På Instagram er der opstået et kæmpe fællesskab af bogelskere, eller #bibliofile #bookstagrammere, som de kalder sig. Bogbloggere indgår samarbejder med forlag, og deres anmeldelser tæller lige så meget, når du køber en bog på fx Saxo som en anmeldelse i landets største dagblade. I denne serie interviewer VINK tre aarhusianske bogbloggere Nina Johanne, Camilla og Sif om bogbloggens potentiale til at formidle litteraturen. I anden del af serien er det Camilla Engkjær Laursen, som haft bloggen og instagramprofilen belletristik.dk siden august 2019. 

Hvorfor startede du din bogblog?

“Jeg læser rigtig meget. Jeg gik i lang tid med følelsen af, at jeg manglede et sted at dele mine oplevelser og min livslange glæde ved litteraturen. Jeg havde brug for et sted, hvor jeg kunne “fangirle” og skrive fuldstændig ucensureret om de bøger, jeg gerne ville læse. Et sted, hvor jeg kunne plapre løs om guld fra de små forlag såvel som internationale bestsellere fra de store forlag. Det er et sted, hvor jeg kan dele den litteratur, jeg synes er vigtig.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig om din bogblogs profil og indhold?

“Min blog handler om læsning og glæden ved læsning og bøger. Foreløbig indeholder den primært anmeldelser. Jeg har dog planer om andre projekter, der sætter fokus på læsning, som jeg ikke vil løfte sløret for endnu. Det er vigtigt for mig, at bloggen udtrykker mig og mine holdninger og min smag, og derfor lægger jeg ikke noget op, jeg ikke selv har skrevet, eller nogle billeder, jeg ikke selv har taget. Det hænder, at jeg har brugt pressebilleder til Instagram, men som hovedregel står jeg bag det hele.”

I hvor høj grad går du op i det æstetiske (pæne billeder, skrifttyper mv.)?

“Jeg går til dels op i det. Jeg har valgt at lave en blog på WordPress, da der er nogle helt andre rammer for at lave et personligt, visuelt udtryk end på andre platforme, men jeg er ikke nogen ørn til hverken grafik eller design, så det er begrænset, hvor meget tid jeg bruger på det. Det skyldes nok både de manglende evner og den manglende interesse. De to ting hænger sikkert også sammen.”

Hvad vil du gerne formidle til dine læsere i forhold til litteraturen?

“Det, man får ud af at læse min blog, er glæden ved læsning. For mig har det været drivkraften gennem mit voksne liv, og det har været afgørende for mit valg af karriere som oversætter og litteraturformidler. Jeg elsker at være totalt opslugt af en bog, hvor man fuldstændig glemmer tiden og sluger 100 sider ad gangen uden at tænke på det. Det er sjældent, jeg bliver så opslugt, men jeg er hele tiden på jagt efter det. Derfor elsker jeg også at tale om bøger – især med andre mennesker – når man anbefaler hinanden bøger eller kan tale med en om en bog, som vedkommende også har læst. Man kan sige, at det er den glæde, der er det store, forkromede tema, som min blog bygger på.”

Hvorfor tror du bogblogging er blevet så populært, som det er?

“Jeg tror, det hænger sammen med at være “nørd”. Det er jo ikke kun inden for bøgernes verden, at folk laver blogs eller vlogs. Jeg tror, man er drevet af en interesse, man har brug for at kanalisere på en eller anden måde, og som man meget gerne vil dele med andre.”

Kan bogbloggernes anmeldelser noget andet end fx anmeldelser af bibliotekarer og litteraturanmeldere på de store dagblade. Hvis ja, hvad?

“Som bogblogger har man den fordel, at man i bund og grund ikke tjener noget formål. Man vil selvfølgelig gerne have følgere, og at folk rent faktisk læser det, man skriver, men der er ingen kvoter, mål eller begrænsninger. Derfor bliver det hele meget personligt.”

Hvad læser du lige nu?

“Lige nu læser jeg Vi har altid boet på slottet af Shirley Jackson, Mine dokumenter af Alejandro Zambra, Gennem natten og vinden af Maja Lucas og Die Nacht war bleich, die Lichter blinken af Emma Braslavsky. Jeg læser meget ny, tysk litteratur på tysk, da jeg oversætter fra tysk og interesserer mig meget for tysk litteratur. Bloggens navn belletristik er også tysk for skønlitteratur. Det er dog ikke noget, jeg skriver om.”

Hvilken bog vil du anbefale til VINKs læsere?

“Det er tarveligt, når man beder en nørd om at anbefale én bog, så jeg vil gerne anbefale tre. De har været blandt de største oplevelser i løbet af det sidste halve år, som jeg stadig tænker meget på: Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie, Et lille liv af Hanya Yanagihara og Mælkemanden af Anna Burns.”

//Coverbillede: Amanda Aviaja.