Esmeralda Kosmatopoulos og Sean Naftels giver dig opskriften på moderne kunst. Kom med ind i tv-køkkenet og se hvordan en række danske kunstnere har skabt deres værker.

 

Kunstkøkkenet på Kunsthal Aarhus. // Alle fotos: Emmali Sellner

 

Med tv-køkkenet som metafor

Den 18. marts slog Kunsthal Aarhus dørene op for udstillingen Mastering the Art of Contemporary Art af græske Esmeralda Kosmatopoulos og amerikanske Sean Naftel. Kunstprojektet er en del af museets “Collective Making Series”, der i 2015-2016 sætter fokus på kollektive produktionsprocesser. Udover i sig selv at være et samarbejde mellem to kunstnere, trækker MACA på “open source” princippet, og forsøger med tv-køkkenet som metafor at afmystificere moderne kunst.

 

DSC07932
“Las Vegas” af Søren Hüttel.

 

Kunst efter opskrift

Sean og Esmeralda skiftes til at tage imod gæster i det pastelfarvede køkken, der er stillet op i et af Kunsthal Aarhus’ udstillingslokaler. Gæsterne er alle danske kunstnere, og sammen med værten gennemgår de opskriften på ét af deres værker. Denne performance kan opleves live eller genses på projektets hjemmeside. Her finder man desuden ingredienslister og fremgangsmetoder, så man kan kokkerere et kunstværk derhjemme. Nogle af værkerne kræver adgang til materialer som marmor, bronze eller en 3D-printer, andre er mere tilgængelige.

 

DSC07936
“Epilogue series” af Dan Stockholm.

 

DSC07944
En alternativ ingrediensliste.

 

DSC079691
Udsnit af det endelige resultat.

 

Tænk alternativt

Heldigvis handler det ikke så meget om at efterligne kunstværkerne, som om at genskabe dem på sin egen måde. Ligesom når man laver mad, og en ingrediens skiftes ud med en anden, som man tilfældigvis har hjemme (eller bare bedre kan lide), bestemmer man helt selv, hvor tæt man følger kunstnerens anvisninger. Dan Stockholms “Epilogue series” er lavet med spraymaling, flintesten og glas, men kan som her efterlignes med en plastiklomme, akrylmaling og drivtømmer. Jesper Carlsens skulptur “Prototype Construction no. 4” kunne måske laves med sugerør, og Søren Hüttels “Las Vegas” af et stykke sæbe. Kast dig ud i det, producer et kunstværk af noget, du har derhjemme!

 

DSC079311
“Cactus” af Julie Bitsch.

 

Hvis du ikke allerede har besøgt udstillingen, er der lørdag klokken 14 mulighed for at se en performance med Marie Erdinger Plum, og søndag mellem 14 og 16 kan man deltage i en workshop, hvor der findes kunstopskrifter og materialer til fri afbenyttelse.