Gæsteskribent Silje har anmeldt filmen ‘Her’. Hvad gør du, når dit operativsystem er misundelig på dine dates, fordi de har en krop? Dette er blot et af de dilemmaer hovedpersonen Theodor Twombly står overfor, da han indleder et forhold til kvindestemmen i hans computers intelligente operativsystem.

 

Dette lyder måske rimelig Sci-fi – Tilbage til fremtiden – agtigt, og du forestiller dig måske allerede at hovedpersonen er iklædt stramtsiddende latex bukser i sølv, i et univers hvor folk svæver til arbejde, frem for at tage bussen. Sådan er det dog langt fra i Spike Jonzes nyeste film ”Hende”. Tværtimod foregår filmen i en meget nær fremtid, og kunne derfor, trods sit teknologi-futuristiske udgangspunkt, ikke være længere fra rumskibe og robotter. Snarere er filmen en kærlighedshistorie, der på en anderledes måde behandler temaer som forelskelse og ensomhed.

Theodor tynget af ensomhed // screenshot fra film 
Theodor tynget af ensomhed // screenshot fra film


Kunstig intelligens

Hovedpersonen Theodor Twombly (spillet af Joaquin Phoenix) er en ganske almindelig mand med en følsom sjæl. Hans arbejde for www.beautifulhandwrittenletters.com består i at skrive smukke og emotionelle breve for folk, der ikke selv kan sætte ord på deres følelser. Han er et af firmaets bedste skribenter og har mange tilfredse kunder. Men på det personlige plan, kan man ikke just sammenligne hans liv, med et kærlighedsbrev. Tværtimod, sidder han i sit livs skriveblokade. Skilsmissepapirerne fra et kulsejlet ægteskab skal underskrives, og Theodor kan ikke engang få det første bogstav i hans navn nedfældet på papirerne. Ensomheden trænger sig på.

En dag beslutter han sig derfor for at købe et nyt operativsystem til sin computer, som er baseret på kunstig intelligens. ”OS1” hedder dette nye teknologiske produkt, der angiveligt skulle kunne mime den menneskelige intelligens på en måde, så det kan lade sig gøre at føre samtaler med systemet, som om det rent faktisk var et menneske.

Mand møder kvinde – med et twist

Theodors nye operative system præsenterer sig gennem en kvindelig stemme, der kalder sig for Samantha (spillet af Scarlett Johansson). Allerede fra begyndelsen fornemmer man, at Samantha er mere end ”bare” en computerstemme. Fx svarer hun kækt ”I made it up, when you asked me”, da Theodor spørger, hvem der har bestemt hendes navn. Det er tydeligt, at denne stemme har personlighed, og gennem filmen får karakteren flere og flere facetter. Snart forelsker Theodor sig i Samantha, og forelskelsen er gengældt. Det operative system har fået følelser! Hun begynder endda også at kunne blive jaloux og såret.

Theodor og Samantha (øresneglen) er på vej til stranden // screenshot fra filmen 
Theodor og Samantha (øresneglen) er på vej til stranden // screenshot fra filmen

 

Du er smuk

Samantha repræsenterer i symbolsk forstand budskabet om, at personlighed kommer før udseendet. Dette udtrykt helt konkret ved, at hun ikke har nogen krop, og at hun for Theodor, derfor udelukkende er ”smuk” i ånden. Samantha eksisterer kun i den fysiske virkelighed gennem sin stemme. Samtidig kan man som publikum, der er inde og se en film, jo ikke undgå at bruge øjnene.

Her ser man hurtigt det absurde ved den manglende krop, når folk i filmen går rundt pa? gaden og taler med hvert deres system. De er sammen med ”nogen”, men alligevel er de alene. En tendens, man kan nikke genkendende til ift. de sociale medieteknologier, som i højere og højere grad præger vores liv i dag.

Hvad hvis computeren løber tør for strøm?

”Hende” sætter fokus på skrøbeligheden i relationer mellem mennesker gennem teknologiske briller. Den stiller samtidig også spørgsmålstegn ved, hvad ægte følelser i grunden er. I det hele taget har denne film mange facetter, og giver dig noget at tænke over. Det kræver dog, at man går ind på filmens præmis, og tror på OS1 styresystemets evne til at mime den menneskelige hjerne.

Jeg må personligt indrømme, at jeg ikke kunne lade være med at spekulere på, om den lommecomputer da aldrig skulle lades op? Og hvad der mon ville ske med Samantha, hvis der pludselig kom stømafbrydelse? Men på trods af min momentære skepsis til denne teknologi, blev jeg alligevel overbevist, og gik med på filmens præmis i det lange løb. Dette skyldes også, at filmen til tider har et humoristisk og ironiserende blik på teknologien, som personerne i filmen omgiver sig med.

Tekno-love

I stedet for at gå den nemme vej og endnu engang tematisere, hvordan vi som mennesker bliver følelseskolde, i det vi kommer i kontakt med teknologi, går Spike Jonze i en anden retning. Han viser på en enkel måde noget meget komplekst. Nemlig hvordan kærligheden kan opstå på trods af, at vi som mennesker ”stikker hovedet ind i skærmen” og ”pakker os ind” i teknologi fra top til tå. Der er stadig plads til det autentiske i det kunstige.

Theodor og Samantha går i seng sammen // screenshot fra filmen 
Theodor og Samantha går i seng sammen // screenshot fra filmen

 

Hvad: Filmen ”Hende” instrueret af Spike Jonze, med Joaquin Phoenix og Scarlett Johansson i hovedrollerne.

Hvor: Øst for Paradis, Paradisgade 7-9, 8000 Aarhus C.
Hvornår: Se program under links

Hvorfor: Fordi filmen indfanger og stiller spørgsmålstegn ved det menneskelige følelsesregister på en humoristisk og kærlig facon.

Mønt: 85 kroner
Links: Øst for Paradis