Projekt224 er et nyt udstillingskoncept startet af en gruppe aarhusianske kunsthistoriestuderende. Udstillingerne varer kun en enkelt dag og har fokus på inkluderende kunst fra Aarhus’ undergrundsscene.

Året er 2020, og vi befinder os på Artillerikasernen på Langelandsgade. I lokale 224 sidder Pernille Schaumburg og Maja Olsen. Begge læser kunsthistorie, og gennem deres studie får de et indblik i den danske kunstscene. De synes begge, at den er for elitær. De vil ændre noget. De vil gøre op med white cube ferniseringer, hvor man går mere op i, hvordan man selv ser ud, når man kigger på kunsten. De vil fremme den lille mand, ham ingen kender, ham der har svært ved at bryde igennem på egen hånd. Hvad skal det hedde? Projekt224.

Siden er projektet kun vokset til 16-17 frivillige i dag. Det Aarhusbaserede P224 – som de selv forkorter det – har ingen faste lokaler, og derfor er to udstillinger aldrig ens. Når det nomadiske udstillingskoncept rejser byen rundt og opstiller udstillinger, prøver de at invitere gæsterne indenfor til en uforglemmelig aften i deres unikke univers. ”Når vi kommer ind i et nyt rum, får vi nye idéer og bliver inspirerede af omgivelserne omkring os, på den måde sætter vi det her univers op,” fortæller Pernille Schaumburg.

Projekt224’s udstillinger er også til dem, der ikke i forvejen er kunstinteresserede. //Foto: P224

Projektet er et opgør med hele det elitære kunstmiljø, hvor man altid ser danske kunstnere fra diverse akademier, der prøver at diktere, hvordan kunsten skal være. De vil støtte op om den andel del af kunstverdenen. Up-coming, underdog, urepræsenteret eller undergrundskunstner, P224 støtter dem alle.

”Det er ikke altid, at autodidakte kunstnere får samme mulighed som folk, der har gået på akademiet. De skal kæmpe mere for at bevise deres værd. Dem vil vi gerne give en mulighed og stemme,” siger Pernille Schaumburg.

Det er vigtigt for P224 at have fingeren på pulsen dér, hvor de udstiller. Og da alle medlemmerne bor i Aarhus, har de altid med i tankerne, hvad byen mangler, hvad der er stemning for, og hvilke problematikker i Aarhus deres udstillinger kan udfordre.

Og så tænker du sikkert, ”Hey, det lyder da meget fedt, hvor kan jeg selv opleve dem?” Hvor er jeg glad for, at du spørger! D. 29. maj ruller P224 ud med en ny udstilling. I samarbejde med Aarhus Pride og Institut for X har de planlagt udstillingen, Identitetsballade. Med rod i LGBTQIA+ handler den om kønsidentitet, seksualitet og identitet helt generelt.

Udstillingen skal ses på Godsbanen i Institut for X’s lokaler i A-huset. P224’s koncept betyder også, at alle deres udstillinger kun kan ses én dag, så hvis du vil have dig et skud undergrundskultur, skal du sætte kryds i kalenderen d. 29. maj. Det er momentet og mystikken over endagsudstillingerne, der gør P224 til en unik oplevelse.

Coverbillede// Projekt224