Hos litteraturredaktionen på VINK synes vi altid, det er interessant at dykke ned i de mindre aarhusianske forlag. Her kan man altid finde noget litteratur, der er helt unikt. Denne gang har vi sat fokus på Byens Forlag, som er en tilflytter til byen –  i september sidste år kunne forlaget åbne endnu en bogcafé i Aarhus, udover de to allerede eksisterende i Vejle og København. Byens Forlag er et lille forlag, som ikke er bleg for at tage chancer med deres værker. Læs vores skribenters anmeldelser og bliv inspireret til din næste unikke læseoplevelse. 

// Alle illustrationer af Grete Bo

Om at grave sin egen grav af Martin Dreyer Pedersen

 

Titel: Om at grave sin egen grav.
Forfatter:
Martin Dreyer Pedersen.
Pris: 199 kr.

Martin Dreyer Pedersens novellesamling Om at grave sin egen grav består af seks fortællinger, hvor personerne på hver deres måde er medskyldige i deres egen og andres ulykke. Historierne veklser mellem humor og alvor, og bogen lægger træfsikkert ud med sin første historie, Boksning, i forhold til Pedersens skrivestil, der følger den aldrende Dynamo Dreyer i sin sidste monolog før sportsmandens metaforiske tæppefald.

Jysk Lavendel følger en jeg-persons forsagte kærlighedsforhold, mens Vuc. B. Cristiani byder på en Syrienkriger med et presserende dødsønske. Stolen, der står som et litterært riff på Leonard Cohens Hallelujah, giver indsigt i parforholdets tragikomiske udfald i selvforbedrelsens tegn, og Stik  følger i hælene på narkomanens jagt efter sit fix. Den afsluttende historie, ART, er et metasyn på den kreative skabelsesproces.

Fortællingerne strækker sig fra at være ligetil til eksperimenterende med punktformat, der alle kredser om spørgsmålet vedrørende de diverse karakterers legemlige eller mentale undergang – fra det ødelagte parforhold til splittelsen mellem liv og død indfinder de forskellige fortællerstemmer sig i Pedersens skrevende univers. Novellesamlingen byder på et varieret udvalg af historier, der alle spiller op ad hinanden i deres læsning.

Saften fra de knuste bær af Sandra Thorup Mose

 

Titel: Saften fra de knuste bær.
Forfatter:
Sandra Thorup Mose.
Pris: 229 kr.

Saften fra de knuste bær er Sandra Thorup Moses anden roman. Bogen er en fortælling om en kvinde tidligt i voksenlivet. Hendes tilværelse er præget af mange dysfunktionelle relationer til både kæreste, forældre og bedsteforældre. Disse forhold er defineret ved en larmende stilhed og distance, der også til tider gør romanens univers til et svært sted at befinde sig. Fortælleren viser os flere perspektiver fra både kæresten, faren og et ældre ægtepar, som alle leder tilbage til hovedpersonen Sarahs fortælling. Sarah elsker at bruge sine morgener på ture i skoven, og det er fra disse ture, at romanen særligt leverer fine naturbeskrivelser og sprogligt flotte passager, som her:

“Der burde ikke være bær på den tid, men sommeren, lyset og varmen lod vente på sig, så skovhindbærrene, der står gemt i træernes skygge, viser sig først nu. Hver morgen samler du en håndfuld. Forsigtigt læner du dig ind over busken og leder efter de mest røde hindbær. Dem, som er så røde, at de nærmest ser støvede ud. Du sørger for at holde dem løst i hånden, mens du går videre på stien. De lange græsstrå kilder dine knæhaser og får dine hår til at rejse sig.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læseoplevelsen er præget af forvirring grundet bogens fragmenterede struktur og skiftende fokus, men gennem romanen samles de forskellige tråde langsomt. Alligevel efterlader den sidste side dog læseren med en hel del uafklaret undren. Romanens naturbeskrivelser og portrættering af en række stille og vanskelige tilværelser står centralt som værkets klare forcer.

Isfald af Lisselotte Michelsen

 

Titel: Isfald.
Forfatter:
Lisselotte Michelsen.
Pris: 299 kr.

Liselotte Michelsen har skrevet en eminent roman om naturens kompromisløshed, egenrådighed, skønhed og gavmildhed. Man mærker naturen der, hvor den er helt stille, og livet fremstår helt skarpt – dybt og enkelt på samme tid. Og man mærker naturen der, hvor den overdøver selve livet. Naturen får personlighed, og den bliver fortællingens vigtigste birolle:

Bjerget er højt, og det vokser stadig. Barn af en urgammel styrkeprøve, presset op fra undergrunden (…) Sådan kom bjerget til verden, foldet og furet og grimt som et spædbarn, blåligt af fødselskampen.

 

 

 

 

 

 

 

Naturen ligger på den måde altid latent i forgrunden eller baggrunden af hovedpersonernes liv, og den fører én helt tæt på karaktererne.

Naturen vikles ind som tråde i fortællingen, og ligeså gør karakterernes erindringer fra fortiden. De bliver små beretninger i sig selv, som giver fylde til nuets beretning. Romanen udvikler sig til en smuk følelsesmæssig oplevelse jo længere, man træder ind. Isfald er ikke bare endnu en naturroman. Den bærer på en psykologisk visdom og åben indføring i menneskers sind. Den er en fortælling om, hvordan uforløst skyld og sorg frigives, når man tør se den ærligt i øjnene. A mind, that is stretched by a new experience, can never go back to its old dimensions, som romanens kvindelige hovedperson læser på en tepose. Nogle gange er det en given oplevelse med et givent menneske i en given omstændighed, der skal til.

Ækvator af Kim Karmark

 

Titel: Ækvator.
Forfatter:
Kim Karmark.
Pris: 199 kr.

Ækvator er et tilbageblik, en fortælling båret af en længsel mod det, der var, og mod en tid, hvor der var håb for et forhold, som nu er forlist.

Esben og Katja rejser fra en spirende rastløshed i deres århusianske kolonihavehus til Bukoba, en mellemstor provinsby i Tanzania. Turen skulle være løsningen på et stagneret parforhold, men bliver i stedet sidste søm i kisten. I begyndelsen får de fremmede omgivelser dem tættere på hinanden. Planen er, at de vil rejse videre, men i stedet bliver de hængende. Hun har romantiske barnedrømme om at lave nødhjælpsarbejde, og han er begejstret over hendes entusiasme. Hendes flyvske facon og skiftende humør gør ham ivrig efter at afbøde konflikter, men det er til sidst hans egen eksplosive jalousi, der resulterer i forholdets ophør.

Da vi møder Esben, har han været to uger alene i Bukoba. Han er smøgtrængende, selvom han for længst er holdt op med at ryge. Han drikker for meget, og han venter. Om han venter på, at hun skal komme tilbage, eller på at forholdets afslutning for alvor bundfælder sig, er uvist.  Han er opslugt af forestillinger om hendes forræderi, hendes utroskab. I tilbageblikkene er en rastløshed i forholdet tydelig, der er noget usikkert og ulmende over deres kærlighed, som et smuldrende fundament.

Romanen er en undersøgelse af dynamikken i et parforhold, der er ved at gå i opløsning. Det er en introspektiv og poetisk skildring af alt det, der kan gå galt – et blik i bakspejlet på de øjeblikke, der pegede mod afslutningen. Mere end en fortælling om svigt eller forræderi er det en historie om fejlslåede forsøg på at forstå hinanden og den uudholdelige afstand, der kan opstå mellem mennesker, som elsker.