Doc Lounge Aarhus viser dokumentarfilm på en anderledes måde, der sætter fokus på dialog, samvær og nye perspektiver i afslappende omgivelser. Her kan du få en øl med vennerne (eller møde nye mennesker), se nøje udvalgte film af højeste kvalitet og måske oven i købet blive klogere.

 

Jeg møder Mai, Laura og Bircan fra Doc Lounge på Godsbanen mandag formiddag. Laura har sit spædbarn med. Mens hun er på barsel, har Bircan overtaget en del af hendes ansvarsområder som projektleder. De er alle tre åbne, smilende og ivrige efter at fortælle.

Laura var med til at grundlægge Doc Lounge Aarhus i 2011 på foranledning af Aarhus Filmfestival, hvor hun dengang var i praktik. Inden længe sluttede Mai sig til. Hun havde arbejdet på lignende projekter i udlandet, og det var derfor oplagt for hende at engagere sig i Doc Lounge. Bircan har været tilknyttet projektet de sidste to år. Doc Lounge Aarhus er en non-profit organisation og har mellem 15 og 25 frivillige tilknyttet, der står for filmudvælgelse, planlægning, presse og afvikling af de enkelte events. Doc Lounge Aarhus er en del af et skandinavisk netværk med afdelinger i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

 

Græsrødder med passion for dokumentarfilm

Her er tale om en græsrodsorganisation, hvor alting organiseres lokalt, og de enkelte arrangementer er formet af de frivillige. Det giver en stærk følelse af ejerskab og en mulighed for at trække på et stort netværk, eksempelvis når der skal bookes bands til arrangementerne.

Græsrodsformen tiltrækker ikke bare frivillige, men også filmskabere. Mai, Laura og Bircan fortæller mig, at de instruktører, de kontakter, som regel er meget engagerede og villige til at deltage i Q&A’s (over skype) efter fremvisningerne.

 

Hvilke film vises der?

Halvdelen af sæsonens program vælges ud af en selektion fra Doc Lounge. Resten udvælger den lokale gruppe selv. De møder imidlertid stor konkurrence fra den voksende danske dokumentarscene, for filmene skal være skabt indenfor de sidste to år og må ikke være screenet andre steder i landet eller på TV. Dette har ledt til samarbejder med eksempelvis CPH DOX. De film, der vises af Doc Lounge Aarhus, kan handle om hvad som helst, men er altid en eksklusiv oplevelse af højeste kvalitet – udvalgt af folk, der virkelig brænder for dokumentarfilm.

Stemningen er afslappet og minerne muntre til Doc Lounge inden screeningen af Tokyo Idols 28/9. // Alle fotos: Doc Lounge Aarhus

 

En hjemlig atmosfære

Formatet er, som navnet antyder, præget af en lounge-agtig stemning. Dørene åbner en time før filmen startes, og man kan købe tematiske drikkevarer og snacks i baren. Efter filmen opfordres publikum til dialog, gerne i form af en Q&A session med filmskaberne (der ofte er med via Skype fra deres eget hjem). Der opstår en intimitet, hvor det private og det offentlige rum blandes sammen, og man kommer tæt på hinanden. Hvis instruktøren af den pågældende film ikke er tilgængelig, findes der andre til at sige noget om aftenens film. Til screeningen af Tokyo Idols (28/9) havde publikum eksempelvis mulighed for at stille spørgsmål til forsker i Japanstudier ved Aarhus Universitet, Jiro Tomioka. Andre gange er der live-musik og andre aktiviteter. Der gøres meget ud af at matche begivenheden med filmen og skabe en stemning, der passer til indholdet.

 

Internationalt fællesskab

Den primære målgruppe for Doc Lounge er studerende og folk med international baggrund. Derfor holdes arrangementerne på engelsk og (oftest) udenfor eksamensperioderne. Målgruppen afspejles også tydeligt i de frivillige kræfter, der driver Doc Lounge Aarhus. Bircan forklarer:

“We have volunteers from all over the world, from Japan, Eastern Europe, Portugal, I’m from Turkey, we have German volunteers, because we always go to the international student fairs both to recruit, but also to let them know that we are doing this in English and this is something they can go to without worrying about the language”.

 

Noget at tænke på – og tale om!

Arrangørerne opfordrer til debat og nysgerrighed for på denne måde at åbne op for, at man kan lære noget – blandt andet om andre kulturer. De beskriver selv Doc Lounge som lige dele information og underholdning, og det er deres ambition at skabe et miljø og fællesskab, der er inkluderende, kreativt, sjovt, interessant og debatskabende. Det er især ud af respekt for dokumentaren som medie, at arrangørerne insisterer på denne dialog, der giver mulighed for at diskutere og stille opklarende spørgsmål.

Bircan: ”When I watch documentaries I always have a lot of questions. That’s why it’s important to us to have the director with us for the Q&A, because we have films that might be viewed from different points of view”.

Mai tilføjer, at de ofte vælger dokumentarer, der lægger op til debat. Det er meningen, at man skal lære noget. Dokumentaren opfordrer til nysgerrighed og lounge-formatet til dialog. Doc Lounge vil gerne tage filmen ud af biografens mørke og private stemning og ind i centrum for et debatterende fællesskab.

 

En del af Aarhus

Som Mai fortæller mig, startede Doc Lounge i Filmbyen, men har de sidste tre år bevæget sig rundt omkring i Aarhus. Hun tilføjer: “That can be hard sometimes, but it also gives us an opportunity to show people different parts of town.”

Doc Lounge indtager forskellige dele af Aarhus som del af en nomadisk tilværelse, der både er grundet i et manglende hjem og en lyst til at samarbejde med andre kulturinstanser. Seneste eksempel på samarbejde var til fremvisning af The War Show i Øst for Paradis under Damascene Days, en festival arrangeret af Det Jysk-Syriske Kulturkollektiv.

Mai fortæller om samarbejderne og de skiftende hjem: “We try to avoid cinemas, because that’s sort of the concept but it’s hard because we love Øst for Paradis. We find that the best thing to do is pick up the phone and start a dialogue.”

 

En Doc Lounge-kvalitet

Der er hos arrangørerne en forhåbning om, at folk vil komme igen for stemningen og konceptet – uanset hvilken film, der vises. På denne måde kan Doc Lounge medvirke til at udvide publikums horisont og vise dem noget, de ikke havde forventet at se.

Bircan: “Personally I want the audience (and everyone who’s following us on facebook) to feel that whatever the documentary is, it’s gonna be a cozy evening and it’s gonna be a good documentary. I want them to have that embedded so they don’t hesitate when they see an event. This Doc Lounge quality, I want them to feel that”

Laura tilføjer: “The good thing is when an event come together to give people something new, and let them learn something new or think about a culture or a topic in a new way because the director came or something else at the event made them think”

All This Panic handler om at være teenager i New York. Doc Lounge viser filmen til deres næste arrangement d. 23/11.

 

Næste event på programmet er en screening af All This Panic (torsdag d. 23/11), som er en smuk visuel fortælling om at vokse op som ung kvinde i New York. Jeg spørger ind til filmen og arrangementet.

Mai: “It’s a little like SKAM, it’s real experiences. It gives that feeling of having your whole life in front of you. So we’re having a red cup party and celebrating a culture of coming into being. The film directors followed their best friends children, so we’re really hoping for a Q&A, also to ask about the boundaries between being a responsible adult and a filmmaker”.

Mai tilføjer, at VIA University College, hvis kortfilm af og til er blevet vist inden Doc Lounge screeninger, kommer forbi inden filmen og fortæller lidt om den nye professionsbachelor, Multiplatform Storytelling and Production. “It’s nice to have a community and we want to support that”, forklarer hun.

Spørger man mig, er jeg er sikker på, at det er værd smutte forbi Filmbyen torsdag aften for filmens skyld alene, men hvad, der gør en aften hos Doc Lounge til noget helt særligt, er omtanken, passionen og nysgerrigheden bag. Kom og få en oplevelse og en snak – og måske endda et nyt perspektiv.