TOO BURLESQUE: EROTIK, HUMOR OG KROPSPOSITIVISME

TOO BURLESQUE: EROTIK, HUMOR OG KROPSPOSITIVISME

En aften på Kvindemuseet kan byde på mange oplevelser. Too Burlesque-udstillingen af Prezebe Productions er rykket ind i stueetagen og byder på bryster, baller og masser af bar hud. Det er en udstilling, der forsætter ind i juni. En aften i maj byder de indenfor på Kvindemuseet i deres erotiske univers. Er der mon noget, der hedder at være too burlesque?

 

”Sart rosa hud… De spidse bryster taler sit eget tydelige sprog… Krøllede kønshår… Min krop er kun for mig”. Det er et uddrag fra digter og sangskriver Stine Solbjörk Prezebes Too Burlesque Poetry, som hun læste højt i løbet af aftenen, da den foldede sig ud i erotikkens og kropsbevidsthedens tegn. Hun er en del af det tværkunstneriske Prezebe Productions, som ellers består af filminstruktør Julie Kaja Prezebe og kunstner Vibeke Lehm. Deres udstilling på Kvindemuseet er dedikeret til selvkærlighed, sensualitet og humor med et snært af provokation, som alle er elementer i burlesque-universet.

”Burlesque startede i 1800-tallet og betyder op og ned. Med det mente man, at der skulle gøres op med normerne”, sådan forklarer filminstruktør Julie Kaja Prezebe om hele burlesque-universet, mens alle, inklusiv undertegnede, sidder lyttende på stolene i spænding. Senere fortæller hun videre om projektet:

”Burlesque skal være festligt, mangfoldigt og erotisk. Vi vil inspirere publikum til at være mere frie i deres kroppe og ikke dømme hinanden. Og man skal ikke være bange for at være for meget. Det skal ikke være nedskraldet. Vi kan bedre lide begrebet more is more”.

 

ALLE KROPPE ER BURLESQUE-KROPPE

Ved at være Too Burlesque skubber Prezebe Productions til de gængse opfattelser af erotik og burlesque. I deres videoer blander de genrer og køn. Det ene øjeblik ser vi en letpåklædt kvindekrop, og det næste øjeblik klippes der til en mand i samme beklædning. Et af deres digte hedder netop Gender Blender og handler om køn og sammenblanding.

Derudover gør de op med normerne på deres plakat, hvor Stine Solbjörk Prezebe står i fuldt burlesque-udstyr og højgravid. Til det udtaler hun, ”at man godt kan have en seksualitet, selvom man er gravid”. Deres pointe er netop, at alle kroppe er burlesque-kroppe.

 

// Fotograf: Thomas Kjelds. Performer: Julie Kaja Prezebe.

 

SMÅ GLITTERTRUSSER

Da denne aften på Kvindemuseet går på hæld, får vi en vaskeægte burlesque-performance af den internationale danserinde Scarlet Blixen og hendes Pudderpuf Act.

”Jo mere vi giver, jo mere får vi”, siger Julie Kaja Prezebe, før Scarlet Blixen træder ind på scene.

Publikum hujer, fløjter og klapper, mens burlesque-danserinden svajer i bløde og langsomme bevægelser, mens den ene handske let og elegant glider af. Til slut står hun iført glittertrusser og små blændende rhinsten, der dækker hendes brystvorter. Der er pludseligt meget varmt i salen, hvilket nok skyldes de mange mennesker samlet ét sted og den letpåklædte danserinde.

Too Burlesque er absolut et besøg værd på Kvindemuseet, og skribenten her går fra aftenens show og præsentationer med røde kinder og hovedet fuldt af glitrende bryster og smukke mande- og kvindekroppe. Til mit indledende spørgsmål må jeg svare: Nej. Jeg tror ikke, at man kan blive too burlesque.

Læs mere om forestillingen på Kvindemuseets hjemmeside og følg Prezebe Productions her. Hvis du ikke kan nå udstillingen på Kvindemuseet, så kan du se Too Burlesque-eventet på TalkTown i september i Aarhus.

Skriv en kommentar