Sommerfugle, nattergale… og heste? En ny udstilling dykker ned i brugen af flora og fauna i dansk digtning og præsenterer en overraskelse eller to. Udstillingen kan opleves på Åby Bibliotek fra 2. september til 10. oktober, mens der 12. september er oplæsning ved Pia Juul og Peter Laugesen.

Efteråret er så småt undervejs, og som altid bringer det med sig en ambivalent form for forfaldende skønhed. Sommerbladenes grønne klorofyl nedbrydes, de brune og orangerøde farver træder frem rundt i byen og minder os om, at tiderne skifter. Efteråret er også en tid, hvor vi igen trækker os tilbage i vores lejligheder, putter os under tæpperne og fordyber os i litteraturen.

Et væld af inspiration

Netop litteraturen, nærmere bestemt digtekunsten, årstidernes skiften, blomsterne, træerne og dyrene, er omdrejningspunktet for den nye udstilling ”Flora og fauna i dansk digtning” på Åby Bibliotek, udarbejdet af kunster Kamilla Jørgensen. Udstillingen er en fin lille samling, hvor man både kan finde inspiration til ny og gammel naturdigtning på hylderne, samt opleve en interessant kvantitativ tilgang til litteraturen med grafer og tal på brugen af flora og fauna i over tretusinde digte fra middelalderen til i dag. Tallene viser blandt andet, at der i de undersøgte værker findes flere danske digte med flora og fauna end omvendt. Et eksempel på en af de helt store klassikere er Inger Christensens alfabet fra 1981, hvorfra nedestående citat er hentet:

”efteråret findes; eftersmagen og eftertanken findes; og enrummet findes; englene, enkerne og elsdyret findes; enkelthederne findes, erindringen, erindringens lys; og efterlyset findes, egetræet og elmetræet findes, og enebærbusken, ensheden, ensomheden findes, og edderfuglen og edderkoppen findes, og eddiken findes, og eftertiden, eftertiden”

Utroligt nok er der flere danske digte med flora og fauna end uden. // Alle illustrationer: Maria Munch Luckow

Flora, fauna og fluer

En stor del af udstillingen består af disse ret sjove litterære grafer, der blandt andet fortæller én, at de danske digtere ikke overraskende har været begejstrede for sommerfugle, nattergale, fluer, høner og lærker, men altså også, at der blandt brugen af pattedyr fra middelalderen til i dag er to klare favoritter: hesten og hunden. Der er mange fine og pudsige detaljer at finde i graferne rundt i udstillingen, hvis man tager sig tiden til at fordybe sig i dem. ”Flora og fauna i dansk digtning” har en kreativ og anderledes måde at gå til udstilling af litteratur på, hvilket jo ofte kan være en vanskelig opgave.

Fra klassikerne til de nyeste skud på stammen

Naturen og digtekunsten har altså et langt og romantisk forhold, der både har været stormfuldt, dramatisk, hverdagsligt og fremmedgjort. Gennem litteraturen har vi ofte spejlet os selv i naturen og brugt dens fascinerende, foranderlige og til tider oververdslige fænomener til at beskrive livet, døden, kærligheden eller verden omkring os. I udstillingen kan man finde alskens typer af digtekunst, der på den ene eller anden måde benytter naturen – helt fra klassikere som Inger Christensen, Henrik Nordbrandt og Simon Grotrian til nyere skud på digterstammen som Olga Ravn og Rasmus Nikolajsen. Den nye naturpoesi er blandt andet repræsenteret ved sidstnævntes 2018-udgivelse hvad skal vi med al den skønhed?, hvor Nikolajsen skriver: ”jeg venter på at vi giver slip på alle historier vi selv og andre fortæller om os og bare er, som et stort, brunt kastanjeblad der tungt af væde slipper sin gren, og stilheden er den samme på alle sprog”.

I anledning af udstillingen besøger digterne Pia Juul og Peter Laugesen d. 12. september Åby Bibliotek og fortæller, hvordan de bruger naturen, floraen og faunaen i deres digtning og læser højt af deres egne tekster. Derudover kan du altså indtil d. 10. oktober besøge Åby Bibliotek og fordybe dig i digtekunsten og naturens forunderligheder, og måske på en efterårsdag opdage noget nyt om dig selv.