Trøjborg har fået sit eget tilbagevendende marked på Steen Billes Torv, hvor salg af Aladdins lampe og hjemmestrik går op i en højere enhed. Du kan stadig nå at opleve det festlige indslag i trøjboriansk kulturliv, når markedet løber af stablen sidste gang i år 18. august.

 

Frontløberne bakker op om initiativet, OHØJ, som er Trøjborgs kulturforening. Et godt navn til et projekt, der “søsætter” kulturen med sigte på at understrege Aarhus som Danmarks anden største by. I København ser du markeder og den såkaldte “levende markedskultur” over det hele. Aarhus har noget at leve op til, men med dette initiativ går byen et skridt i den rigtige retning.
På deres hjemmeside skriver Frontløberne: “Hvert år flytter flere og flere mennesker til Aarhus. Og som Danmarks anden største by, synes vi, det er på tide, at der skabes et alsidigt kulturliv, som ikke kun finder sted i byens centrum.”
FOTO: Rikke Egebæk Vadstrup
FOTO: Rikke Egebæk Vadstrup

 

Efter mit første skridt ind over pladsen, der normalt er velbesøgt af børn på legepladsen og skatere, der looper hen over asfalten, står jeg midt mellem børnefamilier og kærestepar, der langsomt – men søgende – vikler sig ind i alle bordene, der byder på alt fra Aladdins magiske lampe til hjemmestrik og madboder til de rumlende maver.
Her er liv og glade dage, ser jeg, og der forhandles om et par lp’er, der enten skal koste 10 eller 15 kroner. Smilene og hyggen taget i betragtning er jeg ikke i tvivl om, de finder en løsning på deres “forhandlingsproblem”. Fem kroner ødelægger ikke glæden på et marked, der tilsyneladende handler mere om mødet med ligesindede end om kroner og ører. Jeg går videre forbi et strategispil for børn, der er lagt frem som en rød løber på jorden. Et par børn leger med de store brikker, der er på størrelse med deres tallerkener derhjemme, og de glemmer alt om sutter og nabobørnene, de normalt leger med sådan en søndag.
Foto: Rikke Egebæk Vadstrup
Foto: Rikke Egebæk Vadstrup

 

Når jeg lader mine skridt trampe ind mellem markedets regnskov af boder og ragelse og små lykkefund, bliver jeg ramt af mine medmenneskers åbenlyse smil og glimt i øjenene, der reflekteres fra de mange ting og sager på bordene. Jeg plejer altid at blive ramt af en uoverskuelig følelse, for der er jo så meget, som man kan se på, købe eller bare undre sig over. Grønne, gamle telefoner med drejeskive, ældgamle tekander, som oldemor har ejet, et hav af cd’er, spil og ikke mindst kufferter, der bærer 70’ernes brune farve. Retro, retro, retro.
Der er både seje ting, og ting, der aldrig har fået nogen revival, og som muligvis aldrig får det. Man må rode rundt, man må tage dybe indåndinger. Men det første, der rammer mig, efter at have besøgt Trøjborg-markedet, er overskuelighed. Det er ikke skruet for stort op, selv det mest distræte menneske med hang til osteklokkeeksistens kan være med her, og det er en sand fornøjelse. Det er både et vigtigt tiltag, der står som en lille oase på Trøjborg, men det er også yderst beskeden og for alle, der kan lide at rode rundt mellem ting og mennesker.
Foto: Rikke Egebæk Vadstrup
Foto: Rikke Egebæk Vadstrup

 

Efter at have indtaget en lille, godt sammenskruet ret fra madboden, og efter at have pillet lidt ved drejeskiven på den gamle, grønne telefon, som jeg kan købe for, hvad damen kalder “en skallet 50’er”, når jeg ned for enden af markedets krop, ned for fodenden hvor en dame står med diverse fine strikværker, der er skabt med omtanke, både på de rette sting, men også på velgørenhed. Jeg bliver rørt til tårer, da jeg læser det fine skilt, hun har sat frem:
“Buy & Help!
All money will be donated to baby Daniel…”
Det giver en ekstra dimension til et marked, der handler mere om smil og om at være noget for andre, sammen med andre, end det handler om ting. Jeg endte ikke med at tage den grønne telefon med mig hjem, men jeg endte med at smile resten af søndagen og har sat kryds i kalenderen den 18. august. Jeg skal ned og dreje skiven igen.
Foto: Rikke Egebæk Vadrup
Foto: Rikke Egebæk Vadrup

 

Hvad: Marked på Steen Billes Torv
Hvornår: Søndag den 18. august, kl. 11-15
Hvor: Steen Billes Torv, 8200 Århus N.
Hvorfor: Fordi markedet betyder mennesker og smil.
Mønt: Gratis (GRØN TELEFON FOR 50 KR!)
Links: Besøg hjemmesiden her