I september åbnede Byens Forlag og Bogcafé i Borggade. Lokalerne, der tidligere husede Dandelion Records, er nu gjort til hjem for digtsamlinger, krimier og børnebøger, ungdomsromaner, hjemstavnsfortællinger og faglitteratur. Her kan du få serveret kaffe og en digtoplæsning af redaktøren, arbejde side om side med de ansatte og endda selv sætte dit litterære præg på forlagets rammer. ”Vi har skabt et rum, hvor bøgerne kan være direkte sammen med læserne, det samme sted som de bliver skrevet,” fortæller redaktør Jonas Knudsen.

Det er en grå og våd eftermiddag i januar, da jeg kryber i ly hos Byens Forlag og Bogcafé. Her er varmt, roligt, en sagte folk-poppet guitar smelter sammen med espressomaskinens brummen og danner et beroligende lydtapet. Der er en afslappet og intim dagligstuestemning, hvor stuen er fyldt med spændende nye bøger, vinylplader og mennesker, jeg aldrig har mødt. Vejret har skræmt masserne væk, og formiddagstravlheden er for længst overstået – den ro, der fylder rummet, er en koncentreret, fordybet ro, hvor folk sidder og arbejder i hjørnerne eller bladrer i en bog. Og bøgerne, det er jo dem, vi er her for. Jeg er trådt ind på en blanding af et kontor, et udstillingslokale og en café. Selvom det måske kan være svært at forestille sig, flyder de tre ganske harmonisk sammen til ét litterært rum.

// Alle fotos: Kio Jørgensen

Det udadvendte kontor

Interiøret er råt og lidt slidt, men ikke snusket. Rummet er lyst og behageligt, møblerne er af træ og malingen skaller. Her er en uhøjtidelig stemning, på én gang inkluderende og paradesænkende. At skabe et åbent og inkluderende rum er også noget af det, Byens Forlag og Bogcafé håber på at gøre, når de inviterer til oplæsning, eller når de sælger bøger som Henrik Lists Bodega Blues på Vesterbros værtshuse.

Her er tale om et arbejdsmiljø, men ikke på nogen stiv eller rigid måde. Man bliver inviteret indenfor i den litterære proces. ”Det er først og fremmest et forlag, men i stedet for at have et kontor, har vi valgt at indrette os i caféer. Her kan vi arbejde, præsentere vores bøger direkte til læseren, og så har vi her et rum, hvor vi kan invitere ind til digtoplæsninger, perlepladeworkshop og vise kunst frem. Det må gerne være sådan, at alt muligt kan mødes i det rum, vi skaber,” fortæller Jonas Knudsen. Det er ham, der har det daglige ansvar for cafeen i Borggade.

”Det er den her tanke om at præsentere litteraturen lidt mere åbent. Bogbranchen har lidt et ry for at være støvet, hvor man sidder et halvt år og arbejder med en bog inde i sit lille mørkekammer, og så kommer man ud med en stor plakat til boghandlerne og reklamer og så videre. Her vil invitere ind i det litterære rum,” forklarer han.

At være fælles om litteraturen

Der bygget en scene i hjørnet, en lille forhøjning i træ, hvor der nu er bænke og bøger. Det er et hjørne, der summer af forventningens spænding. Som en hilsen til fortiden er der stadig plader til salg. Adressens tidligere beboer, Dandelion Records, har nemlig fortsat lager i kælderen.

På Byens Forlag og Bogcafé kan du købe en digtoplæsning for en flad tikrone. Du trækker et digt, der er blevet udgivet på forlaget, og så kommer der en redaktør ned til bordet og læser det op. ”Det er tit, man oplever, at hele stemningen i rummet bliver løftet, og det er ikke kun dem, der har bestilt digtet, der lytter med. Det gør alle. Og så er der brudt en barriere ind til litteraturen på den måde,” forklarer Jonas Knudsen.

En anden måde, du som gæst kan blive involveret på, er ved at sætte et digt op ude på toilettet. Både post-its og kuglepen er stillet til rådighed. Da jeg tager et kig, kan jeg se, at der allerede er mange, der har udfoldet sig på opslagstavlen. Jonas Knudsen fortæller, at de på forlaget overvejer at omdanne de lokumspoetiske post-its til en bog.

 

En århusiansk bogcafe

Byens Forlag har også bogcafeer i København og Vejle. Da jeg spørger Jonas Knudsen, hvordan det har været at åbne caféen i Aarhus, breder der sit et smil over hans ansigt. ”Jeg har været helt vildt positivt overrasket over hvor hurtigt og hvor godt vi er blevet taget imod af det litterære miljø,” fortæller han. Til deres første oplæsningsarrangement var der flere, der gerne ville læse op, end programmet tillod, og caféen var fyldt til randen af nysgerrige gæster.

”Vi kan mærke, i hverdagen, at der kommer folk herned med en masse kreativ energi, både kunstmalere, musikere, digtere og forfattere, som kommer ned og gerne vil høre hvem vi er og præsenterer sig selv. Vi kan godt mærke at der, f.eks. i forhold til Vejle, er et større litterært miljø i Aarhus, som har en interesse for os,” uddyber Jonas Knudsen. Et levende litterært miljø er en klar fordel, forklarer han, og på forlagscaféen vil de gerne arbejde sammen med de andre dele af miljøet – f.eks. Løves Bogcafé og Aarhus Litteraturcenter. ”Vi vil gerne udvide det litterære miljø. Det er ikke sådan, at vi er kommet for at konkurrere med dem – vi synes, der er plads til masser af den slags,” forklarer han.

En aften med poetiske eksperimenter

På lørdag, d. 25. januar, inviterer forlagscaféen indenfor til Byens Poesi og Prosa #2. Her læser forfattere og digtere, der ikke (endnu) er udgivet på forlaget, op af deres værker og igangværende projekter. Bagefter vil der være åben scene, hvor publikum kan give sig i kast med mikrofonen. Forfatterne, der læser op, er bl.a. Daniel Boysen og Nikolaj Loufbye. ”Loufbye optrådte til åben scene sidste gang, og på den måde kom han i betragtning til denne her gang, hvor han har fået et spot,” fortæller Jonas.

Han håber, at de, der tidligere har været en del af programmet, vil bruge den åbne scene til at prøve nyt materiale af – og at der sidder nogle blandt publikum, som måske har skrevet et digt om formiddagen, de synes, kunne være sjovt at dele. ”Så det bliver sådan en åben smeltedigel, hvor man kan udveksle ideer og nye tekster og digte, man sidder med derhjemme,” forklarer Jonas Knudsen. Det er en god måde at mødes i øjenhøjde, og for de etablerede digtere er det også en mulighed for at prøve noget af: ”Det bliver et rum hvor man kan møde responsen direkte. Det må gerne være et rum, hvor der er plads til eksperimenter,” erklærer han.

Hvorfor skal du tage af sted til arrangementet på lørdag? Det skal du, hvis du er nysgerrig på, hvad der rører sig i Aarhus’ litterære miljø – både i det etablerede og i undergrundsmiljøet. Der er meget derude i skrivebordsskufferne, fortæller Jonas Knudsen, der som redaktør gennemgår alle de manuskripter, der bliver sendt ind. Og det er bl.a. det, man skal komme ned i forlagscafeen på lørdag for at opdage – morgendagens forfattere og digtere, ”før de sådan rigtigt kommer i gang,” som Jonas Knudsen udtrykker det.

Du kan læse mere om arrangementet her.