Litteraturredaktionen anbefaler: Værker fra Turbine Forlaget

Litteraturredaktionen anbefaler: Værker fra Turbine Forlaget

Hos litteraturredaktionen på VINK synes vi altid, det er interessant at dykke ned i de mindre aarhusianske forlag. Her kan man altid finde noget litteratur, der er helt unikt. Denne gang har vi sat fokus på Turbine Forlaget, som har haft til huse i Aarhus siden 2004 –  grundlagt i Filmbyen er det et yngre forlag, der med et innovativt blik på tingene og stærk tro på bogens fremtid har nået en solid plads blandt de større forlag i Danmark. Læs vores skribenters anmeldelser og bliv inspireret til din næste unikke læseoplevelse. 

// Alle illustrationer: Grete Mo

Den sidste hjælper af Cathrine Knudsen

 

Titel: Den sidste hjælper.
Forfatter:
Cathrine Knudsen.
Pris: 299,95 kr.

Den sidste hjælper er en filosofisk refleksion over det moderne liv og dets teknologiske muligheder set fra perspektivet af en midaldrende kvinde og enke, som forsøger at give sine to små børn en bedre tilværelse ved bl.a. at sælge sin ene nyre. Samtidig forsøger hun at give sig selv en mere meningsfuld og altruistisk tilværelse ved at hjælpe en syg kvinde til Schweiz, for at hun kan gennemføre aktiv dødshjælp. Eksistentialistiske overvejelser fosser ud i forlængelse af hinanden, som en tankestrøm, der uden omsvøb og uendeligt ærligt, giver kvinden los til at udforske sig selv og sin omverden. Denne udforskning kredser om ungdommens oplevelse af uendelighed og aldringens konfrontation med endelighed, om moderskab og kvindelighed, om forbruget af og omsorgen for dyr, om godhjertethed og selviskhed og om rigtigt og forkert.

Som læser sidder man tilbage med en fornemmelse af, at denne udforskning gemmer på en visdomskilde, der hovedsageligt synes at kredse om menneskers forsøg på at begribe en naturlig aldring og død og samtidig vores forsøg på at beherske denne. Romanen giver udtryk for en naturlig berettigelse, og til tider endda forpligtelse til at gribe til handling overfor livet, når det viser sin nådesløshed, og på den måde frelse os selv fra det uundgåelige, der gør ondt og kan få os til at føle os små og ufrie. Samtidig fletter Cathrine Knudsen næsten ubemærket ind, hvordan denne beherskelse også er et fængsel, og den magtesløse kærlighed og respekt overfor naturen stråler glimtvis ud fra bogens i alt 300 sider.

Lærerindens sang af Vigdis Hjorth

 

Titel: Lærerindens sang.
Forfatter:
Vigdis Hjorth.
Pris: 299,95 kr.

Lærerindens sang er en roman om at blive udfordret på ideen om sig selv. Tiden kan som bekendt skabe indgroede fortællinger og forestillinger, som man efterhånden kan stoppe med at stille spørgsmålstegn ved. De kan vise sig ikke at være så sande, som man tror.

Det er præcis dét, der sker for hovedpersonen Lotte Bøk i Lærerindens sang. Hun underviser i dramatik ved Kunsthøgskolen i Oslo, og en skæbnesvanger dag spørger eleven Tage Bast, om Lotte vil deltage i hans filmprojekt om en række læreres forhold mellem livet på og uden for skolen. Lotte tøver, men ender med at sige ja, og dét valg kommer til at ryste hele hendes tilværelse.

Romanen er endnu et pragteksempel på, hvordan Vigdis Hjorth mestrer et både sprogligt og narrativt højt niveau. Lærerindens sang er velskrevet med et overraskende plot fyldt af interessante overvejelser og problemstillinger. Tematikkerne centrerer sig om identitetskabelse, selvopfattelse og livets mange fejlantagelser. Selvom man som læser ikke bliver udfordret så meget, som man kunne have ønsket, lægger romanen dog alligevel op til kritisk betragtning af både sig selv og omverdenen — og det er netop dé perspektiver, der gør Lærerindens sang til en interessant læseoplevelse.

Til minde om en betingelsesløs kærlighed af Jonas Gardell

 

Titel: Til minde om en betingelsesløs kærlighed.
Forfatter:
Jonas Gardell.
Pris: 299,95 kr.

Jonas Gardell, kendt som forfatteren bag trilogien Tør aldrig tårer bort uden handsker, har med Til minde om en betingelsesløs kærlighed rettet blikket mod sin egen relation til sin mor i et autobiografisk resultat, som kombinerer afvæbnede humor med selviscenesættelse af sin egen død fra de første sider. Hvad følger er en bog, der udvisker skellet mellem fiktion og virkelighed og leger i gråzonerne med en skriftlig energi, som kun kan drage læseren ind. Med tilbageblik til en barndom, præget af mobberi, og sin forældres baggrund i frikirkemiljøet, er Til minde om en betingelsesløs kærlighed både en fortælling om de lyse og mørke sider i livet.

Især døden, som indskrives fra romanens første færd, går som en gennemgribende rød tråd i bogen; moderen Ingegärd dør næsten i barselssengen med Jonas, og sidenhen må faderen Bertil lade livet til sygdommen ALS i en ung alder. Det er barske løjer, men Gardell formår at få præsenteret materialet i en let tone, der perspektiverer til livets uransagelige veje. Til minde om en betingelsesløs kærlighed er værd at gå i kamp med – med alle sine 569 sider.

 

Endnu en dag er ikke spildt af Martin Glaz Serup

 

Titel: Endu en dag er ikke spildt.
Forfatter:
Martin Glaz Serup.
Pris: 149,95 kr.

Martin Glaz Serups digtsamling Endnu en dag er ikke spildt præsenterer dagligdagens gøremål og trommerom med et præcist blik, der i sine få udvalgte ord og beskrivelser kredser om selve livets eksistentielle spørgsmål: Hvad vil det egentlig sige at spilde en dag? Meningen i at passe børnene, lave mad og tage ud på en løbetur er alle facetter af det genkendelige foretagende, som er dagligdagen.

Med det sagt er det måske også heri både digtsamlingens svaghed, men i lige så høj grad styrke, ligger: Den dyrker ikke til fulde en udpræget hædring af livets små sejre, der handler om alt fra havregrød, børn der skal i skole til forliste kærlighedsforhold, men står heller ikke som en poetisk skildring af livets udfald med tekstlige brud eller overraskende vendinger, der udfordrer digtenes tematik.

Digtsamlingen Endnu en dag er ikke spildt er dog bestemt inddragende på egen vis i sin dvælende tilgang til ord og sit nedsatte tempo, der belyser det helt almindelige dagligdagsliv i et konstaterende nedfald.

Skriv en kommentar