cropped-VINK-logo-sort.png

Kunsten Kortlagt er en artikelserie, der skal etablere en oversigt over de kunstneriske kræfter, der findes i byen. Kunstlivet i Aarhus er meget mere end en ikonisk regnbue og store, dyre særudstillinger. Det er bredt og mangfoldigt. Men hvem består den aarhusianske kunstscene af? Det vil Kunsten Kortlagt forsøge at synliggøre. Denne serie er et legende koncept fri fra institutionel forstokkethed, som vil introducere en bred palette af kunstneriske kræfter. Dette indlæg vil præsentere Noelia Mora Solvez. 

Noelia Mora Solvez er født i Barcelona men har boet i Aarhus siden 2000. Hun er specielt fascineret af menneskekroppen, og tager ofte udgangspunkt i den i sine værker. Måske så du Solvez’ menneskefugle i værket Birds, der blev vist på ARoS under udstillingen Far From Home. Læs videre for at lære hende bedre at kende, og for at høre om hendes mange kunstmæssige fremtidsplaner og drømme.

Hvordan vil du beskrive din kunst?

“Legesyg men kontrolleret. Gennemtænkt men frisk. Og lidt poetisk men også lidt sjov.”

Kan du beskrive din kunstneriske praksis?

“Jeg arbejder primært med videoinstallationer og performance. Og jeg er lige så småt begyndt at interessere mig for foto. Jeg har en baggrund som professionel ballet- og moderne danser, og på grund af den baggrund har jeg disciplin og høj arbejdsetik. Jeg bruger mange timer i mit værksted, hvor jeg skriver ansøgninger, og hvor jeg læser.

Når jeg er i process, så er jeg i gang med at lege, filme, redigere, filme igen, redigere, filme igen, redigere, og sådan laver jeg mange eksperimenter, indtil jeg er tilfreds. Nogle af mine værker har taget mig 2 år, før jeg har opnået min idé, på en måde jeg kan leve med. Jeg er begyndt at samarbejde mere med andre kunsterne, og det har været en hård men fantastisk process. Man lærer rigtig meget, og man kan også nå at lave bedre og mere nuanceret kunst. Så det vil jeg gerne gå videre med, uden at jeg stopper med min egne aleneprojekter. Jeg har også haft et samarbejde med en filosof ved de seneste fire projekter, og det har virkelig hjulpet mig med at komme hurtigere i dybden og blive mere nuanceret. Det her samarbejde har inspireret mig til at studere filosofi. Det hjælper mig rigtig meget til at forstå min egen kunst.

Og jeg har sammen med min kæreste købt en nedlagt gård, som vi ønsker at omdanne til et kunstnerresidens. Dette vil tage flere år, men det bliver super godt. Idéen er at hjælpe kunstnere, som skal skabe store værker og ikke har plads i deres eget værksted. De kan komme her, bo og arbejde, og til sidst vil værket transporteres fra værksted til udstillingssted. Jeg bruger også mange timer på det her projekt, som lige nu er på drømme- og tegnestadiet.”

Har du et favoritmateriale?

“Ja! Kroppen. Specielt min krop.”

Hvad eller hvem inspirerer dig?

“Jeg interesserer mig for samfundet og de skjulte dynamikker i det. Og mine følelser omkring disse dynamikker.”

Hvad gør du, når du går i stå?

“Breathe in, breathe out, en kop kaffe, en løbetur og så videre.”

Hvad laver du for tiden?

“Jeg forarbejder en udstilling, jeg har sammen med min kollega Diego Roig Monllor i december måned på SE!. Denne her process nyder jeg rigtig meget. Jeg venter også på svar fra fonde for at se, om jeg kan realisere et projekt til Aarhus Festuge. Aarhus Festuge vil gerne have det, men det kræver en del penge, fordi det er et ambitiøst projekt. Og jeg forbereder også et besøg til Vilnius, Litauen, hvor jeg skal lave en udstilling på et galleri der. Og så er jeg startet med at læse igen, om køn og kvinder og feminisme. Jeg har en udstilling næste år på Kvindemuseet, til GENDERhouse festival. Jeg ved godt, hvad jeg vil udvikle til denne udstilling, men det er et kompliceret og stort værk. Og jeg glæder mig. Det er en stor ære for mig at kunne udstille på Kvindemuseet med en tematik, som har været i mit fokus længe.”

Hvad er kunst?

“Jamen… Jeg er sikker på, at I får lidt ballade med det her spørgsmål. Jeg holder mig til Abramovićs udtalelse: “Art is something an artist creates.” Jeg kan ikke huske hendes rigtige ord, but you’ve got the idea?”

Hvad kan kunst?

“Kunst kan mange ting. Og ikke rigtig noget. Kunst kan udfordre, kunst kan spejle, kunst kan helbrede, kunst kan samle. Men det mest væsentlige for mig: Kunst kan stille spørgsmål.”

Hvor er dit yndlings kunstspot i byen?

“Det ændrer sig meget med tiden og efter, hvad jeg har gang i. Men jeg er glad for Kunsthal Aarhus, og jeg er også meget glad for KH7. Der har jeg nogle rigtig gode og dygtige kollegaer, og så har de et rigtig godt udstillingsrum med et spændende program.”

Følg med i Noelia Mora Solvez’ kunstneriske virke her.

Coverbillede // FISH (stillbillede) af Noelia Mora Solvez.