75 kroner for ét stykke smørrebrød. Hvem gider hoste op med den slags penge for noget så uanseeligt som en rugbrødsmad? Når det er Kählers spisesalon, der leverer, så gør jeg gerne. Lad mig fortælle dig hvorfor.

// Alle fotos: Kähler
// Alle fotos: Kähler

 

En lilla vase med bittesmå blomster, som ser meget vilde og romantiske ud på den naturlige måde. Mørke, tunge træborde og lyse, glade Kählervaser i striber og farver. En collage af sort/hvide fotografier, keramikervirksomhedens historie fortalt i billeder. Akkompagneret af blød jazz, der aer mine øregange.

En doven eftermiddag i Kählers spisesalon. Hedebølgen er skyllet ind over byen og den puls, som normalt karakteriserer storbyen, er faldet i takt med varmegradernes himmelflugt. Alt bevæger sig i slow-motion. Hver gang døren går op ind til spisesalonen, puster en brise ind over gæsterne, og man ser taknemmeligheden i deres ansigter. Der er bjerge af isterninger i glassene.

Kongen af Bruunsgade

Kähler er efterhånden en mastodont på det århusianske gastronomiske landkort, hvilket en slentretur hen ad M. P. Bruunsgade beviser. Først har vi spisesalonen, som ligger dør om dør med flagship butikken, hvor man kan købe den der vase eller noget andet nips, som man så sig lun på i spisesalonen. Længere oppe ad gaden finder vi kaffeshoppen, hvor man udover kaffe også kan købe frozen yoghurt ice cream og, hvis man vil være rigtig moderigtig, grød, til at tage med sig på farten.
Efter deres synlighed i gadebilledet at dømme, er Kählers særlige nordiske udtryk en succes. Men er den i virkeligheden ikke lidt opreklameret, den der nye nordiske trend? Jeg mener, når man kan forlange 75 kroner for en skive rugbrød med pålæg, er der så ikke gået Kejserens Nye Klæder i den?
Smørre, 2

Menukort med spark i 

Tilbage i spisesalonens jazzede atmosfære får jeg nu udstukket et menukort. Hvilket ikke er et standard café menukort, lader jeg mig hurtigt forstå. Først og fremmest er der billeder af maden. Masser af billeder. Hvilket normalt hører sig til i sydeuropæiske turistfælder, men her er det gjort stilfuldt, og derfor bliver det et plus. Smørrebrødet er spisesalonens varemærke, så det skal naturligvis prøves. Jeg forventer at se smørrebrød i kategorierne ”fisk”, ”fjerkræ” osv., men også her leger Kähler med konventionerne. Kategorierne hedder ”mange ben”, ”to ben”, ”fire ben” og ”ingen ben”. Hvor mange ben er du til?

Vovet torsk

Alt ser hamrende indbydende ud. Beslutningen er svær, men valget falder til sidst på et stykke Kähler Kærlighed og et stykke Vesterhavsvandring. Dertil en hyldeblomstsaft (økologisk, naturligvis).
Kähler Kærlighed er en fisket sag bestående af saltet torsk rørt med kartofler og rapsolie fra Bornholm, toppet med stjerneanismayonnaise og en råkost af fennikel og grape. For mig et dristigt valg, da jeg ofte bliver skuffet over torskeretter – de har en tendens til at smage af for lidt. Men jeg bliver glædeligt overrasket over denne kreation. Torsken er både frisk, krydret og cremet, med et spændende twist af lakrids, og den læskende grape giver et syrligt modspil, som gør retten fuldstændig perfekt.
Smørre, 3

En bid af Vestjylland

Videre til Vesterhavsvandringen, der, som navnet angiver, er spækket med råvarer fra den vestjyske egn. Rygeostcreme toppet med høost, lufttørret skinke fra Fanø, et pocheret æg og citronmarineret salturt fra marsken. Hvor torsken havde lethed, har denne ret masser af fedme og fyldighed. Det pocherede æg gemmer sig under en skov af salturt, og det er en fryd at lade æggeblommen se dagens lys for derefter at lade dens gule stråler flyde dekorativt ud over retten. Salturten er et friskt og syrligt indslag og et nødvendigt kompliment til den fede, cremede ost. En smagfuld og meget mættende ret, som overflødiggør smørrebrød nummer tre.

Elegant og jordnært

Høj på smørrebrød træder jeg ud af Kählers spisesalon og møder den trykkende sommerhede med et smil på læben. Jeg er imponeret over, hvordan Kähler formår at nytænke en gammel og lidt udslidt institution som smørrebrød. Hvordan et stykke rugbrød med pålæg kan gøres til haute cuisine. Og hvordan det gøres elegant og jordnært på én og samme tid.
Vesterhavsvandring. Tæerne i sandet, den salte havluft susende om ørerne – ferieminder omsat til en frokostret. Det er smørrebrødspoesi.

Hvem vil betale 75 kroner for en rugbrødsmad? Jeg gør det gerne. Igen og igen.

Smørre, 4
Hvad: Kählers Spisesalon
Hvor: M. P. Bruunsgade 33, 8000 Aarhus C
Hvornår: Man-lør 9.00-22.00, søn 10.00-22.00
Hvorfor: Fordi du har lyst til at opleve gamle bekendte fra skolemadpakken i en ny og mere luksuriøs udgave
Mønt: 3 smørrebrød for 200 kr., salat eller suppe 99 kr., Kählerfad 139 kr. Derudover aftenretter og morgenmad.
Links: Kählers hjemmeside, se tilbud og arrangementer på Kählers Facebook side