Ved du ikke, hvad du skal ønske dig? Eller ved du ikke, hvad du skal give? Uanset om du har en bogorm gemt i maven eller en bogorm på hjerte, så guider VINK dig til fem litterære værker, der med hver deres tunge, men samtidigt livsbekræftende temaer kan udvide dit perspektiv på livet i den søde juletid. God læselyst!

 

Forfatter: Naja Marie Aidt
Titel: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Pris: 210 kr.

I marts 2015 mistede Naja Marie Aidt sin 25-årige søn, Carl, i en ulykke. Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage er Aidts forsøg på at vende tilbage til tilværelsen. En ny tilværelse uden Carl. Siden Carls død har Aidts forfatterskab stået stille. I bogen skriver hun, hvordan intet giver mening, heller ikke skrivningen, når Carl ikke er der. Men samtidig er det skrivningen, der bringer Aidt tilbage til tilværelsen. Bogen består af en række fragmenter af digte, sms-beskeder, noter og citater, der fint sammenflettes i den overordnede fortælling om Carl og Carls tragiske afsked med livet. Det giver et smukt, men magtesløst, indblik i, hvordan det er at bære på sådan en sorg, og hvordan man langsomt må arbejde sig tilbage til tilværelsen. Jeg læste den på vej til Bruxelles og var fuldstændig ude af stand til at skjule mine tårer i bussen, i lufthavnen, i flyet og i Bruxelles. Fantastisk bog, der på den smukkeste måde behandler et så sart emne som sorg.

// Alle illustrationer: Cecilie Marie Ploug Petersen

 

Forfatter: Julie Badura
Titel: De dage med dig
Pris: 200 kr.

Julen er hjerternes fest, og ankommer man til festen med et knust et af slagsen, kan man finde trøst i, at man ikke er den eneste. De dage med dig er Julie Baduras debutroman om opblomstringen af en intens kærlighed og ituslåningen af den selvsamme. Krydret med delebørn og pludselig død skildrer Badura på poetisk, dramatisk og ganske hverdagslig vis situationer i livet, der både er lykkelige, svære og skræmmende. Vi får vist de grimme sider, kærligheden nogle gange har, side om side med en intens kærlighedsrus. Alt det vi drømmer om, men på samme tid frygter. En smuk roman på 187 sider, der medførte adskillige tårer, der alligevel er fuld af håb og et væld af følelser at spejle sig i.

 

Forfatter: Johannes V. Jensen
Titel: Kongens Fald
Pris: Ca. 50 kr. i antikvariat

Kongens Fald er en dansk romanklassiker fra 1933. Trods romanens alder er den tidsløs, og man kan som læser trække mange tråde fra handlingen til vores egen samtid. Kongens Fald var af tiden betegnet som en modernistisk og dekadent roman, en fortælling om mennesker og et samfund i forfald. Romanen er skrevet i tre dele, hvor man følger karakteren Mikkel Thøgersens liv parallelt med Kong Christian II’s liv og tid som regent. Romanen bevæger sig væk fra fortidens ellers så populære dannelsesromaner og kan nærmere betegnes som en degenerationsroman. Kongens Fald er virkelig en fascinerende bog med en medrivende fortælling om individer og samfunds nedbrydning, og den vil følge (eller hjemsøge?) læseren i mange år.

 

Forfatter: Louise Juhl Dalsgaard
Titel: Det dér og dét der
Pris: 250 kr.

Det dér og dét der er den 44-årige Louise Juhl Dalsgaards første roman og forhåbentlig ikke den sidste. Tidligere har forfatteren udgivet kortprosa og korte noveller. Det dér og dét der handler om en ung kvinde og hendes opvækst samt tilværelsen med et langt sygdomsforløb. Bogen kredser om det usagte i kvindens familie, og hovedpersonen lader læseren trænge ind i de dybe og til tider skræmmende tanker. Romanen skaber forståelse for ensomhed og ikke mindst et sygdomsforløb med anoreksi. Barndomserindringer, tanker og dele af journaler skaber tilsammen en roman, der måske kan åbne op for snakken om de tunge tanker. Jeg slugte romanen på én aften, og den skal helt sikkert læses igen. Siderne er korte og meget overskuelige, men hver en linje skaber refleksion. En overskuelig roman, der sætter dybe spor.

 

Forfatter: Åsne Seierstad
Titel: To Søstre
Pris: 240 kr.

En sanselig og gribende fortælling fra det virkelige liv om to norsk-somaliske søstre, som beslutter dem for at tilslutte sig Islamisk Stat. I en portrætreportage følger vi søstrene i barndommen, teenageårene og gennem den gradvise radikalisering. En radikalisering, som resulterer i en rejse, der splitter familien ad, og som får en desperat far til at rejse til en af de mest krigshærgede steder på jorden i et forsøg på at redde sine døtre. Seierstad præsenterer sin dybdegående research og undersøgende journalistik i en levende litterær fortælling, som er en læseroplevelse værd. Med denne kombination af litterær teknik og researcharbejde kommer vi helt ind under huden på de personer, Seierstad portrætterer, og oplever litterær journalistik, når det er allerbedst.