Hver mandag kl. 17.00 arrangerer DFUNK, Dansk Flygtningehjælp Ungdom, fællesspisning og fællesskab i samarbejde med Food Maker og Nordea Fonden. Det er et arrangement, hvor man møder hinanden gennem kulturer – gennem maden. VINK har været med til et MadMekka-arrangement og vil gerne opfordre alle i byen til at tage til dette arrangement. For fællesskabets, flygtninges og finansernes skyld! Arrangementet er gratis, men endnu vigtigere er det givende!

 

Klokken er 17:07. Vi er på vej mod REMA 1000 på Nørre Allé. Bedst som man troede, at indkøbsture i myldretiden ikke kunne blive mere kaotiske, så skulle man prøve det, når indkøbslisten står skrevet i kruseduller. Når ø’et i nød ikke kan udtales ordentligt, for ikke at forglemme de mange komplikationer ved nøddens mange arvearter, og når man har forskellige opfattelser af, hvad brød til maden består af. Og selv som man troede, at det danske køkken var blevet globaliseret, fusioneret, og at man ellers havde et godt greb om en Daal, så bliver man stadig lidt forvirret, når der ligger kylling, yoghurt, majs, agurker, kikærter, kidneybønner, linser, ris og valnødder i indkøbskurven. I aften skal vi have syrisk.

//Fotograf: Kio Jørgensen
//Fotograf: Kio Jørgensen
//Fotograf: Kio Jørgensen
//Fotograf: Kio Jørgensen

 

“Øver” ikke “yver” 

Til og fra REMA 1000 vender vi ord og orden i det danske sprog. “Jeg har maskinmester” – “nej, nej, du er maskinmester”, “jeg yver mig på det danske sprog” – “du øver dig”. Sådan går snakken frem og tilbage. Med et smil på læben og et sæt lyttende øjne og ører fortæller en syrisk flygtning om sin historie. Men mit nye bekendtskab med en syrisk flygtning bliver et kort bekendtskab. Ikke fordi snakken stoppede, men fordi han ikke længere bare er en syrisk flygtning, men et menneske, der er uddannet maskinmester og arbejder ved et rådgivningsfirma i byen. Min nye syriske ven tager ofte til DFUNK-arrangementer, hvor han kan få lov til at yve sit dansk mere end på arbejdet, der, som tiderne jo ser ud i dag, primært foregår på en engelsk-sproget computer.

 

DFUNK

DFUNK står for Dansk Flygtningehjælp Ungdom og er en landsdækkende organisation, der arbejder for at fremme vilkårerne for unge flygtninge gennem 1) oplysning og debat og 2) arrangementer og aktiviteter for unge med og uden flygtningebaggrund. Det handler om at være sammen. Og her kan min nye syriske ven skabe gode oplevelser på tværs af kulturer, men uden at det nødvendigvis bliver dét, der er fokusset for fællesskabet. DFUNK arrangerer også udflugter, oplæg, fodboldtuneringer, dans og løbeture.

//Fotograf: Kio Jørgensen
//Fotograf: Kio Jørgensen

 

MadMekka

Men i aften står den på madlavning, eller madmekka, som de kalder det. Og det er et madmekka, hvor duften af krydderierne tager mig til Bazaren og Aladdins land. Min ven fortæller mig også om 1001 nats eventyr, hvilket jeg som litteraturhistoriestuderende lapper i mig. Samtidig forklarer jeg ham, at jeg er adopteret. Jeg fortæller ham, hvordan jeg føler mig dansk – også selvom jeg ikke ser sådan ud. Alt dette finder sted i et lille køkkenkaos af madlavning og mennesker, imens vi sidder og snitter gulerødder og agurker. Til sidst blev der afholdt et lille oplæg om kommunevalget. Hvordan man kunne stemme, og hvorfor det er vigtigt at stemme. Hvilket jeg ærligt må indrømme, at jeg også havde godt af at høre. Sådan blev min mandag aften en anelse rigere på så mange måder, at jeg kun kan komme igen en anden gang!

//Fotograf: Kio Jørgensen
//Fotograf: Kio Jørgensen