I manges øjne har den amerikanske valgkamp mellem demokraternes Hillary Clinton og republikanernes Donald Trump mest af alt været ét stort slagsmål med ord i en sylespids tone. Og i manges øjne var ingen af kandidaterne en præsidentpost værdig. Da USA’s femogfyrrende præsident skulle vælges natten til i går, var VINK til valgnat i Øst for Paradis, hvor vi overværede kulminationen på de to kandidaters lange kamp om at blive USA’s kommende præsident.

 

Vi skal følge det amerikanske præsidentvalg i de bløde biografsæder, og vi er spændte. Der er snak om, at det vil blive de såkaldte svingstater, der kommer til at afgøre valget. 

 

“Make America great again” 

Vi falder i snak med to unge gutter – Morten, som er antropologistuderende, og Daniel, som er arkæologistuderende. De støtter begge den 70-årige business man i kampen om præsidentposten: “Altså, vi kan få fire år mere med den samme slags præsident, eller vi kan få en ny, som vil sætte gang i væksten og kunne gøre noget for USA som nation”, siger Morten. Daniel tilføjer: “Han taler til en gruppe mennesker, som er blevet glemt”. Her mener han “de vrede hvide”, som er økonomisk dårligt stillede. Morten nævner også, at Trump ville kunne gøre noget godt for det republikanske parti med sine nye input: “Jeg tror, han kan gøre op med nogle af de gamle, kristne, konservative traditioner, som det republikanske parti hænger fast i”.

 

Både Daniel og Morten tror, at der er gode chancer for, at Trump vinder. “Så bliver det også sjovere at være antropologistuderende”, siger Morten med et grin.

 

Morten pryder sin støtte til Trump med den rette kasket på hovedet. Øst for Paradis tortillachips. // Foto: Rosa Lie
Morten pryder sin støtte til Trump med den rette kasket på hovedet. Øst for Paradis serverede tortillachips. // Foto: Rosa Lie.

 

#I’m with her

Efter vi har set Tarantinos mesterværk, klassikeren Django, møder vi Johanne og Sara. Begge er for Hillary Clinton.

“Jeg ville stemme på Hillary, hvis jeg kunne”, siger Sara. Mange støtter Hillary, fordi de mener, at Trump er en katastrofal kandidat til præsidentembedet, så vi spørger, om det er fordi alternativet er værre?

“Nej! Jeg tror på Hillary. Jeg var også fascineret af hende, da hun var præsidentkone. Og hvad så hvis hun er korrupt? Det er jeg ligeglad med. Hun gør, hvad hun siger, hun vil gøre”, siger Sara. Ifølge pigerne er Clinton tro mod sit ord. Korrupt eller ej.

 

Frivillig i Hillarys valgkampagne: “Jeg har stor respekt for Trump-tilhængerne”

Inden vi synker ned i sæderne og ser valget live, holder Elisabeth Bjerregaard oplæg. Hun har rejst rundt i diverse delstater og ført kampagne for Hillary Clinton. 

Ifølge Elisabeth, har Hillary, efter hun tabte det demokratiske kandidatur til Obama, haft tid til at udvikle sin politik. “Og hun har jo flere svar, end der er problemer”, understreger Elisabeth, som ikke tror, at Trump kommer til at vinde.

Men den politisk engagerede jurastuderende giver os et (tiltrængt) nuanceret billede, da hun fortæller, at hun faktisk forstår, hvorfor så mange stemmer på Trump: “Dem, der stemmer på ham, er the white working class. Undskyld mit sprog, men de er blevet røvrendt af demokraterne. Og Trump taler direkte ind i denne her gruppe.”.

De vrede hvide, som eksempelvis findes i en kulminestat som Madison, er Trump-tilhængere. Kulminerne er deres levevej, og med Obamas grønne hensyn er det gået ned ad bakke for denne gruppe mennesker. Trump lover at sikre deres arbejdsvilkår. ”I would vote for a cockroach before I would vote for Hillary”, siger en gammel kulmineejer i en P1-reportage fra Madison.

Der er ikke sket særlig meget under Obama, mener Elisabeth: “Han har ikke kunnet få noget igennem udover Obama Care.”. Elisabeth understreger, at den største sundhedsreform siden 1965 har gjort mange amerikanere vrede.  

“Jeg har fået kæmpe respekt for Trumps vælgere. Hillary har jo kørt den home safe, og selvom jeg synes, hun bør vinde, er jeg træt af at høre hende lyve!”

 

fullsizerender-6
“Det tilbagevendende problem med Clinton-familien er, at de er utroværdige, og det er det, der bløder hos Hillary nu”, siger Elisabeth Bjerregaard, som har været i USA for at føre valgkampagne for Clinton, som hun dog mener, er mere værdig til posten end Trump. // Foto: Rosa Lie

 

Vi ser Trump nærme sig målstregen 

01.00

Summen i salen. Vi følger valget på storskærm og venter spændte på, at resultaterne fra den største svingstat, Florida, dukker op. Når de kommer, nærmer valget sig nemlig sin afgørelse. Men det lader vente på sig.

 

img_2820
Steffen Gram opdaterer os på storskærm – det er ikke tid til at sove endnu. // Foto: Rosa Lie.

 

01.20

Trump har lige nu vundet Kentucky og Indiana, mens Hillary Clinton har vundet staten Vermont. Clinton fører desuden klart, hvad angår kampagnekontorerne. Trump har fokuseret mere på de store valgmøder.

“He may not have all the solutions but he can make some chance”, siger en dedikeret Trump-tilhænger på storskærmen.

01.30

Kulminestaten West Virginia går ikke overraskende til Trump. Hvis Trump bliver præsident, får de arbejde. Ifølge Trump er global opvarmning jo noget, Kina har fundet på.

Vi fanger Elisabeth Bjerregaard på vej ud i nattens snedækkede gader: Er hendes frivillige deltagelse i Clintons valgkampagne en protest mod Trump? Sådan startede det, fortæller hun, men: “Hillary endte med at røre noget i mig, faktisk, det er bare utroligt man skal så tæt på for at se det”, siger hun.

Hun tilføjer en interessant pointe for at nuancere sin holdning: “Meget kan man sige om Trumps kvindesyn, men som kvinde kan man da gå uden om det! Det kan du til gengæld ikke som syrer, hvis du får bomber i hovedet”. Undforstået; det vil Hillary’s udenrigspolitik føre til.

Nogle døser hen og putter sig i medbragte dyner. Andre diskuterer.

04.00

Det er ikke tænkeligt, at demokraterne vinder Senatet nu. “Jeg er i dårligt humør, jeg tager hjem!”, siger en Clinton-tilhænger.

04.40

Trump vinder i staterne Ohio og Florida, den største svingstat. Virginia går til Clinton, men Trump, denne ganske atypiske præsidentkandidat uden politisk embedserfaring, står til at vinde præsidentembedet. Til overraskelse for mange meningsmålinger, prognoser og de mennesker, som troede på disse.

05.30

North Carolina, endnu en vigtig svingstat, går til Trump. Nu er der 209 valgmænd til Clinton og 216 til Trump. Midt i denne nu tætte valgkamp takker Paradis for natten og giver en tidlig morgencroissant, inden vi bevæger os ud i kulden.

 

img_2813
Små kravlekandidater prydede rundt omkring i Øst for Paradis. // Foto: Rosa Lie.

 

Resten af valget følger vi hjemme under dynen. Wisconsin hiver Trump over på den gode side af grænsetallet 270.

Sejrens sødme breder sig i et diskret, men selvsikkert smil i Trumps ansigt. Han er USA’s nyvalgte præsident, og det republikanske parti får flertallet i både Senatet og i Repræsentanternes Hus. Det betyder fri leg til Det Republikanske Parti i Kongressen – Trumps uforudsigelige sejr er fuldent.

 

Går verden under?

I går svømmede de sociale medier over med udtalelser og billeder fra de frustrerede, heriblandt politikere, og der er en vis frygt at spore. Men under Elisabeth Bjerregaards oplæg talte hun om, at medierne herhjemme har fået det til at se ud som om, at verden går under, hvis Donald Trump vinder. Har folk fået et forvrænget mediebillede og en unødvendig frygt?

 

“Hans politik hænger jo ikke sammen”, sagde Elisabeth under sit oplæg. Nej, det hænger for eksempel ikke sammen, at Trump stiller spørgsmåltegn ved NATO, men samtidig har udtalt, at alliancen skal bruges til at bekæmpe Islamisk Stat. “Der sidder trods alt fornuftige folk blandt republikanerne”, sagde Elisabeth med ovebevisning i stemmen. Til de chokerede: Tag en dyb indåndning og lad os vente i spænding til januar, hvor Donald Trump bliver USA’s nye republikanske præsident – og det er vist med lidt af en opgave på skrivebordet. Der er en meget splittet amerikansk nation, der skal samles.

 

Det venter vi i spænding på, Donald Trump. // Giff: Giphy.com.