På en oval battle arena dyster Roller Derby-spillere mod hinanden, mens de sammen kæmper for at udvikle sig selv og sporten. Kvinderne fra Aarhus Derby Danes jubler over blå mærker med sorte, brede tandbeskyttersmil. VINK har været med til træning. 

vinkimgfilegNANuzyHkSAGxCHcYwHs
Billederne er fra Aarhus Derby Danes’ første kamp mod Kick Ass Cuties fra København Roller Derby. Det var den første kamp mellem to danske Roller Derby-hold. // Foto: Anders H. Langhoff, www.aarhusderbydanes.com

 

Tre spillere kører tæt i en klynge. Tøffende og taktfast ruller skøjterne over banen. Lyden af hårde side by side-hjul mod et koldt plastikgulv når akkurat at sætte sig i øret, før jammeren skifter retning, og rytmen ændres. Jammeren er engelsk for ’udfordreren’, og lige nu tilhører rollen Titanium Fox.

Hun skal forbi de to blockere, Kris og Arachna, og sætter tempo på. Forsøger at snyde sig forbi på ydersiden af den mur, de to blockere danner. ”Outside!”, råber Kris og giver Arachna et hårdt skub ved hofterne, så hun støder mod Titanium og placerer en skulder i siden på hende. Titanium drejer baglæns rundt, så skøjterne hviner mod gulvet. Rutineret. De to blockere smiler til hinanden over blokeringen. Og så er det videre. Der skal kun et ukoncentreret øjeblik til, før jammeren er smuttet forbi og klar til at score point.

Pigerne fra Aarhus Derby Danes træner to gange om ugen i et slidt busværksted i Risskov. Selvom Aarhus’ eneste Roller Derby-hold startede op for fire år siden, er sporten med de amerikanske rødder, stadig ukendt for mange.

vinkimgfileCRTDwjfHEcmvdZZgoBrK
Det er en del af sporten, at hvert hold styles fx med ansigtsmaling og netstrømper. Det er dog ikke et must. // Foto: Anders H. Langhoff, www.aarhusderbydanes.com

 

Tandbeskytter i tasken

Før den rå hal fyldes af tempo og hårde tacklinger, kigger træbander og bænke ensomt på. Det stærke lys i loftet centrerer sig om banens blå gulv, og betongulvet udenom kræver opmærksomhed under den afskrællede maling.

Nanna Bjernemose er den første spiller, der dukker op. Fastspændt på den fyldte sportstaske sidder en sort skaterhjelm. At hun er ny i gamet, ser man ikke. Hun sætter sig i en snusket grå sofa og fylder resten af pladsen med sit udstyr: beskyttere til håndled, albuer og knæ og selvfølgelig skøjter, hjelm og tandbeskytter. Alt sammen har hun brugt i under to måneder.

”Kommer vi til at svede i dag?,” spørger Nanna dagens træner Lisbeth Sørensen, da hun ankommer og tager plads i en anden sofa.

”Selvfølgelig kommer vi til at svede,” svarer hun, selvom det virker koldere i garagehallen end udenfor. Lisbeth er den eneste derbyspiller i verden med navnet Titanium Fox. Titanium inspireret fra David Guettas Titanium: ”You shoot me down, but I won’t fall. I am titanium.” Og så er hun rødhåret.

vinkimgfileBSLcFgSJRKejUruBcowb
En kamp spilles på 2×30 minutter, hvor der dystes i adskillige jams af max to minutters varighed. Imellem jams’ne kan holdene skifte spillere ud. Rollen som jammeren kan man nemlig ikke have særlig længe af gangen, da man får mange knubs. // Foto: Anders H. Langhoff, www.aarhusderbydanes.com

 

Blå mærker er en æressag

De andre spillere stimler sammen og klæder om med jakker på. ”Kommer Tanja ikke i dag?,” spørger Arachna. I virkeligheden hedder hun Sif, men Sif bruger flittigt sit derbynavn, der betyder spiderwoman og refererer til hendes edderkop på håndleddet. Hun tager benvarmere, en grøn sweatshirt og handsker på. De konstaterer, at de bliver seks, selvom de plejer at være 10-12 stykker. Nogle er syge, andre har børn og arbejde at passe. Kristine Østergaard er dog kommet. Hun løber over banen for at klæde om og undviger nogle ispletter på vejen.

”Det værste er, at jeg har glemt en varm trøje,” siger Kris, da hun er tilbage og tager en grøn overtrækstrøje uden på sine lange ærmer. Hun hopper ind på banen for at varme op med de andre. Og de skal ikke gennem mange øvelser, før store smil afslører de sorte tandbeskyttere under alle hjelmene.

”Jeg har fået et blåt mærke, og jeg tænkte bare jearh,” udbryder Nanna Bjernemose i den første pause og hiver armene over hovedet. Holdkammeraterne forstår Nannas begejstring for blå mærker. Som var de blå mærker en æressag.

”Vi griner jo og bruger utrolig meget tid på at sige: Sikke et godt slag, der jordede du mig. Så er det lidt sjovt, hvis man bagefter kan vise et blåt mærke,” siger Kris.

vinkimgfilexkFFXcZEzNaJREfKaust
Jammeren er den med en stjerne på hjelmen. // Foto: Anders H. Langhoff, www.aarhusderbydanes.com

 

Klar til bout

Pausen varer ikke længe. ”Lad os prøve den, hvor I ligger på maven og rejser jer for at blocke, når jammeren kommer,” instruerer Lisbeth. Fire lægger sig ned inden for de sorte streger. Sif sætter i løb 10 meter derfra og rammer ind i blockerne, der former sig som en trailer: Tre i front og én svingende bagefter fra side til side. Nærmest magnetisk tiltrukket af jammeren. Det ligner en kampsituation, selvom der er 10 spillere på banen i en rigtig kamp.

Efter et par runder, bliver det Nannas tur til at udfordre muren som jammer. ”Så tager vi den lige lidt med ro,” siger Kris.

Nanna Bjernemose og et par af de andre på holdet er ikke helt kampklar endnu. De træner hårdt for at blive gode nok til at bestå deres Minimum Skill-test til marts. En test, der består af 40-45 øvelser og derefter en separat skriftlig prøve i det 60-sider lange Roller Derby-regelsæt, som alle spillere skal bestå for at få lov til at gå på banen. Testen skal sikre, at nybegyndere ikke skader sig selv eller andre under en kamp.

”Jeg vil gøre mit bedste for at bestå, men jeg prøver at tage det stille og roligt. Der er en del træning, jeg skal igennem inden, og jeg arbejder stadig meget på min balance,” siger Nanna. Flere gange under træningen tager hun ture i gulvet, men rejser sig hurtigt igen. ”Det er jo bare en udfordring,” siger hun.

vinkimgfileAzkbvNRomyWJeIqjmHSV
Hvert hold har fem spillere på banen ad gangen. En jammer og fire blockere. Jammere får point ved at passere modstanderholdets blockere. // Foto: Anders H. Langhoff, www.aarhusderbydanes.com

 

Fra Danmark til Dallas 

Titanium, Arachna og Kris er mere stabile på banen. Garvede og intense. Faktisk i sådan en grad at de er med i bruttotruppen til det nye, danske landshold, som for første gang skal til verdensmesterskaberne i Dallas til december. Også her ligger en vigtig prøve i marts, hvor truppen skal skæres fra 40 til 25. Fem spillere fra Aarhus er med. Mon ikke det er derfor, alle fremmødte træner uden at brokke sig over kulden?

Aarhus Derby Danes spiller årets første kamp på hjemmebane i april. Bliver du fristet til at prøve kræfter på fire hjul, så hop i rulleskøjterne til holdets introtræning eller start fra sidelinjen ved at bakke holdet op til april.

Få styr på de mest basale facts og derbysprog, så du er klar til at indtage busværkstedet i Risskov.

vinkimgfileJtwLavxUoenWnpiBfain

 

Hvad: Roller Derby ved Aarhus Derby Danes

Hvor: Bryggervej 35, 8240 Risskov, Aarhus

Hvornår: Begyndertræning: mandag fra 16.30-17.30. Almindelig træning: Mandag fra 17.30-19.30 og onsdag fra 17.00-19.00.

Hvorfor: Fordi du vil kunne lide det, hvis du er fan af høj fart, fysisk udfordring, hårdtslående tacklinger og hammersjov træning. Roller Derby er en fed kontaktsport på rulleskøjter.

Mønt: Prøvetræning er gratis og du kan låne alt udstyr hos Aarhus Derby Danes.

Links: Læs mere om sporten her. Lær Aarhus Derby Danes bedre at kende her og endnu bedre på denne video. (Pas på, du får måske lyst til at joine).

Læs mere om Aarhus Derby Danes’ 8. kamp. Se flere flotte billeder på klubbens egen hjemmeside.