Aarhus’ historiske omgivelser, en sømand på 145 år og ikke mindst en række røverhistorier, er en del af indholdet i 365TEKSTER’s nye litterære lydvandring. Oplev historien udfolde sig i byrummet med forfatteren Morten Leth Jacobsen i ørerne.

 

”Jeg ville gerne skrive tekster, der virkelig er rodfæstede i lokaliteten – tekster, der kun kan høre hjemme ét sted i verden og i Aarhus. Da 365TEKSTER inviterede mig til at skrive til ATLAS OVER AARHUS, tænkte jeg med det samme på Drakenberg,” forklarer forfatteren Morten Leth Jacobsen, der står bag den nye lydvandring fra 365TEKSTER, som handler om den ældste mand, der har levet i Aarhus:

”Drakenberg er interessant, fordi han var en tidlig eksponent for det, man kan kalde en kendiskultur i Danmark. Han var ganske enkelt kendt for at være berømt på en måde, som ellers kun var de kongelige og adelige forundt indtil da.”

Her ses forfatter Morten Leth Jacobsen, der læser op af Drakenberg teksterne på udgivelsesdagen. Udgivelsen blev fejret med en byvandring arrangeret af 365TEKSTER. // Alle fotos: Oliver Panthera.

 

Drakenberg genopstår

Christian Jacobsen Drakenberg døde som 145 årige og var berømt for sine mange historier om sig selv og sit liv. I 1772 dør han og bliver begravet i Domkirken og lå der som mumie frem til 1840, hvorefter han blev begravet rigtigt i Domkirken og forsvandt ud af historien. Dog dukker han op igen i 1920’erne: ”Sophus Johnsen var fascineret af personen og myten Drakenberg og gjorde det til sin livsversion at hædre ham og gøre ham kendt igen,” fortæller Christina Ugelsø Bak, der som praktikant ved 365TEKSTER har stået for udgivelsen af lydvandringen. Og hun er ikke i tvivl om, hvorfor Morten Leth Jacobsens fortællinger om Drakenberg passer til en lydvandring i Aarhus:

”Drakenberg er et stykke Aarhus historie, som har et håndgribeligt fysisk aftryk i byen via Drakenberghus, en mindetavle i Fiskergade og mystikken om, at man ikke kan finde ham i Domkirken. På den her måde bliver historien vakt til live igennem et aktuelt medie som smartphonen.”

 

Ud med tavler, ind med lyd

365TEKSTER er forlaget, der står bag projektet ATLAS OVER AARHUS, som er et litterært kortlægningsprojekt, hvor forfattere og byens borgere skriver om byen. ”Det er en del af kortlægningen over Midtbyen. Øgaderne er blevet dækket, og nu var det Midtbyens tur,” fortæller praktikanten fra 365TEKSTER, Christina Ugelsø Bak, som igennem sit arbejde med at få litteraturen ud i byrummet også mødte modstand:

”Oprindeligt var det tænkt, at teksterne skulle hænge på tavler rundt i Midtbyen og blive en naturlig del af de forskellige bygninger. Domkirken sagde dog hurtigt nej, og der skulle hentes accept fra kommunen i form af en ansøgning til hver tavle.” Herfra begyndte idéen om lyd at spire.

På grund af vejret måtte byvandringen trække indenfor. Her er det ved Café Under Masken, at der trækkes i ly for regnen.

 

Lyd der løfter

Christina Ugelsø Bak studerer til dagligt litteraturhistorie og var ikke i tvivl om, at smartphonen var det rigtige medie som alternativ til tavlerne: ”Litteraturen er ikke afhængig af sit medie, mener jeg. Men hvis vi skal snakke om, hvordan det påvirker de her tekster, så tror jeg, det løfter. Fordi det bliver sat i en kontekst og sammenhæng.” Og i forhold til litteraturens udvikling mener hun også, at valget giver mening: ”Lydbøger har vundet stort indpas, og podcast-mediet har vundet frem. Så lyd og litteratur er det næste naturlige skridt.”

 

En håndgribelig kulisse

Lydvandringen består af syv tekster, en intro og en outtro. Igennem vandringen kommer man omkring Vestergade, Fiskergade, Domkirken, Drakenberghus og mange flere steder i den gamle Midtby. Og selv om der er dokumentation for Drakenbergs liv i Aarhus, så har forfatteren Morten Leth Jacobsen skruet lidt op for charmen på de gamle røverhistorier:

”Mine tekster er tænkt som et fiktivt lag, man kan lægge hen over den virkelige by, som man færdes i. På samme måde håber jeg, at den virkelige verden – stederne, husene, kirken – kan give teksterne en håndgribelig kulisse.”

 

Folderen, som kommer til at være placeret i Domkirken, biblioteker, boghandlere osv., der kan guide dig ud i alle røverhistorierne om Drakenberg.

 

Opklar mystikken

Mystikken er stor omkring Drakenberg, men nu får man muligheden for selv at undersøge de gamle røverhistorier blandet med Morten Leth Jacobsens fiktive lag. ”Planen er, at der skal være en folder i Domkirken, boghandlerne, bibliotekerne og generelt offentlige institutioner, hvor folk kan møde dem, samt digitalt på 365TEKSTERs hjemmeside,” forklarer Christina Ugelsø Bak. Folderne indeholder et kort over ruten samt information om hele projektet, men kan man ikke vente, så kan man allerede nu opleve lydvandringen via sin podcast app ved blot at søge på Drakenberg.