Regnen rammer det lille containerhus’ tagplader. De er tætte, og intet vand drypper ned, hvilket er godt for de frivillige bag Grums og Gourmet. De har nemlig inviteret aarhusianerne til rejsegilde i svampeland. Efter 10 måneders hårdt arbejde kan 15 frivillige løfte sløret for, hvad de har gået og arbejdet på.

 

Væggene er malet blå, grønne planter skyder op hist og pist og en varm masseovn er tændt. Det er et rart og imødekommende miljø, man bliver budt velkommen i. Lidt for lidt bliver der fyldt op. Voksne, børn, venner og kærester indtager kaffe, pizza og svampewok. Det er Fra Grums til Gourmet, der fejrer det arbejde, de har gjort sammen siden december sidste år.

 

Det er ikke bare kaffegrums

Esben, som for 10 måneder siden havde brugt tid på at eksperimentere med kaffegrums og svampe på godsbanen, samlede en flok mennesker, som tilsammen kalder sig for grumserne. Eksperimentet har fået lov til at udfolde sig nede på havnen, nærmere på adressen Inger Lehrmanns Gade, Pier 2 i nogle containere. Kaffegrumsen, som vi normalt smider ud i skraldespanden efter brug, indeholder 99,8 % næring –  kun 0,2% af næringen er altså i den kaffe, vi drikker. Det er gode ressourcer, der går til spilde, og derfor har flere firmaer såsom Underværker, Tuborg Fonden og Bruuns Galleri også doneret penge til produktionen af svampe. Projektets mål er at producere cirka 200 kilo østershatte ud af 1500 kilo kaffegrums på 6 uger. Kaffegrumsen bliver hentet hos forskellige cafeer i latinerkvarteret.

Rummet blev fyldt af gæster fra klokken 14, og mange var interesserede i at høre om svampeproduktionen. // Alle fotos: Julie Kristensen
Processen af svampene er simpel nok, og efter cirka seks uger kan man høste østershattene.

 

Vi løfter i flok

Det er cirka tre timer om ugen, de frivillige bruger nede ved den vindblæste havn, og sammen har de fået et helt specielt fælleskab. For Ingrid, som er flyttet til Aarhus i sommer, er projektet temmelig nyt. Hun meldte sig ind for to måneder siden og er dermed det nyeste medlem af projektet. ”Det giver så meget mere mening at være i det her i stedet for at gå at med banner på gaden”, siger Ingrid, som har meldt sig ud af Greenpeace for i stedet at dyrke bæredygtigheden mere lokalt. Hun har på to måneder skabt et stort netværk og følt sig velkommen fra dag et.

Containeren, hvori arbejdet gøres, har skiftet facade. Lameller danner nu et smukt ydre, og sammen har de frivillige hamret, boret og savet i træ for at få det hele færdigt til tiden. Denne proces har hjulpet til at skabe et unikt fællesskab dem alle imellem, da alle har været nødsaget til at arbejde godt sammen for at få det til at fungere. Kaffekopper bliver fyldt op. Bag maskinen står gruppens yngste medlem, Olivia på 19 år, der i sommers blev student. For hende var det vigtigt at lukke bøgerne i engang imellem og bruge tiden på noget mere praktisk.

Svampelandet på havnen er et samlingspunkt og et fristed for dem alle.

For Ingrid er det vigtigt at kæmpe for bæredygtigheden. Derfor har hun meldt sig som frivillig hos projektet.
Det er et pusterum – et samlingspunkt – for Olivia at være med i Fra Grums til Gourmet

 

Drømmen

På sidevæggen af masseovnen hænger skitser, planer og drømme, som de 15 frivillige håber på at kunne realisere i fremtiden. Et køkken, som forhåbentlig kan gøre, at de kan invitere folk ind til events og smagsprøver på hjemmedyrkede svampe. ”Vi skal have øjnene op for, hvilke ressourcer vi har. Vi har nemlig rigeligt af dem – vi skal bare lære at bruge dem rigtigt”, siger Ingrid og fortæller om planerne for oplæg og rundvisning for skoleklasser. Bruuns Galleri har doneret 10.000 kr. til, at der kan blive etableret en tagterrasse med urter. Drømmen om mere fokus på bæredygtighed og ressourcespild lever videre hos grumserne.