PORTRÆT: Urbane Vildspor er et formidlingsprojekt til ære for byrummet. Et talerør for de kreative perler af kunst og kultur, som Aarhus’ gader gemmer.

Urbane Vildspor drives af fire kunstentusiaster. De opsnuser de spor, som Aarhus’ byliv sætter og arrangerer ture for alle, der ønsker at se byen med nye øjne. Jeg mødte dem på Godsbanen til en snak om gadekunst, gåture på afveje og byrumsnørderi.

 

Fire byrumsentusiaster, der kender hinanden fra kunsthistorie. Øverst fra venstre: Monia, Christine og Maria. Nederst: Jeanett. // Foto: Jonas Kjærsgaard
Fire byrumsentusiaster, der kender hinanden fra kunsthistorie. Øverst fra venstre: Monia, Christine og Maria. Nederst: Jeanett. // Foto: Jonas Kjærsgaard


Urbane Vildspor opstår

De fire passionerede piger fortæller, at Urbane Vildspor opstod i forbindelse med Art Weekend i 2013, hvor Jeanett Tagara og Maria Dochedahl var med til at arrangere de første urbane ture sammen med en praktikant fra Billedkunstcenteret. Her blev der plantet et frø.

Praktikanten havde travlt med andre projekter, men Jeanett og Maria lod initiativet leve videre og har sammen med Monia og Christine fået Urbane Vildspor til at blomstre. ”Det har udviklet sig til at være byrummet som helhed, vi fokuserer på, og det omfatter både gadekunst, performance og almindelig interaktion,” fortæller Jeanett, der, udover at være projektleder, også fungerer som programkoordinator.

 

Byrumsnørderi

Da jeg spørger ind til drivkraften for Urbane Vildspor, lyder det entusiatisk fra Jeanett: ”Hvis jeg skal være ærlig, så er jeg en byrumsnørd. Jeg elsker byrum, og jeg elsker, hvordan folk interagerer i det. Og jeg kan bruge timer på bare at observere. Så min passion for det her er, at vi skal ud i byrummet og se, hvordan det fungerer”. 

Monia Kroul, som er fundraiser og projektleder sammen med Jeanett, tilføjer muntert: ”Og det fede er, at når vi er ude på de her ture, er vi ikke de eneste, der nørder. Det er alle, der nørder.” Hun fortæller om, hvordan folk livligt deler historier og viden med hinanden, mens de vandrer i urbane omgivelser.

 

På afveje i det åbne rum 

Med de guidede gåture giver Urbane Vildspor en stemme til de kreative projekter, som ofte bliver overset i hverdagens trivielle færden. Jeg er nysgerrig efter at vide, hvordan sådan en tur bliver til.

”Vi starter oftest med at finde en kunstner, som vi synes har en spændende vinkel på byrummet,” fortæller Jeanett. ”Det er som regel dem, der sammensætter turen, så de kan lede os på vildspor og vise os nye sider af byen,” forklarer Maria, som er projektets mediekoordinator. Urbane Vildspor har blandt andet haft billedkunstneren Anders Reventlov til at guide en tur med fokus på grafittikunst i gadebilledet.

 

Grafittiværk på Godsbanen af Anders Reventlov. // Foto: Jonas Kjærsgaard
Grafittiværk på Godsbanen af Anders Reventlov. // Foto: Jonas Kjærsgaard

 

Det lader til, at de fire byrumsnørder ikke har skarpe kriterier for, hvornår noget er et urbant vildspor. Jeg spørger undrende, og Christine Odderskov, som er projektets pressekoordinator, fortæller, at alt kan vises på turene, “så længe, det er i byrummet, og så længe der er et kulturaspekt”.

Jeanett kommer med et eksempel: ”Vi har nogle kunstnere, som har arbejdet med materialer, som de simpelthen finder i byrummet og laver til kunstværker. Her er deres virke at arbejde analytisk med fundne materialer, som så bliver hevet ind i et åbent rum.”

 

Det, vi glemmer at se

Urbane Vildspor søger at kaste lys over kreativitet i alle afskygninger, som kan gemme sig i byrummets afkroge. Eller gemme sig midt i det. For det er nemlig ikke altid, at det, de viser på turene, er skjult i en mørk krog: ”Det er egentlig ikke så skjulte ting igen. Tanken er, at det skal være det, vi glemmer at se. Ting, som vi normalt bare går forbi”, siger Jeanett. Hun fortæller om et af sine yndlingsværker – mindepladen på Lilletorv. Den er midt i det åbne gadebillede. Mange går forbi den hver dag, men det er sikkert få, som virkelig ser værket.  

 

Kom på vildspor i efteråret

Urbane Vildspor er blevet et halvårligt arrangement, og til dette efterår er der arrangeret to ture med havnen som tema. Det er ikke for sent at deltage i ”Havnens fortællinger”, som finder sted søndag d. 8. november.

”På søndag vil vi fokusere på de kulturelle tilbud, der er på havnen,” fortæller Jeanett. Her vil man blandt andet kunne stifte bekendtskab med ”Det rullende havnearkiv,” som er et arkiv af historier fra havnen og udstillingsstedet ”Spanien 19C”. Billedkunstnerne Mette Skriver og Kim Grønborg vil fortælle om disse byrumsskatte.

vildspor 3
Der gemmer sig masser af historier og kreative initiativer på havnen. // Foto: Urbane Vildspor

Der flyver positive vibes

De billedkunstnere og kulturformidlere, som Urbane Vildspor har samarbejdet med, er vilde med projektet. Også deltagerne på turene har været begejstrede, fortæller Monia: ”Det oplevede vi især i forbindelse med Art Weekend tilbage i foråret. Folk var virkelig begejstrede og mente, at der har manglet ture som disse i Aarhus. Og det gør os begejstrede.”

 

vildspor 4
Folk inviteres på afveje i det åbne rum. // Foto: Urbane Vildspor

Drømmestadiet

Jeg spørger nysgerrigt kunstentusiasterne, om de har planer for fremtidens Urbane Vildspor. De fortæller, at de selvfølgelig har nogle drømme om, at projektet skal brede sig. De har for eksempel en ide om en konference: 

 ”Vi tænker, at der er en masse viden om byrummet, som ligger og venter på at blive formidlet. Det er noget vidensfordeling, vi gerne vil have. Fra et lukket sted til et åbent sted,” siger Jaenette og tilføjer smilende: ”Men det her er drømmeniveau”.

 

En urban skattejagt 

Monia fortæller, at ordet “bevægelse” er med til at definere Urbane Vildspor som organisation: ”Bevægelse, fordi vi med turene vil ud og opleve byen, mærke byen og få sanserne i spil.” Jeg forestiller mig turene som en urban opdagelsesrejse.

 Vi taler om det at opdage små finurligheder i gadebilledet, som man måske har set før – bare uden at se dem ordentligt. ”Det bliver lidt en skattejagt,” siger Christine om turene, ”der er masser af gemte skatte, som man bare lige skal få øje på. Et er mine yndlingsværker er ved Danske Bank, hvor der i en lille sten er indskrevet: Kan man eje noget?” Jeg indrømmer, at det ikke er hver dag, jeg opdager de funklende skatte af kunst og kreative initiativer, som jeg måske på triviel vis passerer hver dag”. ”Selvfølgelig ikke,” siger Jeanett, ”man får jo efterhånden et filter for øjnene.”

 

 Jeg har lyst til at smide dette filter, tage på urban skattejagt og blive ledt på afveje af bylivets kreative spor.

 

Hvem: Urbane Vildspor – et formidlingsprojekt til ære for Aarhus’ byrum

Hvornår: Lyst til at komme på urban opdagelsesrejse på søndag? Tilmeld dig ”Havnens fortællinger” her, og læs om turen på Facebook.

Hvor: Det åbne rum. 

Hvorfor: Fordi Urbane Vildspor er en stemme til de oversete kunstværker og kreative initiativer, som findes i gadebilledet.

Mønt: En tur koster 25 kr.

Links: Hold øje med Urbane Vildspor på deres Facebookside.