VINK mødte ejeren af Schack Antik til en snak om gode ting, der stråler af kvalitet og mening. Hun er en sælger, der lever af sin hobby. Fascineret af det gamle og historierne bag – og ærkemodstander af IKEA. vinkimgfileNILutQaYvxxcDpbuVuNj

I en kælder midt på Frederiks Allé går turen på retro vis tilbage i tiden. Tilbage til dengang, hvor Holmegaards dybgrønne klukflaske var mundblæst, og hvor Herbert Kringels Krenit skåle havde en helt anden tyngde og finhed, end de nylancerede udgaver har i dag.  ”Jeg vil gerne sælge nogle ting, som er mere eller mindre unikke. Og det gør jeg også,” siger Anne Marie Schack, som er kvinden bag tidslommen på Frederiks Allé.

vinkimgfilegyhllwhOAQOqjOwTNQQA

Anne Marie fortæller, at designeren Jens Harald Quistgaard lavede den, pga. farven, sjældne gryde til sin kone i 1955. Hun skulle have en god gryde. Foto: Tue Rasmussen 
Europapendlen lavet af Verner Panton i 1977 er det dyreste i Schack Antik. “Den er genial og ikke en, alle ejer,” lyder det begejstret fra Anne Marie. Foto: Tue Rasmussen

 

Hendes nichebutik synes da også at rumme en unik samling af ting. Alverdens goder fra de farverige 60’eres designerlamper til træølkasser, en sjælden turkis Jens Harald Quistgaard gryde, kunstneriske dukkehænder og den klassiske mariekiksdåse. Et fællestræk hos tingene er, at det er ”gode ting”, som Anne Marie siger. ”Den gode ting taler til dig. Den har et godt formsprog og et flot udseende. Det er alfa omega,” siger hun og fatter Verner Pantons gamle, orange bordlampe og begynder at forklare, hvorfor netop denne lampe har et flot formsprog. Designet fungerer fra lampens fod til top.  

vinkimgfilebxrpiGhqGBUOLwpUenuC

vinkimgfileUMUnVnJgBbmjCwsyrgkR

Sælger, historiefortæller og meget mere

Så snart man træder ned i kælderen, mærker man, at butikken er et livsstykke. Interessen for ”gode ting” har Anne Marie haft, siden hun som 16-årig begyndte at købe gamle stole og ølkasser til sit værelse. Der måtte dog gå godt 20 år, før hobbyen i 1997 fik hende til at skifte jobbet som fuldmægtig i det offentlige ud med en tilværelse som selvstændig. Nu smelter fritid og arbejde sammen, og hun har fingeren på pulsen konstant. ”Jeg er hele tiden optaget af at se på ting. Søger på nettet, når jeg kommer hjem, hvis jeg ikke falder i søvn, fordi jeg er træt. Jeg kan ikke regulere det. Jeg har ingen stopklods,” fortæller Anne Marie.

vinkimgfileCyYeUCUPPjwfHCBEdacf

 

”Det banker bare i blodet, og arbejdet giver mig meget glæde,” siger Anne Marie, der ikke med ét ord kan definere, hvad hun er. Hun er sælger, indkøber, skraldemand og professionel dødsbotømmer (da hun bl.a. finder gode ting i dødsboer) på samme tid. Derudover, og ikke mindst, kender hun historien bag antikvariater . ”Folk elsker, at man er en historiefortæller, og at man kan give en historie med tingene,” siger Anne Marie.

Historien forsvinder 

Under hele besøget i Schack Antik mærker man, hvor meget Anne Marie Schack holder af tingene i butikken. Hun har nøje udvalgt alt, der får en plads og kan have svært ved at skille sig af med noget. Heldigvis ligger fascinationen i hele tiden at finde nyt, og Anne Marie kaster let sin kærlighed over nye fund. Noget hun derimod ikke kan lide er IKEA og østens masseproduktion. Det er for hende intetsigende. ”Jeg ville ønske at flere havde større bevidsthed omkring det at se på ting. Det er ikke de unges skyld, hvis de går i IKEA eller synes 1.800 kr. er meget for en lampe. Der har ikke været tid til at give dem historien, men et eller andet sted kan det godt ærgre mig,” siger Anne Marie. Hun er bekymret over, at danskerne glemmer, hvor mange kæmpestore designnavne, vi har haft i landet.  ”Det er historie (red.), og nu smider vi det ud med badevandet. Ting ryger til udlandet i kæmpecontainere, og de ting kommer aldrig tilbage igen. Det er synd,” siger hun. Dog glæder det Anne Marie, når hun mærker på en kunde,  at et køb og en ting ikke bare er lige meget. Og det er heldigvis sket så sent som den onsdag, hvor VINK kiggede forbi den velbesøgte kælder, der er fyldt af minder, historier og meninger. Tag på opdagelse tilbage i tiden midt på Frederiks Allé. Der er noget at se.

 

Hvad: Schack Antik (selvom Anne Marie, gerne vil skifte navnet ud. Antik minder hende om noget støvet, og butikken er snarere samlingssted for moderne historie)

Hvem: Anne Marie Schack

Hvor: Frederiks Allé 64, 8000 Aarhus C

Hvorfor: Fordi ”gode ting” taler til dig og tager dig med tilbage i tiden

Hvornår: Schack Antik har som regel åbent alle hverdage fra 14-17.30.

Mønt: Anne Marie prissætter efter sin intuition. Det billigste i butikken er fine, gamle drikkeglas til 25 kr. Det dyreste en Europapendel til 2.700 kr.

Links: Schack Antik skulle gerne åbne en webshop inden jul. Indtil da eksisterer butikken kun i virkeligheden.