Hvorfor er andres seksualitet noget vi blander os i? Hvorfor er det sværere for nogen end for andre? Hvad skal der til, hvad er problemerne? I denne nye serie griber vi fat i en flok homoseksuelle, og hører, om der stadig er problemer med dating og tabuer i Aarhus som homoseksuel. Vi giver et lille glimt ind i en anden persons liv og ind i kærlighedens svære spil.

 

For nogle uger siden var jeg i byen med min gode kammerat. Vi var taget på Paradis for at danse og faldt pludselig i snak om hans seksualitet. Han er homosekuel, og han havde fået øje på en fyr, som han synes så rigtig sød ud, men han havde ingen ide om, hvad fyrens seksualitet var. Nogle minutter senere var fyren godt i gang med at flirte med en sød pige. Der slog det mig, at det stadig kan være svært at have en anden seksualitet end normen.

Derfor besluttede jeg mig for at hive fat i mine venner og bekendte, par eller singler med en anden seksualitet end min egen, og spørge dem, om det stadig er svært at være homoseksuel i dag. Der var ingen tvivl om, at den første jeg ville snakke med, var den gode kammerat, som sætte det hele i gang: Johan Rauhe på 23 år.

// Alle fotos: Ursula Esmarelda Brage
// Alle fotos: Ursula Esmarelda Brage


Hvad laver du til daglig?

Jeg går på Byhøjskolen på fotografisk linje.

 

Hvornår sprang du ud som homoseksuel?

Jeg tror, at året var 2012. Jeg boede i Hjørring, og der var ikke rigtigt mere til mig. Jeg valgte derfor at flytte til Aarhus. Det var egentlig først der, at jeg begyndte at fundere over det. Tror det er fordi, byen er så mangfoldig, at jeg åbnede mig meget mere. Folk var så åbensindede, og der var plads til alle. Jeg begyndte bare, at tænke mere på mig selv. Sådan… hey hvad er du til, og hvad har du lyst til.

 

Hvordan tog folk det?

Det var jo lidt en ny start at komme til Aarhus. Jeg kendte jo ikke rigtig nogen. Jeg kendte kun én i Aarhus, og til hende fortalte jeg, at jeg var biseksuel. Det sagde jeg til mig selv i lang tid, at jeg var, men det ved jeg godt, at det har jeg aldrig været. Tror bare det var lidt nemmere at sige. I og med at jeg sagde, at jeg var biseksuel, gav jeg også blandt andet min mor et lille håb om, at jeg måske ville møde en pige og dermed også få børn. Tror min mor tænkte i lang tid, at det nok bare var en fase.

 

31


Hvordan er det at være homoseksuel i Aarhus?

Nu ved jeg ikke, hvordan det er at være homoseksuel i Hjørring, for det har jeg aldrig rigtig været. Jo, uden at være klar over det. Jeg har oplevet det i Aalborg, og jeg føler helt klart, at her, i Aarhus, er det bare mere accepteret og man kan bare være sig selv. Selvfølgelig oplever man ting, men jeg har nu ikke oplevet så meget skidt, og jeg føler mig generelt tryg i Aarhus. Jeg ved, at jeg ikke er alene om det, og når jeg går ud på gaden, møder jeg folk, som jeg har set før, enten på GBAR eller Grindr. Der er jo et miljø for det. Det er bare småt, og folk går meget igen.

 

Hvad har hjulpet dig?

At finde mig selv i det. At se op til nogen, der er vildt inspirerende. At oplyse folk.

 

Hvordan er datingmiljøet i Aarhus?

Jeg synes, det er meget indspist. Det handler jo lidt om at finde de gode. Dem, man ikke har set før, og andre ikke har set før. Det er jo også lidt det fede ved det, men også det svære. De spændende hænger ikke på træerne. Datingmiljøet er desværre småt og indspist.

 

11

 

Hvordan dater man så?

I starten var jeg meget på Boyfriend og lignende. Jeg tror, at det at oprette mig på Boyfriend, var noget af det første, jeg gjorde. Der var der en side, der hed Albert. En side, hvor man nærmest skulle sende en ansøgning for at få lov at være en del af det. Meget exclusive. Ret dumt efter min mening. Tror alle kender det med at tage på date, jeg synes bare det er lidt for kunstigt. Jeg kan godt lide, at man spotter hinanden i virkeligheden, at man bliver nervøse, og at én bliver nødt til at tage initiativet.


Er der nogle fordele ved at være homoseksuel?
Ja, det synes jeg. I et heteroseksuelt forhold går det kun en vej, hvor i et homoseksuelt forhold kan det gå begge veje. To af samme køn har en anden forståelse for hinanden. Jeg slipper også, forhåbentligt, for en kæreste, der skal bruge flere timer på badeværelset.

 

Er der nogle ulemper?
Det er træls, at man skal overbevise folk om, at det ikke bare er en fase. Bare generelt at man bliver nødt til at stå så meget op for sin seksualitet, når det burde ikke være andres problem.

 

51

 

Tre ting du ville tage med på en øde ø? 

Jeg ville tage mit kamera med! Tegne – og skrivegrej og en eller anden form for musik. En guitar måske, for at dyrke det noget mere.

Johan er en af de homoseksuelle, jeg kender, som har et meget heteroseksuelt ydre. Vi er tit blevet forvekslet som kærester, og selvom folk siger, at vi ville være et godt par, kommer det dog aldrig til at ske. Har Johans ydre mon gjort det nemmere for ham at være homoseksuel? Det er et af de spørgsmål, jeg tager op i næste indlæg. Betyder udstråling og stil noget i forhold til, hvordan du bliver set seksuelt? Mangler Århus flere steder end bare GBAR, hvor man kan få lov at flirte med folk af samme køn, eller er der et større undergrundsmiljø end jeg ved af?

Jeg glæder mig til at dykke ned i disse spørgsmål, få mere viden og dele den med jer. Jeg håber, at I læser med næste gang!

 

// Krammer fra Ursula Esmarelda