INTERVIEW: Ved det første event, som Habibi Aarhus stablede på benene, var der fuldstændig udsolgt. De frivillige bag projektet er netop ved at skrive sig ind i det gastronomiske år i kulturhovedstaden, selvom formålet med Habibi Aarhus primært er at bygge bro mellem befolkningsgrupper gennem et godt måltid.

 

//Foto: Alle billeder er lånte fra Sines private telefon

 

Projektet Habibi Aarhus er nemlig sat i verden af DFUNK (Dansk Flygtningehjælp Ungdom), som er en frivillig organisation med forbedring af unge flygtninges vilkår i fokus. Det er altså et interessant madinitiativ, der bruger maden som katalysator til at udveksle kultur, historie og samtale med cirka ét event pr. måned.

For at undersøge sagen nærmere har tre frivillige, Sine, Yusuf og en af de syriske kokke Houzan, taget sig tid til en snak med mig om at være frivillig i Habibi Aarhus, om maden i fokus og om, hvordan du, vores læser, kan blive en del af projektet.

 

 

“Ejerskabsfornemmelse” og samarbejde

Eftermiddagssolen viser sine sidste stråler, kaffen er skænket, og vi sidder nu alle fire klar til en uformel snak. Først og fremmest tager vi en sludder om dét at være frivillig i Habibi Street Food.

”Vi har forsøgt at skabe en madlavningsgruppe, hvor vi frivillige, om det er folk med eller uden flygtningebaggrund, er lige og har lige meget at skulle have sagt”, fortæller Yusuf.

Netop ligestilling er et helt grundlæggende princip i DFUNK. Her tilgodeses det nemlig, at alle kan byde ind med deres initiativer og tanker. Netop derfor opnår flere frivillige også en “ejerskabsfornemmelse”, som både Sine og Yusuf mener, er utrolig vigtig: Alle får en form for ejerskabsfornemmelse: Man er nødt til at føle ejerskab for, at man har lyst til at komme her og være en aktiv del af det”, supplerer Yusuf.

 

 

I Habibi Aarhus oplever både Sine, Yusuf og Houzan, at alle frivillige samarbejder om projektet og supplerer hinanden: ”Jeg bor alene i Danmark, men efter jeg er blevet en del af DFUNK, Habibi, får jeg snakket mere dansk og fundet flere venner”, fortæller Houzan om sin oplevelse af at være en del af Habibi med en flygtningebaggrund.

Hernæst supplerer Yusuf med sin oplevelse af det frivillige arbejde som dansk studerende: Her kommer folk for at blive en del af landet, helt gratis, men vi, som altid har boet i landet, lærer også en ny kultur og måske et nyt sprog”. Mens de danske frivillige hjælper frivillige med flygtningebaggrund med at lære dansk, lærer flygtningene omvendt også de danske frivillige arabiske ord og termer, fx under madlavningen.

 

 

Derfor er maden i fokus

Hernæst tillader jeg mig selv at spørge de tre frivillige, hvorfor det netop er maden, de har sat i fokus. Vi har tidligere set initiativer fra DFUNK omhandlende musik, litteratur, sport eller noget fjerde, hvilket gør det interessant hvad, man vinder ved at vælge mad: ”Mad er noget, vi alle har til fælles – på tværs af kultur, køn, alder og seksualitet. Mad er et positivt og ikke mindst neutralladet emne – alle elsker mad!”, smiler Sine, hvorefter kokken, Houzan, tilføjer: ”Alle bliver sultne, men ikke alle har lyst til at spille fodbold!”

 

 

I forhold til kultur kan mad også bringe os tættere sammen, da tilgangen til mad er ens i nærmest alle kulturer:

Mad er noget, alle laver, samler sig om og spiser sammen. Tilbyder du mad, så tilbyder du gæstfrihed og noget af din tid. Præmissen, at mad og samtale hører sammen, er noget, vi alle har lært, fortæller Sine.

Hos de fleste mennesker i alle kulturer findes der altså en indgroet præmis og lyst til samtale og samvær over mad og måltider, som Habibi Aarhus udnytter til at skabe positive og fordomsfrie kulturmøder. Derfor kan maden gøre noget helt særligt ved mennesker fra forskellige kulturer, da man netop bliver fælles om maden.

 

 

Bliv en del af initiativet

Mange unge mennesker og studerende har i forvejen et hav af tidskrævende beskæftigelser, men det er alligevel muligt at presse dette fede projekt ind i din fyldte kalender: ”Der er en stemning, hvor det er okay at sige: ”Den må ligge på jer andre den her gang”, for der er altid én, der tager den. Dog får man jo den her ejerskabsfornemmelse, så man gør, hvad man kan for at finde tiden”, fortæller Sine.

I DFUNK og Habibi Aarhus er der altså ifølge Yusuf og Sine plads og rum til at være frivillig på ens egne præmisser. De fastslår desuden, at de nye iværksættere ikke forventer, at de frivillige er uddannede i madbranchen: ”Vores mission er ikke superlækker street food, som vi ikke kan konkurrere med her i byen, men i stedet at sælge os, vores historier og billigt, lækkert mad”, tilføjer Sine.

Noget af denne lækre mad er blandt andet den syriske street food-klassiker, falafelsandwichen. Sådan en sandwich kan du få lov at smage allerede i næste måned, nemlig d. 17. juni – se mere om hvor og hvornår under billedet!

 

 

Her finder du informationer om Habibi Street Food Aarhus’ næste event:

Hvor: Ingerslev Boulevarden

Hvornår: Lørdag, d. 17 Juni, kl 12:00-15:00

Mønt: Gratis (dog afhængig af din craving for de lækre retter)