Han gik i ankellange striktrøjer, dengang de andre gik i T-shirts med print. Og til modeuge i København kunne ingen forestille sig, at han i virkeligheden var fra Aarhus. De medstuderende i Aarhus kunne ikke forstå, at han havde en modeblog frem for fagligt fritidsarbejde. Men Johan Kryger syntes simpelthen, det var for kedeligt. Så han gjorde det, han havde lyst til.

Der er de mennesker, som tager motorvejen og kører 150 kilometer i timen ind til målet er nået. Og så er der dem, der tager landevejen på må og få med selve turen som formål. Johan Kryger er ingen af dem. Han kan lide at køre 150 kilometer i timen, men han har ikke noget forkromet mål, han sigter efter.

Johan Kryger er pt. Senior Manager ved Danish Fashion Institut (DAFI), hvor hans primære opgave er NICE-projektet. Han er uddannet i statskundskab ved Aarhus Universitet men har arbejdet med mode, siden han var med til at stifte online-magasinet Le Hype under sin tid som studerende.

 

Fra aarhusiansk bureaukrati til grøn mode

Efter en opnået kandidatgrad i statskundskab er det naturligt at gøre som studiekammeraterne og for eksempel tage et job i den offentlige forvaltning. Men Johan siger sit job hos Aarhus Kommune op efter to uger.

 

”De havde et problem med, at de brugte for meget papir, og jeg sagde, at de kunne bruge begge sider af papiret. Så sagde de, at de havde prøvet at få det indført i to år. Så var jeg nødt til at gå. Det kan jeg ikke arbejde med,” siger han.

 

En jobsamtale hos DAFI som Eva Kruses (direktør i DAFI, red.) personlige assistent bliver et skud i den tågede jobsøgning. Samtalen varer dog ikke længe, før alle parter er klar over, at den nyuddannede statskundskaber ikke rammer profilen. Men udviklingsdirektøren ved DAFI, Jonas Eder-Hansen, ser et potentiale og tilbyder Johan at søge en endnu ikke opslåede stilling som projektkoordinator på NICE-projektet.

Flere og flere internationale brands arbejder med at lave kollektioner af bæredygtige materialer. Her bliver en kollektion vist frem på catwalken under Fashion Summit (Pressefoto).
Flere og flere internationale brands arbejder med at lave kollektioner af bæredygtige materialer. Her bliver en kollektion vist frem på catwalken under Fashion Summit (Pressefoto).

”Jeg blev kastet ud i noget, som jeg slet ikke havde nogle forudsætninger for. Igennem hele min tidligere karriere har jeg syntes, bæredygtighed var noget lort, fordi modens signalværdi pludselig var fodformede sko og en krassende sweater. Så jeg sagde, ja okay, lad mig lige tænke over det,” griner Johan.

 

Det ender alligevel med en ansættelse, og Johan finder ud af, at bæredygtighed ”kan blive rigtig interessant, hvis man tilsætter de rigtige værdier,” som han siger.

En uklar profil

Da han var lille, vidste Johan, at han gerne ville have en fed lejlighed og en dejlig kæreste at dele den med. Men jobprofilen betød ikke det store. Før han dimitterede på universitetet, trykkede bevidstheden dog om, at statskundskab ikke ligefrem er et partout-kort til et job i modebranchen, og at den faglige interesse kunne blive svær at forene med en forkærlighed for mode.

 

I dag har han, som følge af et heldigt tilfælde, et job, der helt i tråd med moderne livsstilsideologi væver hans faglige egenskaber sammen med hans interesse.

 

”Jeg har ikke mødt nogen endnu med min profil. Jeg tror, det i sidste ende er, fordi jeg har gået efter, hvad jeg har lyst til og måske ikke har tænkt så praktisk på det hele. Folk gik og grinte af mig på statskundskab, da jeg startede med at blogge og arbejde med mode. Men jeg gjorde bare, hvad jeg havde lyst til,” siger Johan.

 

Han understreger, at det er arbejdet med Le Hype, som han lavede med to studiekammerater, der har gjort dem attraktive til de jobs, de har i dag.

Operaen i København var fyldt til Fashion Summit i 2012 (Pressefoto).
Operaen i København var fyldt til Fashion Summit i 2012 (Pressefoto).

Hvem: Johan Arnø Kryger

Hvad: Senior Manager for NICE-Projektet ved Danish Fashion Institut.

Hvor: Blandt andet til Copenhagen Fashion Summit og Copenhagen Fashion Week.

Hvornår: Fashion Summit afholdes næste gang 24 april 2014, og Fashion Week næste gang jan/feb 2014. Begge afholdes i København. Men hjemmesiderne kan du heldigvis følge løbende og holde dig opdateret på udviklingen inden for bæredygtighed.

Hvorfor: Du skal læse om NICE-projektet, hvis du vil vide mere om den enorme udvikling, der foregår på området bæredygtig mode. Og du skal også gøre det, selvom du hader bæredygtighed. Ligesom Johan, vil du måske opdage, at bæredygtighed kan gå hånd i hånd med en kompromisløs holdning til modens øvrige værdier.