Vil du gerne købe økologisk, men har du svært ved at finde de ekstra skillinger, som det økologiske valg ofte kræver? Så stik forbi Beboerhuset i Sølystgade, og meld dig ind i Aarhus’ Økologiske Fødevarefællesskab. En indkøbsforening, som arbejder ud fra en klar mission: Økologi skal være for alle.

vinkimgfilemaWqVxSxxNSxresyXFtR
Alle fotos: Gitte Egebæk Vadstrup

Det ligner et helt almindeligt boligkvarter, velholdt og lidt øde i støvregnen en onsdag eftermiddag. Men hvis man ser godt efter, er her tegn på liv. På fortovet foran nr. 30 ser man med jævne mellemrum et ungt menneske med en brun pose i hånden dukke frem under en port af kunstfærdigt udformede træer. Det ligner indgangspartiet til en anden verden. Jeg er tit gået forbi, men har aldrig vovet mig derind. Porten viser sig at gemme på et eventyrligt sceneri af grønt vildnis, graffitimalede mure og fritgående kaniner. ”Bevar grønne Sølystgade”, står der på et banner, som hænger over et udslukt bål med to tomme glas farvet af rødvinsrester. En kanin lægger sig ned, flad som en pandekage, og tager et hvil.

Fotografen og jeg går ind i Beboerhuset og følger lyden af stemmer op ad trappen til 1. sal. Her møder vi et medlem af fødevarefællesskabet, som i dag agerer kasserer. Pengekassen kan lige skimtes mellem de mange frugter og grønsager, der ligger udstillet på rødternede duge. Sommerspidskål, grøn salat, kartofler, persille, squash og duftende jordbær. Det er indholdet i ugens poser, som står pakket rundt omkring og venter på deres respektive ejermænd.

vinkimgfileATEznKFElKYJNrDuOkWM

Smagen af sommer
I et lænestolsarrangement i hjørnet sidder et par medlemmer og hyggesnakker. Folk kommer i en lind strøm for at afhente deres poser. Kassereren opfordrer os til at tage en smagsprøve på jordbærrene, hvis søde duft har spredt sig som en uimodståelig parfume i lokalet. ”Hold kæft, hvor smager de godt!”, udbryder fotografen, mens smagen af sommer eksploderer på min tunge.

Aarhus’ Økologiske Fødevarefællesskab har halvandet år på bagen og har rundet 600 medlemmer. Det er en medlemsdrevet indkøbsforening, som er ethundrede procent baseret på frivillig arbejdskraft. Målet er at gøre økologiske fødevarer tilgængelige for alle. Ved at handle direkte med lokale landmænd undgås fordyrende mellemled, og derudover er man som medlem forpligtet til at arbejde i fødevarefællesskabets butik tre timer om måneden. Sådan gøres det muligt at tilbyde medlemmerne en pose med 6-8 kg sæsonbaseret økologisk frugt og grønt til den nette sum af 100 kr. Varerne bestilles, betales og afhentes i butikken i Beboernes Hus hver onsdag mellem kl. 16 og kl. 19.

vinkimgfileEdWQQhIewdqCSGYyLqam

Ingen løftede pegefingre
Med jordbærsmil hilser vi på Rune Sanggård Andersen, som er fødevarefællesskabets næstformand. Jeg spørger til de udfordringer, det nødvendigvis må give, at drive en forretning baseret på frivillige. Hvordan sikrer man sig fx, at medlemmerne opfylder deres forpligtelser over for fællesskabet, når arbejdskraften er frivillig? Rune trækker på smilebåndet og fortæller, at det hænder, at et medlem glemmer at tage sin vagt. Men han er ikke til det der med løftede pegefingre og straf, han vil hellere arbejde på tiltag, som kan holde medlemmerne til ilden. Gulerod frem for pisk.

vinkimgfileGrgnlbUDSffAuIJiVaYW

En måde at komme uden om butiksvagterne er at involvere sig i en arbejdsgruppe. Det kunne fx være indkøbsgruppen, opskriftsgruppen eller den nystartede arrangementsgruppe, som allerede har planlagt en håndfuld events. 25. august kan man komme på besøg hos Troldgaarden, som er en af de producenter, fællesskabet samarbejder med. 28. august er der åbent hus i forbindelse med Økologisk Uge. Og der er flere spændende arrangementer i støbeskeen. Fællesspisning, foredrag og ture ud i det blå for at samle svampe eller vilde urter er eksempler på, hvad fællesskabet har på menuen for fremtiden.

Lyder det som noget for dig? Så tag forbi Sølystgade nr. 30 en onsdag eftermiddag og meld dig ind. Det koster 100 kr. Nyd de økologiske, lokalt dyrkede fødevarer og hils kaninerne fra mig.

Hvad: Aarhus’ Økologiske Fødevarefællesskab
Hvor: Beboernes Hus, Sølystgade 30, 8000 Aarhus C
Hvornår: Onsdage kl. 16-19. OBS! Ferielukket i uge 29 og 30
Hvorfor: Fordi du vil støtte op om et bæredygtigt initiativ og/eller fordi du vil have billige økologiske fødevarer.
Emailinfo@aoff.dk
Links: Læs meget mere om AOFF på deres hjemmeside og se aktuelle events på Facebook.

vinkimgfileIfugzbkNgfIcYcIMeCOJ