Tegneleg #3

Tegneleg #3

SERIE – PORTRÆT:Alle kan tegne! – De fleste af os når bare ikke længere end til tændstikmænd og kruseduller. I tegneleg fanger jeg unge aarhusianere, som i den grad formår at tage tegning til et andet niveau, og skabe smukke værker på papiret, med hver deres unikke streg. Jeg er nysgerrig på hvad der inspirerer, motiverer og sætter gang i deres kreativitet, og hvis du også er det, så læs endelig med her.


I denne omgang af tegneleg skal vi kigge nærmere på Peter Følsgaards tegneunivers. Peter har boet på en lille sydhavsø tæt på Lolland, kaldet Fejø fra han var 10 til 18 år, hvorefter han flyttede til København. Nu er Peter såmænd bosat i Aarhus, hvor han studerer Æstetik og Kultur på AU og om hans jyske eventyr siger han selv at: ”Jeg er lidt på prøve som jyde, men har allerede taget gode ord til mig, som fx ”gratværk” og ”kau” og mener selv, jeg bliver en bedre jyde for hver dag der går”.

Peters tegninger indeholder ofte små fortællinger eller stemningsudklip // Foto: Peter Følsgaard


Hvornår begyndte du at tegne og hvorfor?

 

Jeg tror jeg begyndte at tegne i børnehaven – jeg skal ikke helt kunne sige det. Jeg tror, det er der man begynder at lege med farvelade, tegne sole, huse og glade dyr. Gætter på, at jeg blev ved, fordi jeg fik anerkendelse af andre når jeg tegnede. For eksempel når de sagde ”fed dino” eller ”top dollar ridder”. Så på et eller andet tidspunkt i skoletiden begyndte jeg at se mig selv som ”en der godt kunne lide at tegne”, den idé har holdt sig fast siden.

 

Hvilke redskaber/teknikker bruger du til dine værker?

 

Jeg bruger oftest akvarel og sort tusch i mine tegninger, som kombineres med en flad og stram tegnestil, krydret med mange mønstre.

 

Dialyse-bjørn, tusch, akvarel // Af: Peter Følsgaard

 

Maskeleg, tusch // Af: Peter Følsgaard

 

Hvad inspirerer dig til at tegne?

 

Det er egentlig meget forskelligt. Streg og stilmæssigt er jeg nok ret påvirket af forskellige tegneserietegnere: Jim Woodring, Michael DeForgeTom Gauld ogChris Ware, for at nævne nogle. Også billedkunstnere som Keith Haring og Henri Rousseau har måske inspireret mig mere indirekte. Der er mange ting, jeg syntes er fede og som jeg hugger lidt fra. Det er lige fra helleristninger til mandalaer – så det er lidt et broget mix. Jeg hører musik, når jeg tegner, og jeg ved ikke om det er direkte inspiration, men det påvirker vel på en måde hvad der kommer ned på papir. Generelt inspireres jeg også bare af hvad jeg nu lige ser, hører eller oplever.

 

Et tilbud // Af: Peter Følsgaard

 

Adskillelsen, tusch, akvarel // Af: Peter Følsgaard

 

Hvor har dine værker været vist henne?

 

Jeg har nogle få tegninger hængende på to cafeer i København, men de fleste tog jeg med mig da jeg flyttede. Ellers ligger jeg nogle af dem på nettet.

 

Fortæl nærmere om et værk du er specielt stolt af/glad for at have lavet. Hvorfor?

 

Jeg har tegnet nogle ting hvor jeg tog udgangspunkt i gamle familiefotos. Dem er jeg ret glade for. Sikkert fordi det var en lidt anderledes proces og sjovt at proppe noget ret virkeligt og intimt ind i den stil, eller det univers jeg tegner i.

 

 

Peter og hans storebror forhandler betingelser for brug af den røde bil, tusch, akvarel // Af: Peter Følsgaard


Er tegning din hobby, levevej eller noget derimellem?

 

Tegning er min hobby. Det er noget, jeg virkelig godt kan lide at sidde og rode med og noget jeg altid har været glad for, men det er ikke meningen det skal være mit fuldtidsarbejde.

 

Hvad skal der ske i fremtiden? Planer om at udstille dine værker, eller andet?

 

Jeg håber på at få nogle af mine ting hængt op på nogle rare caféer her i Aarhus. Så er der forhåbentlig nogen som ser dem og tænker ”den vil jeg da gerne have hængende derhjemme”. Og så er planen at prøve at printe nogle af mine ting ud i plakat-format – men det hele går lidt stille og roligt fremad, især når man burde have sit hoved begravet i studiebøgerne.

 

En stille stund, tusch, akvarel // Af: Peter Følsgaard

 

Et slag kort, tusch, akvarel // Af: Peter Følsgaard

 

En leg for to, tusch, akvarel // Af: Peter Følsgaard

 

Alle tegninger – samt forsidebilledet, er tegnet af Peter selv. Jeg er helt vild med den måde han blander akvarel med en kulsort tuschstreg, og krydrer det med små skæve figurer, som går igen i hans tegneunivers. Peters tegninger er stemningsfulde og tankevækkende, og på trods af deres enkle udtryk, kan man kigge på dem igen og igen, og stadig se nye detaljer og betydningslag dukke op. Gå selv på opdagelse på hans blog – og hold så øje med de små cafeer i Aarhus, for jeg er sikker på, at hans tegninger snart får en fast plads i det aarhusianske.

Skriv en kommentar