Først efter et besøg på Vikingemuseet giver det mere mening at bevæge sig rundt i Aarhus’ gader.

 

View over vikingetidens Aarhus, hvor domkirken ligger i dag. // Alle fotos: Tobias Hamann-Pedersen
View over vikingetidens Aarhus, hvor domkirken ligger i dag. // Alle fotos: Tobias Hamann-Pedersen

 

Indgangen til det underjordiske museum er yderst beskeden. Måske fordi den er nabo til en stor og prægtig urmager. Først da skiltet til Vikingemuseet spænder ben, stopper man op. Vikingemuseet – ligger der et sådant her mellem urmageren og Nordea? 

Bag døren fører trapper ikke blot den besøgende tre meter ned i mørket under jorden. Den fører tilbage i tid. Med ét står man på det plan, Aarhus befandt sig på i vikingetidens vikingebynavn Aros. ’Byen ved åmundingen’ kan dateres tilbage til den tidlige vikingetids bebyggelse langs åen i slutningen af 700-tallet.

 

Trapperne, der fører tilbage i tid.
Trapperne, der fører tilbage i tid.

 

Bevæger man sig rundt på udstillingen, etableret i 1960’erne på baggrund af massive udgravninger i forbindelse med byggeriet på stedet, kommer man helt tæt på vore forfædres hverdagsliv. Arkæologer fandt lige præcis her rester fra vikingernes liv i Aros. Huse, brønde, værktøj, keramik og våben.

En mor med sin søn trykker på en knap, der straks udløser en længere fortælling om byen på arabisk. Det forstyrrer rejsen tilbage i tid en smule, men ved synet af et næsten komplet skelet lukkes alle lyde ude. Sikke et fund!

Miniaturemodellen af Aros by giver gæsten et overblik over, hvor bygrænsen gik dengang: Fra Europaplads, langs åen, hen til Magasin, Store Torv, Volden, Graven og Borgporten. Heraf nutidens vejnavne. Domkirkens plads var centrum i byen. En planche oplyser om, at domkirken ikke var Aros’ første. Det var derimod en kirke ved navn Skt. Nikolajs kirke under den nuværende Vor Frue Kirke. 

 

Åen omkring år 900-1000.
Åen omkring år 900-1000.

 

Åen i år 2014.
Åen i år 2014.

 

Det føles efter besøget under jorden ganske anderledes atter at befinde sig tilbage på shopping-niveau.

Vejen går nu til Vor Frue kirke. Hen langs åen, hvor vikingeskibe lagde til kaj for over 1000 år siden. De mange cafeér og restauranter sættes i perspektiv ved tanken om vikingernes liv: her beskyttede det mastodontiske, seks meter høje forsvarsværk, volden, engang vikingerne fra truende fjender. Harald Blåtand. Gorm den Gamle. Tveskæg. De har garanteret været her alle sammen. 

Ved indgangen til Vor Frue kirke byder en venlig kirkeansat velkommen. Han vil gerne vise Skt. Nikolajs Kirke, kryptkirken, frem. Også den ligger placeret under gadeniveauet anno 2014. Man må således ind i Vor Frue kirke for at finde trapperne ned til Aros’ allerførste domkirke. 

 

ndgang/nedgang. Kryptkirken i og under Vor Frue Kirke.
Indgang/nedgang. Kryptkirken i og under Vor Frue Kirke.

 

Forårslyset falder ind i det lille rum gennem vinduer, der er halvt tildækkede af Aarhus’ affald fra de sidste 1000 år. Her er stille. Fredfyldt.

»Dette kirkerum var vikingernes første i Aros,« nikker den ansatte og smiler med begrejstring, før han fortsætter: »I dag er det meget populært at afholde gudstjenester eller barnedåb her i kryptkirken. Personligt synes jeg, her er en anelse dystert.« 

 

Kryptkirken.
Kryptkirken.

 

Ude fra Vestergade ses de tildækkede vinduer under Vor Frue Kirke.
Ude fra Vestergade ses de tildækkede vinduer under Vor Frue Kirke.

 

Det kan give mening at gå tilbage i tiden og grave den by frem, som så mange mennesker elsker og flytter til i dag. Et kort historisk indblik kan give en behagelig ro i sjælen. Dette i en tid hvor Aarhus vokser og vokser omkring den egentlige kerne, Aros.

Så ja, unikke danske fund, unik danmarkshistorie, gemmer sig bag anonym glasdør i centrum af byen. Kun tre meter under shopping-niveau.

 

Hvad: Vikingemuseet

Hvor: Skt. Clemens Torv 6

Hvornår: Museet er åbent alle hverdage fra 10:15-17:00

Hvorfor: Fordi Aarhus har en rig historie, der er gravet op for dig 

Mønt: Gratis

Links: Tjek vikingemuseets hjemmeside