Følg duften af friskstegt soyabøf lige fra indgangen: køens længde og antallet af tilfredse festivalgæster taget i betragtning går du utvivlsomt ikke galt i byen. VINK var med bag i Mikuna‘s køkken for få et indblik i den hedeste serveringstid. Syv friske burgermagere stod bag skranken, og der blev delt vegansk lækkerhed ud til ventende gæster.

Mikuna lavede i fire et halvt år veganske burgers i Aarhus: måske endda den bedste i byen. Selvom deres restaurant i Aarhus midtby nu er lukket, genopstår de på festivaller rundt omkring i landet – også på årets NorthSide.

Der arbejdes koncentreret i burgerbiksen // Foto: Jonas Kjærsgaard

Højt humor

Humøret er højt, da VINK ankommer til den lille madvogn. Vi møder syv store smil fra syv arbejdende kvinder. Træng- og travlheden gør køkkenet ekstra hedt, når der kl. 18.00 skal serveres aftensmad for sultne NorthSide-gæster. Sigrid byder os velkommen, ”I skyder bare løs – Piger der bliver lige taget billeder!” Jonas og jeg har tidligere idag lavet en aftale, om at se en af Aarhus’ bedste veganske spisesteder in action på NorthSide festival.

Emilie står for coleslaw’en i Mikunas travle køkken // Foto: Jonas Kjærsgaard

Syv på stribe

Vi holder os anonymt i baggrunden, for der er knald på. Den syv kvinde lange arbejdslinje er klar. Ansvarsområderne er skarpt fordelt: En ved brødskæring, soyabøf-stegning, kassebetjening, coleslaw mixning, opfyldning og to ved burgersamlingen. Ude bag ved er Emilie Clausen sat til at mixe coleslaw i en kæmpestor plastikbeholder. ”Du skal kun fokusere på én ting ad gangen, så arbejdet går nemt,” fortæller Emilie smilende og fortsætter, ”det afbrydes kun af kunder med særbestillinger: Én uden løg, tak.” Upåvirket af vores forstyrrelse fortsætter Emilie ufortrødent tjansen med at blande kål og gulerødder.

I centrum er Mikunas veganske burger // Foto: Jonas Kjærsgaard

Mikuna: Burgerdrømme serveres i ekspresfart

Vi vender herefter opmærksomheden mod den anden side af skranken. Foran Mikuna er der kø – meget lang kø. Omkring 50 mennesker står klar til at afgive bestilling eller til at modtage en lille bid af den veganske burger-himmel. Der langes over disken i ekspresfart. Rasmine, Lea og Emilie står klar til at bestille. ”Vi har ikke fået burgeren fra NorthSide, men vi kender dem fra Aarhus midtby – det var Aarhus bedste veganske burger!” De tre piger når hurtigt op til kassen og leverer deres ordrer.

Arbejdsfordelingen er skarpt opdelt // Foto: Jonas Kjærsgaard

Jonas og jeg forlader madvognen igen 20 minutter efter ankomst – nu sultne. Skal den aftensulte festival mave plejes er der stensikkert mad og et stort smil at finde ved den lille madvogn Mikuna senere på aftenen også.