bruge er din tid. Mit studenterhjerte banker, og til enhver, der smider dovne-kortet, fristes jeg til at sige: ”Tjek det dog ud, det koster ikke noget”.

Mads og Michael forklarer, at gratis goder flirter med folk. Der tændes for nysgerrigheden. Folk giver sig til nysgerrighed, når de ikke skal betale. Samtidig skaber det grobund for momenter af overraskelse, idet du på forhånd har skruet dine forventninger ned.

Hemmeligheder og overraskelser er lokkende, for de leger med hele oplevelsen. Rammen om konceptet er i sig selv en overraskelse. Vores værter byder altid velkommen, og du betaler ikke for maden. De forklarer, at det er vigtigt at give hånd, for det er en ice-breaker, som skaber grobund for den videre samtale, intimitet og sansning.

”Kerneværdierne er ærlige og kærlige mennesker”, understreger Mads.

”Aftenen flyder sammen”, fortæller Michael. ”Det, du husker fra aftenen, er det du ikke forventede, at du ville opleve, da du tog hjemmefra. Oplevelser skabes af de forventninger, som du ikke har.”

Man kan vel kalde det forventningens magi – eller selvsamme mangel, som netop skaber magien.

 

JAZZ & COOL CATS

Med om det tætpakkede bord på Le Coq sidder Peter Clausen. Peter er painist og Jazz & Venners helt egen kapelmester og jazzvært. Peter forklarer, at jazz er den gamle gå-i-byen-musik:

”Jazz er den rebelske energi, jazz er et brud med normer, jazz er undergrund.”

Jeg lytter intenst, imens Peter fortæller levende om jazz. Samtidig studser jeg over, hvordan mange forbinder jazz med noget pænt og sofistikeret, tenderende til de overfine fornemmelser, der ofte associeres med klassisk musik. Det er en skam, for begge genrer byder på alt andet en strittende lillefingre. Genrerne spænder over en dybde og en vildskab, som vi bør se langt mere udbredt i Aarhus. Og det passer med hjertet i Jazz & Venner, som er skabt med det formål at ære og udbrede jazzmusikken i Aarhus.

 

c_img_5973
Også i baren hos Jazz & Venner har en flippermaskine sneget sig ind. Priserne på tavlen afslører, at alle kan være med.

 

”Jazz er starten på rock ’n’ roll”, forklarer Peter og tilsætter en fuldfed Elvis-parody, der får bordet til at huje og grine. I jazz-miljøet i gamle dage var Cool Cats en betegnelse for lækre klædte mænd og kvinder, som gav den fuld skrue i nattelivet. Når Jazz & Venner gentagne gange slår dørene op i de gamle slagterilokaler på Sydhavnen og inviterer Cool Cats inden for, så opstår der en fed kontrast mellem det elegante og det rå. Og samtidig det jordnære.

”Alle skal være så pæne. Her er du en del af en bølge. Der er ingen fastsatte kasser, du glider bare med”, siger Mads. Alle er på samme niveau, og der opstår en magi, når alle går rundt med samme energi.

 

COOL CATS I RÅ LOKALER

Det er et avantgarde-kys lige midt på Aarhus’ smilende læber, når de gamle slagterilokaler blander sig med lækker jazz på Sydhavnen. Rummene med de hvide slagterklinker på væggene og metaltrapperne er rå. Men det er intet i forhold til, hvor råt det var, da første jazz-event blev afholdt. Det er blevet sat i stand siden da, og alt er bygget i genbrugsmaterialer. Faktisk huser stedet meget andet end jazz.

De rustikke lokaler går under navnet Studie 02K. Ved bordet på Le Coq møder jeg også Peter Skjalm. Peter er arkitekt og social entreprenør, og han afholder foredrag og workshops for børn og unge på Sydhavnen. Peter var i sin tid med til at skabe Institut for X på Godsbanen. Studio 02K er både galleri, arkitekturstudie, møbelsnedkeri, og her handler det om, at folk er kreative og gerne vil skabe noget. Allerede fra start har der været mange involverede.

Jazz & Venner startede med, at Mads og Michael fik en idé og kontaktede Peter Skjalm. Idéen passede perfekt, for Peter gik selv med drømme om jazz, og siden udviklede det sig. Kristian Gatten, arkitekt, og Thomas Bryder, entreprenør, sidder også med ved bordet, og sammen med Peter Skjalm fik de bygget lokalet således, at musikken kunne lyde fantastisk. Samtlige herrer ved bordet er medejere af huset. Faktisk vil de slet ikke kunne undvære hinanden. ”Det er ligesom en voksen fællesklub”, siger Michael, men understreger, at Jazz & Venner er skabt, fordi andre også skal synes, at det er et dejligt sted – og ikke kun for en flok mænd. Det er en proces, som kredses om. Peter Clausen håber, at det vil tiltrække flere musikere, faktisk alle, som tiltrækkes af magien på Sydhavnen, og som kan lide en mærkelig historie.

”Sydhavnen er grundhjertet i Aarhus”, siger Thomas og fortæller om lysten til at skabe mere liv, nye oplevelser og nye publikummer.

 

”DET SKAL JO IKKE VÆRE DET NYE TRAIN”

Da jeg spørger ind til, hvor Jazz & Venner skal bevæge sig hen, er der ingen tøven. Peter Clausen ser gerne, at frekvensen for deres events bliver hyppigere. Jazz & Venner er noget, som Aarhus ikke har haft længe. Det er vigtigt at puste ild i et sted, hvor man kan have teten selv og skabe den legeplads, som jazz-jam fører med sig. Samtidig drømmer de om et sted, der er åbent hver fredag og lørdag samt mere plads. Men stadig med intimitet.

”Det skal jo ikke være det nye Train”. Vi griner rundt om bordet.

Samtidig understreger Mads og Michael, at Jazz & Venner langtfra er skabt med profit for øje. Indkøb til den velsmagende mad kan holdes på et lavt budget. Til gengæld investerer Mads og Michael oceaner af tid i processen, for de flirter gerne med maden i 10-15 timer. Det er intimitet og oplevelser i øjenhøjde. Du finder ikke et andet sted, hvor der er kredset så meget om mad, der tilmed serveres gratis. Netop derfor er jazz-eventene et alternativ til Michelin og cafébrands, forklarer Mads.

 

NÆSTE JAZZ-EVENT

Næste jazz-event d. 18. november sker i de cool jazzkattes tegn, og jazzen vil være smooth og cool. Der lægges op til, at man denne gang kommer i skjorte eller kjole. Eller faktisk må man tage på, hvad man vil, men vores værter – de kommer som Cool Cats.

Du kan læse mere om det kommende event her

Hvem: Jazz & Venner x Mad & Venner.

Hvad: Mad kl. 18.30. Koncert kl. 19.30. Jam kl. 20.30.

Hvor: Jægersgårdsgade 152 – Studio 02K. Den samme bygning, som huser Frontløberne, blot på den anden side.

Hvorfor: Dine øre smøres med jazz, din gane med lækker mad, og du lærer en masse søde mennesker at kende.

Mønt: Gratis! Drikkevarer koster fra 10 kr. og opefter.